Her er tidsplanen for din julemiddag

Føler du et vist forventningspres til middagen juleaften? Følg denne plan, så når du det uden stress.

Er der én middag i løbet af året, der bare SKAL sidde i skabet, så er det julemiddagen. Og det kan måske godt sætte skub i blodomløbet og den røde farve i kinderne. Især hos en nybegynder.

Men faktisk er det ikke så svært, siger Kirsten Høgh Fogt, der er viceforstander for Suhrs Højskole. Hun er medforfatter på klassikeren ”God mad – let at lave”, som netop er udkommet i en ny udgave.

- På en måde er det jo en meget enkel menu bestående af fem elementer: And, hvide kartofler, brunede kartofler, sovs og rødkål.

- Det springende punkt er selvfølgelig timingen, så det hele er færdigt og varmt, når familien sætter sig til bords.

Forberedelse og planlægning

Nogle af opgaverne kan sagtens løse i forvejen, fx koge rødkål. Lillejuleaften kan man også med fordel koge og pille de små kartofler til brunede kartofler, koge risengrøden til risalamande, og hakke og smutte mandlerne.

- Lidt hektisk vil det altid blive på dagen den 24., medgiver Kirsten Høgh Fogt.

Hendes bedste råd mod julemiddags-stress er at lægge en plan for dagen og følge den.

Sådan en plan har hun et bud på i grafikken ovenfor. Tidsplanen kan tillempes, så den passer bedre til dit eget temperament, men hvis du følger den, så er der stor sandsynlighed for, at du når i mål, lover hun.

Hvis du gerne vil printe tidsplanen ud, så du kan tage den med i køkkenet - og give den et fint mønster af fedtpletter - så er den her som pdf:

Portionsstørrelser per person:

  • 1 and på cirka 3 kg til 4 personer

  • 150 gram hvide kartofler

  • 100 gram brunede kartofler

  • 100-150 gram kogt rødkål

  • 1-1,5 dl sovs

  • 200 gram risalamande

  • 150 gram kirsebærsauce