Ernæringsekspert Christian Bitz fortalte i Aftenshowet onsdag aften, hvordan man får mest ud af sine råvarer set ift. et ernærings-perspektiv. Og så advarer han imod, at man tager chancen ved kød og fisk. Grøntsager Christian Bitz kunne onsdag aften fortælle, at selvom grøntsagerne er begyndt at blive lidt halvgamle og slappe, så behøver det ikke være en grund til at smide dem ud. - Hvis du dypper en slap gulerod i et glas isvand, så bliver den så god som (næsten) ny, i hvert fald smagsmæssigt. Men desværre mister vores grøntsager både vitaminer og mineraler, når de ligger længe i køleskab. Helt friske grøntsager og helt frisk frugt er det sundeste, fortæller han. Christian Bitz mener dog ikke, at det skal afholde dig fra at spise grøntsager, der ikke er helt friske: - Der vil ikke være helt så mange vitaminer i, men det svarer lidt til at sige, at det er sundere at løbe ti kilometer end fem kilometer, så derfor skal man ikke løbe fem. Spis alligevel guleroden og brug den f.eks. i en kødsovs, hvor man måske ikke lige skal have den der helt sprøde fornemmelse. Kød og fisk Helt så frit skal man dog ikke omgås kød og fisk. Der er der grund til at bekymre sig om holdbarheden. - Man skal bekymre sig, når varen nærmer sig ”sidste anvendelsesdato”. På de andre ting, står der ”mindst holdbar til” – der skal man ikke være helt så hysterisk, men når der står ”sidste anvendelsesdato”, så vil jeg opfordre folk til at overholde det. Man kan jo selvfølgelig lige dufte til det, men hvis det har ligget i solen, eller har man haft det liggende længe i bilen, så går det altså rigtig stærkt med bakterierne. Og selvom man så gennemsteger det, så kan der stadig godt være nogle bakterier tilbage, som man kan blive rigtig syg af, forklarer han. Kolonialvarer Almindelige kolonialvarer som konserves og pasta er en af de madgrupper, hvor man kan se lettest på holdbarheden. Ofte holder varerne langt længere, end de lover. - Ved kolonialvarer skal man smide alle parader og slet ikke være hysterisk. Det er faktisk sjældent, at jeg overhovedet kigger på datoen på sådan nogle produkter. En dåse fra 2016 kan formodentlig også holde sig til 2017 uden problemer. Produkterne er jo enten konserveret, varmebehandlet eller tørret. Hvis der ikke er nogen væske i tørret pasta, så kan der stort set ikke gro nogen bakterier, og så er det heller ikke sundhedsskadeligt. Man skal dog være opmærksom på, at smagen kan blive påvirket. Men næringen er der altså intet i vejen med. - Der kan være nogle kvalitetsforringelser, dvs. produktet smager ikke så godt. Men sundhedsmæssigt og sikkerhedsmæssigt kan man sagtens hoppe om bord. Næringen er fuldstændig lige så god i 2014 som i 2015, forklarer han. Krydderier Ernæringseksperten har også en advarsel med i tasken. Du havde måske ikke tænkt på, at tørrede krydderier ikke nødvendigvis har uendelig holdbarhed. - Man skal passe på tørrede krydderier, og lige nu er det jo sæson for, at man lige skal op og åbne sommerhuset op, hvor der har stået nogle krydderier fugtigt og i lys. Og selvom man ikke lige tror det, så kan der faktisk gro rigtig mange bakterier i tørrede krydderier, så hvis de har stået i lys eller stået fugtigt, så skal man enten brænde dem af på en pande, eller man skal smide dem ud og købe nogle nye. Ikke mindst for smagens skyld. Jeg ville dog sundhedsmæssigt også være bekymret for de her krydderurter, men også tørrede krydderier, afslutter han. Husk at hvis du smider krydderurter eller krydderier ud, så er der jo også madspild. Hvis du har mulighed, så brug alt du kan, hvis du bare passer på dit helbred. Ernæringsekspert Christian Bitz er aktuel med et nyt tv-program på DR1 i august måned.
Mad
Bitz’ bedste råd om madspild
Ernæringsekspert Christian Bitz gennemgår fødevarer, så du får det bedste ud af din mad