OK at Lukas Graham hyldede Kronprins Frederik i Christiania-trøje

Sangeren Lukas Graham optrådte i et DR-program iført en t-shirt med budskab om Christiania. Dette fik en seer til at klage og mene, at DR førte licensbetalt politisk propaganda i strid med DR´s etik. Lytternes og seernes redaktør har behandlet sagen.

En seer klagede til lytternes og seernes redaktør over Lukas Grahams valg af t-shirt i DR programmet 'Hele Danmark fejrer Kronprinsen' (foto fra udsendelsen) (© (c) DR)

”Freetown 1971 Christiania” skrevet på en blå t-shirt blev for meget for en seer. T-shirten sad på sangeren Lukas Graham, der i forbindelse med fejringen af Kronprins Frederiks fødselsdag, optrådte i DR´s store TV-show ’Hele Danmark fejrer Kronprinsen’ den 27. maj 2018.

Klageren kontaktede efterfølgende lytternes og seernes redaktør og mente, at DR førte politisk propaganda for Fristaden Christiania i strid med DR’s etiske regler. Lytternes og seernes redaktør, Jesper Termansen har behandlet klagen, og klager får ikke medhold.

DR kunne ikke blande sig i kunstners tøjvalg

Skriften på tøjet henviser til Fristaden Christiania, som i dag er en lovlig, men stadig politisk omdiskuteret bydel i København. Ifølge Jesper Termansen kunne DR afvise en t-shirt med et politisk budskab, hvis Lukas Graham havde været ansat i DR. Imidlertid er han selvstændig kunstner, der i dette tilfælde har indgået en kontrakt med DR. Ifølge afgørelsen rummer denne kontrakt mellem kunstneren og DR ikke muligheder for, at DR kan bestemme over kunstnerens påklædning. Lytternes og seernes redaktør skriver i sin afgørelse, at klager kan have ret i, at t-shirten for nogle kan opfattes som en støtte til fordel for Fristaden Christiania. Men ifølge lytternes og seernes redaktør kan DR i udgangspunktet ikke stille krav, der begrænser en kunstners, som ikke er DR-ansat, ytringsfrihed. Havde DR indgået en kontrakt med Lukas Graham, hvor DR havde ret til at bestemme påklædningen, var sagen en anden. Det var bare ikke sket i dette tilfælde.

Trump-trøje

Klageren skriver, at DR i så fald også ville skulle acceptere kunstnere, der optræder med en trøje til støtte for eksempelvis Donald Trump. Jesper Termansen understreger i sin afgørelse, at så længe DR ikke har sikret sig retten til at bestemme, hvad selvstændige kunstnere optræder i på DR’s sendeflade, kan sådanne tænkte situationer opstå. Det fremgår af ankesagsafgørelsen, at DR ikke har sådanne bestemmelser i sine standardkontrakter.

Hvad tjener Lukas Graham?

DR undlod at svare klager på, hvad DR har givet Lukas Graham i honorar for at optræde. Dette ligger ifølge lytternes og seernes redaktør klart inden for de begrænsninger i aktindsigt, som DR kan benytte. Klager mente også, at han følte sig dårligt behandlet i de svar, som han modtog fra DR. Jesper Termansen skriver, at klager har fået svar inden den gældende tidsfrist på fjorten dage. Svarene fra DR har ifølge ankesagsafgørelsen været holdt i en korrekt tone og har indeholdt svar på det, klager har spurgt om. Klager får ikke medhold. Læs hele afgørelsen her:

Ankesag