To svenske ministre forlader regeringen efter it-skandale

Sveriges statsminister har lavet en regeringsrokade, efter regeringen har fået hård kritik fra oppositionen på grund af en sag om it-sikkerhed.

På billedet ses statsminister Stefan Löfven sammen med den nye sundhedsminister, Annika Strandhäll, og justits- og indenrigsminister Morgan Johansson. (Foto: © 11720 Erik Simander/TT, Scanpix)

Den sidste uge har Sveriges regering været i krise på grund af en sag om it-sikkerhed i den svenske transportstyrelse.

Sagen handler om en it-udlicitering, der blev hastet igennem. Det førte til, at fortrolige oplysninger ikke blev behandlet forsigtigt nok og et muligt læk af personfølsomme oplysninger.

Sagen har udviklet sig meget den seneste tid, og oppositionen har krævet, at tre af regeringens ministre skulle gå af.

To ministre forlader regeringen

Torsdag valgte Sveriges statsminister, Stefan Löfven, så at lave en regeringsrokade på grund af skandalen.

Det betyder, at indenrigsminister Anders Ygeman og infrastrukturminister Anna Johansson forlader regeringen.

Sveriges sundhedsminister, Gabriel Wikström, forlader også regeringen, men det skyldes, at hun har været sygemeldt siden maj.

Löfven holdt pressemøde om situationen

Stefan Löfven informerede om regeringsrokaden på et pressemøde.

- Jeg har overvejet forskellige alternativer og vælger det, der er bedst for Sverige. Jeg vil ikke sætte Sverige i en politisk krise, sagde han.

Oppositionen havde også krævet, at Sveriges forsvarsminister skulle forlade regeringen, men det mener Stefan Löfven ikke, at der er grund til.

Forstå sagen

  • I april 2015 overtager teknologi- og konsulentvirksomheden IBM it-driften af Transportstyrelsen i Sverige. Infrastrukturminister Anna Johannson har ansvaret for Transportstyrelsen.

  • I maj 2015 beslutter Transportstyrelsens generaldirektør, Maria Ågren, at der kan afviges fra reglerne, der beskytter følsomme data.

  • I sommeren 2015 begynder den svenske efterretningstjeneste, Säpo, at undersøge overdragelsen af it-driften. Efterretningstjenesten siger, at den er bekymret for, at følsomme data er blevet håndteret forkert.

  • I januar 2016 starter der en efterforskning af Maria Ågren. Efterforskningen skal finde ud af, om Maria Ågran traf beslutninger, som afslørede fortrolige oplysninger.

  • I januar 2017 trækker Maria Ågren sig fra jobbet som generaldirektør i Transportstyrelsen. Regeringen vil ikke sige hvorfor.

  • 6. juli 2017 skriver flere svenske medier, at Maria Ågren har erkendt et brud på reglerne om håndteringen af data. Hun har i den forbindelse accepteret en bøde på 70.000 svenske kroner.

  • 19. juli 2017 afslører det svenske nyhedsmedie Dagens Nyheter, at dette data blandt andet gjorde det muligt at opspore personer med hemmelige adresser og beskyttede identiteter.

  • 26. juli 2017 Den borgerlige opposition samler med støtte fra Sverigedemokraterne stemmer nok til et mistillidsvotum mod tre ministre og kræver, de forlader regeringen.

  • 27. juli 2017 afholder Sveriges statsminister Stefan Löfven et pressemøde, hvor han siger, at indenrigsminister Anders Ygeman og infrastrukturminister Anna Johansson forlader regeringen på grund af sagen. Oppositionen er utilfredse med, at forsvarsminister Peter Hultqvist ikke også skal forlade regeringen.

  • Flere politiske kommentatorer i Sverige siger, at sagen er en historisk slem krise for statsministeren. Kilder: Dagens Nyheter, Aftonbladet, VG, Ritzau.