Jul er nok den eneste højtid, der har sin egen duft. Duften er måske ikke fast defineret, og varierer fra person til person. Men når næseborene rammes af aromaer fra nelliker, allehånde, kanel og kardemomme, så er det de færreste, der ikke tænker på jul.
En af årsagerne, til at vi i Danmark bruger de mange krydderier i julen, er, at maden altid har været lidt finere til jul.
Tidligere var krydderier svære at få fat på, og de var af samme grund meget eksotiske og dyre. Derfor brugte man disse dyre krydderier i maden til jul.
I dag er krydderierne mere tilgængelige, men traditionen med at bruge dem til jul holdt ved. De findes både i gløgg, i den klassiske rødkål og i flæskestegen, som nelliker i juleappelsiner og som krydderier i småkagerne.
I 1700-tallet havde man ikke komfur, og derfor skulle småkagerne kunne koges eller steges. Først i 1800-tallet begyndte man at bage kager i private hjem. En af de ældste småkager er derfor klejnen, der koges i svinefedt.
Men faktisk stammer pebernødden også fra denne tid, og den skulle oprindeligt koges. I videoen kan du se, hvordan man gjorde i 1700-tallet. Klippet er fra programmet 'Det er vores jul'.
Opskrifter
Hvis du er blevet inspireret til at bage småkager med julekrydderier, så får du her tre opskrifter:
https://www.dr.dk/mad/opskrift/gammeldags-pebernodder-med-kardemomme
Opskriften på pebernødder indeholder kardemomme, der også er en af julens krydderier. Hvis du hellere vil bage traditionelle pebernødder, er der også den "moderne" udgave. Den finder du opskriften på her
https://www.dr.dk/mad/opskrift/krydderkager-sode-kagemaend-og-koner
Disse lækre krydderkager kan laves i mange forskellige udformninger. Her laver Mette Blomsterberg små kagemænd og kagekoner sammen med sine børn. Kagerne er krydret med nelliker og kanel.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/blomsterbergs-brunkager-med-pistaciekerner
Brunkagen er en skøn klassiker til jul, og de skal være fyldt med pistaciekerner, hvis det står til konditor Mette Blomsterberg. Opskriften indeholder også de klassiske julekrydderier som nelliker, allehånde og kanel.
Hvis du stadig mangler opskrifter til at fylde kagedåserne helt op, så har vi samlet de bedste opskrifter på julesmåkager fra dr.dk/mad.