Julens opskrifter: Gammeldags rødkål

Rødkål skal der til på julebordet. Den kan købes færdig i de fleste supermarkeder, men du kan også sagtens lave den selv.

Rødkålen giver fin kulør til julemiddagen. (Foto: © Knud Erik Christensen, ColourBox)

Der er rigeligt med stress og pres i forbindelse med julemiddagen, fordi de fleste elementer af denne - en af årets vigtigste - middage skal laves færdig i sidste øjeblik.

Men lige præcis den gammeldags rødkål kan faktisk laves i god tid for at undgå stress, siger Kirsten Høgh Fogt.

Hun er viceforstander på Suhrs Højskole og medforfatter på grundkogebogen "God mad - let at lave", der netop er udkommet i en ny udgave, og som opskriften nedenfor stammer fra.

Sådan gør du:

Del kålen i både, skær rodstokken væk og snit kålen fint.

Skræl æblet og fjern kernehuset. Skær æblet i skiver. Læg kål og æble i en gryde. Tilsæt ribssaft, eddike, sukker og salt. Lad kålen småkoge under låg i cirka 25.45 minutter, afhængig af hvor mør kålen skal være.

Fjern låget og kog yderligere cirka 10 minutter, så væden kan fordampe.

Smag til med sukker og salt. Tilsæt eventuelt smør eller fedt fra anden.

Portionsstørrelser per person:

  • 1 and på cirka 3 kg til 4 personer

  • 150 gram hvide kartofler

  • 100 gram brunede kartofler

  • 100-150 gram kogt rødkål

  • 1-1,5 dl sovs

  • 200 gram risalamande

  • 150 gram kirsebærsauce