Brug mere emballage - så holder maden længere

Emballage forlænger fødevarernes holdbarhed og forhindrer madspild. Og selv om emballage fylder i skraldespanden, burde vi ofte bruge endnu mere emballage, end vi gør.

Ethvert supermarked med respekt for sig selv har en bugnende grøntsagsafdeling, hvor kunderne kan håndplukke alt lige fra æbler og bananer til blomkål og tomater. Det ser flot ud, men faktisk burde frugt og grønt slet ikke sælges uden emballage. Det mener sektionsleder Søren Østergaard fra Teknologisk institut.

- Frugt og grønt er et levende produkt, og det kan holde tre til fire gange længere i emballage, end hvis det ligger frit fremme, siger Søren Østergaard.

Et andet problem ved manglende emballage er, at supermarkederne må kassere store mængder frugt som er blevet ødelagt, fordi kunderne har trykket på dem eller tabt dem på gulvet. Og kunderne pakker alligevel selv grøntsagerne ind i de poser, som ligger gratis i grøntsagsafdelingen, siger Søren Østergaard.

- Jeg kan ikke rigtig se hvor gevinsten er i, at man selv pakker varerne ind. For man bruger mere emballage og får en dårligere holdbarhed, end hvis varerne blev pakket ind på en fabrik. Så miljøregnskabet går simpelthen ikke op på den måde, siger han.

40.000 bananer i skraldespanden

Supermarkedskæden Coop, der bl.a. består af Fakta, Kvickly og Superbrugsen, smider 40.000 bananer ud hver eneste uge, fordi kunderne brækker banan-klaserne i mindre stykker. Tilbage ligger ødelagte og brune ”enkelt-bananer”, som ryger direkte i skraldespanden.

Coop’s miljøchef Signe Frese er enig i, at emballage minimerer spild af madvarer. Og egentlig ville hun gerne sælge bananer pakket ind i poser. Men hun tvivler på, at kunderne ville tage godt imod en grøntsagsafdeling uden løs frugt og grønt.

- Jeg tror det ville skræmme en masse forbrugere væk, hvis alt var pakket ind i plastik. Vi vil gerne give vores kunder mulighed for at købe små mængder, så de mindre husstande ikke skal frustreres over, at de skal købe så meget på en gang, at de ikke kan nå at spise det, siger Signe Frese.

Se mere om fødevareemballage i Madmagasinet Bitz og Frisk tirsdag aften kl. 21:55.