Sunde salt-vaner på 21 dage

Hører du til en af dem, der strør salt på maden med lind hånd? Så får du her nogle gode råd til, hvordan du sætter dit forbrug ned.

(© Colourbox)

Mange af os elsker salt på maden. Selvom de fleste af os også ved, at det sikkert bliver for meget i forhold til myndighedernes anbefalinger. Men ifølge Hjerteforeningen, så skal der kun tre uger til, før du kan blive i stand til at nyde din mad med mindre salt - uden at smage forskel.

Hjerteforeningen har udarbejdet en guide til, hvordan du griber det det an uge for uge. Selv en beskeden reduktion af dit daglige saltindtag kan nemlig sænke blodtrykket og forebygge, at du bliver ramt af blodpropper i hjernen og hjertet.

Sådan kan det gøres:

Uge 1

Begynd med at opgøre dit forbrug af salt i brød, pålæg og kød. Tjek derfor varedeklarationerne, når du køber brød og pålæg og gå efter Nøglehuls- og Fuldkornsmærket. Mærkerne sikrer dig fødevarer med et forholdsvist lavt indhold af salt. Så allerede ved at gå efter mærkerne, når du køber ind, vil du mindske dit saltindtag. Brug gerne rester fra aftensmaden til pålæg frem for færdigkøbt pålæg.

Uge 2

Hold fast i din saltfattige linje. Hvis du får lyst til en færdigret, købesauce og dressing, så vær opmærksom. Alle tre fødevarer indeholder nemlig meget salt, så kig på varedeklarationen og tjek om der er et Nøglehuls- og/eller Fuldkornsmærke på pakken. Begræns i det hele taget indtaget af færdigretter så vidt muligt. De er kilde til meget af dit daglige saltindtag. Skriv evt. dit saltforbrug ned for at få et overblik. Uge 3

Også en portion købesuppe kan indeholde næsten fem gram salt - alt efter mærke. Tilføjer du kød og ost til din sandwich eller pizza, kan du nemt få for meget salt på én dag.

Tjek derfor varedeklarationen, når du vælger supper, pizza og sandwich. Den bedste løsning er at lave din egen suppe og gøre din sandwich saltfattig med mindre kød og ost.

Brug i stedet friske og tørrede krydderier - gerne stærke krydderier som peber, chili, ingefær, hvidløg m.m. Køber du en pizza, så gå efter én med mindre ost og kød og tilføj i stedet grønsager. Laver du din egen pizza i denne uge, så brug også ekstra med grønt (peberfrugter, tomater, løg m.m.). Brug fjerkræ uden skind – fx kyllingefileter uden marinering, som ikke er tilsat salt.

Mærk forskellen

I slutningen af uge 3 begynder du at mærke en forskel i smagen af maden, og hvordan du har det efter, at du har spist.

Du har måske fået mere blod på tanden og går nu efter at sænke dit saltforbrug endnu mere, så du kan holde dine sunde saltvaner.

/Lev Nu/