Rettelse i artikel om dansk ekspertise i Amazonas

Artikel om skovbrandene i Amazonas er rettet efter klage over mangel på dokumentation.

Regnskoven i Amazonas er ramt af det største antal skovbrande siden 2013. (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

Rubrik og enkelte formuleringer er blevet ændret i en artikel om skovbrandene i Amazonas, som DR bragte den 23. august 2019.

Rettelserne er indført den 14. oktober som konsekvens af en afgørelse fra lytternes og seernes redaktør, som har behandlet en klage over artiklen.

Artiklen blev oprindeligt publiceret under overskriften "Dansk landbrug kan (måske) redde Amazonas, inden det er for sent" og fremførte i teksten påstanden, at Danmark er nogle af de bedste i verden til at effektivisere landbrug.

Formuleringer er redigeret ud af teksten

Artiklens vinkel resulterede i en klage til lytternes og seernes redaktør, da klager fandt rubrik såvel som påstand udokumenterede i artiklen.

Klager fik medhold, hvorfor artiklens rubrik nu er ændret til:

"Moderne landbrug kan (måske) redde Amazonas, inden det er for sent".

Derudover er følgende formuleringer skrevet ud af artiklen:

"måske kan dansk landbrug være en del af løsningen."

"Det kræver, at deres landbrug effektiviseres. Noget, Danmark er nogle af de bedste til i verden."

Påstand stod for DR's egen regning

I artiklens oprindelige form kunne teksten læses således, at professor Karsten Raulund-Rasmussen fra Skov, Natur og Biomasse på Københavns Universitet og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet Rodrigo Pinheiro Bastos var afsendere på påstanden.

Dette er ikke tilfældet. Der findes derudover ikke en samlet opgørelse over alle verdens landes landbrugseffektivitet og ej heller en dokumentation af landenes kompetence ift at hjælpe øvrige nationer med effektivisering.

Påstanden står derfor for DRs egen regning, hvilket hverken fremgik tydeligt af artiklen eller i øvrigt er i overensstemmelse med DR's etiske retningslinjer.

Derfor er artiklen nu rettet, således at den alene forholder sig til de lokale forhold i Amazonas.

DR beklager fejlen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter