Sådan ved du om frugt og grønt er friskt

Kig, duft og føl. Så kan du uden datomærkning finde ud af, om frugten eller grøntsagen er frisk.

(© Colourbox)

Forbrugerrådet Tænk efterlyser datomærkning af frisk, indpakket frugt og grønt i supermarkederne. Ikke fordi det er et lovkrav, men forbrugerne har krav på at vide, hvornår en frugt eller grøntsag er pakket eller hvornår den har sidste salgsdato.

Men selv uden datomærkning kan du faktisk godt selv et stykke hen ad vejen finde ud af, om peberfrugten eller pæren er frisk og spændstig, siger Gitte Gross, der er bromatolog og afdelingschef i DTU Fødevareinstituttet:

- Vil du vide, om den friske frugt eller grøntsag, du står med i hånden, er frisk, så prøv først og fremmest at kigge på den. Duft eventuelt til den, hvis det er muligt. Eller mærk forsigtigt på den.

  1. 1

    Kig: Ser varen frisk ud? Har den den farve, som den frugt eller grøntsag forventes at have. Er den hel og intakt eller er der mærker eller stødpletter på den. Hvis en frugt eller grøntsag har fået stød og er gået lidt i stykker, så går modningsprocessen hurtigere, og derfor bliver den hurtigere dårlig. Hvis der fx er tale om salater, så kig på, om der er gule blade eller råd på.

  2. 2

    Duft: Hvis det er muligt, så duft eventuelt til frugten eller grøntsagen. Fx melon. Dufter den, som en melon bør dufte. Det er en god indikator på at den er moden.

  3. 3

    Mærk: Nogle frugter eller grøntsager kan man med fordel mærke forsigtigt på, fx avocado. Er den lidt blød og giver lidt efter i toppen, så er den formentlig modnet tilstrækkeligt.

- Helt generelt kan man bruge som rettesnor, at den frugt eller grøntsag, man står med, skal se ud, dufte og føles rigtig, siger Gitte Groos.

- Og så skal man tage med i sine overvejelser, hvad man skal bruge den til. Hvis man fx ved, at man skal hjem og lave guacamole med det samme, så kan man jo med fordel tage en avocado, der er lidt til den bløde side. Men hvis man først skal bruge den om et par dage, og den skal skæres ud i skiver, så kan man godt tage en, der er lidt mere hård og så vente på, at den modner.

Med nogle grøntsager kan det faktisk være lidt tricky. Da kan man ikke vide det, fx ærter:

- De kan jo smage super skønt, hvis man tager dem friske med hjem og bælger dem. Men de kan også smage melet og trist, når man får dem åbnet.