DR beklager hård sprogbrug i P1-program

Gæster i program om alternativ behandling blev utilstrækkeligt modereret

Vært på Sygt nok Maja Thiele. Foto: Agnete Schlichtkrull (Foto: Agnete Schlichtkrull © Chris Lehmann, DR)

P1's sundhedsmagasin Sygt nok har hen over flere udsendelser sat fokus på alternativ behandling og hvad sundhedsforskningen har at sige om emnet.

To af udsendelserne, sendt første gang hhv den 8. og 15. november 2019, har resulteret i en klage fra en lytter, som siden er behandlet af lytternes redaktør.

Tre forhold modtager kritik fra sidstnævnte, og DR Viden, som har produceret udsendelserne, beklager de nævnte forhold.

Først og fremmest falder der i første udsendelse en række udtalelser om alternative behandlere fra en af programmets gæster, som anvender en meget kulørt og til tider nedsættende sprogbrug.

Selv om udtalelserne som udgangspunkt står for gæstens egen regning, burde programmets vært i højere grad have udfordret og modereret samtalen.

I stedet er vurderingen fra lytternes redaktør, at værten modsat "spiller med" på den hårde tone, og det skal naturligvis beklages.

Værtens rolle er at sikre balance i programmet, særligt fordi nogle af udtalelserne drejede sig om en person - en amerikansk youtuber - som ikke var repræsenteret i programmet.

Mangel på genmæle

Manglen på genmæle er også essensen af kritikpunkt nummer to, som netop er, at en anklaget part ikke i programmet får mulighed for at komme til genmæle.

Redaktionen har gentagne gange forsøgt at træffe den kritiserede Youtube-behandler, men vedkommende er ikke vendt tilbage, hvilket ikke fremgik af programmet.

Forholdet blev påtalt og beklaget i en senere udsendelse, sendt den 6. december: Behøver alternativ behandling bevis?.

I denne udsendelse blev også adresseret tredje og sidste kritikpunkt, nemlig at en repræsentant fra en interesseorganisation i program to blev interviewet som ekspertkilde og dermed ikke blev udfordret af en modpart i spørgsmålet om alternativ behandling.

I udsendelsen den 6. december blev således bragt en debat mellem repræsentanter for både konventionelle og alternative behandlere.

Skellet mellem ekspertkilder og partskilder såsom repræsentanter fra interesseorganisationer er særligt essentiel i videnskabsjournalistik, og derfor tager DR Viden naturligvis fejlen meget alvorligt.

Facebook
Twitter