Hold nallerne fra julebuffeten, hvis du har diarré!

December er højsæson for julefrokoster. Og højsæson for smitte med roskildesyge. Få gode råd til, hvordan du dirigerer udenom maveonder.

Fristende ser de ud, men er du selv syg, så hold nallerne fra dem! (© ColourBox)

Der er ikke noget, der kan sætte dig ud af spil som en ordentlig omgang roskildesyge.

Derfor sætter Fødevarestyrelsen her i december fokus på norovirus, der netop gør os syge med roskildesyge.

Tiden op mod jul er nemlig også højtid for roskildesyge og dermed opkast og kraftig diarré.

- Der er mange, der bliver syge her i vintermånederne - blandt andet her i december, hvor vi desværre ofte ser større udbrud, fordi vi i den tid er flere,der spiser sammen - fx omkring julefrokoster med buffet, forklarer dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Inge-Lis Kyllesbæk-Andersen.

Undgå at smitte andre

- Kilderne til smitten kan være en rask smittebærer i køkkenet, fx en køkkenmedarbejder med en sløj ægtefælle eller barn, eller en sløj gæst, eller én, der lige har været syg - man kan således godt være rask og smittebærer, forklarer dyrlægen videre.

Smittede personer udskiller milliarder af viruspartikler via afføring og opkast, og derfor kan et helt selskab lægges ned, hvis bare en enkelt smittebærer har haft fingrene i maden. Der går typisk en dag, før sygdommen bryder ud - og den varer en dags tid eller to.

Faktisk er roskildesyge årsag til godt halvdelen af de sygdomsudbrud, der stammer fra fødevarer i Danmark. Og derfor er der god grund til at være obs på, hvordan man behandler sine fødevarer og opfører sig i et køkken, så man undgår at blive syg eller undgår at smitte andre - fx ved at undlade at tilberede mad til andre, hvis man selv lige har været syg.

Et par gode råd:

Vask hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og ofte, mens du laver mad. Så begrænser du smitten med norovirus. Håndsprit virker ikke mod norovirus, men det gør vand og sæbe.

Hvis du er – eller lige har været - syg af roskildesyge, bør du ikke lave mad til andre. Du kan nemt smitte andre via maden, for norovirus er meget smitsomt.

Skyl altid frugt og grønt.

Giv frosne bær et kort opkog på mindst et minut, hvis du bruger dem i fx smoothies, som kagepynt eller til desserter, der ikke bliver opvarmet.

Vær også opmærksom påfølgende, før du går i krig med maden på julebuffeten:

  • Vask hænderne grundigt, inden du går til buffeten.

  • Brug tænger og skeer til at tage maden med, og sig til køkkenet, hvis bestik til fadet er faldet ned i skålen.

  • Hold om brødet med et klæde, når du skærer det.

  • Tag en ny tallerken ved en ny portion.

  • Hold dig fra buffeten, hvis du er syg med opkast eller diarré - du smitter andre.