Forstil dig en kombinations af Tai Chi og vægtløftning. Sådan er mange asiatiske madkulturer. Der er en balance og en enkelhed, som den kinesiske kampkunst Tai Chi, og der skal samtidigt være fuldt skrald på ligesom i vægtløftning.
En, der forstår dette til fulde, er Dak Wichangoen, der er køkkenchef på den thailandske Michelin-restaurant Kiin Kiin i København og en af de tre dommere i Maddysten. Hun synes mange danskere er forvirrede, når det kommer til asiatisk mad.
- Folk tager en knivspids chili, hælder noget fiskesauce og lidt ingefær i og tror, at nu er det asiatisk. Folk har prøvet at tilpasse sig lidt for meget, fordi mange måske bliver lidt skræmt, hvis det smager rigtigt, og der er fuld smæk på smagene, fortæller hun.
Hun er ærgerlig over, at så mange ikke har held med at lave asiatisk mad. Selv er hun med til at afholde kokkeskoler i thailandsk mad, og håber, at folk bliver bedre til at forstå essensen af det asiatiske køkken.
- Det er mere interessant end mange vestlige køkkener, fordi det ofte er helt simple retter, men der er så meget smag, siger hun.
Hun ser især forskellen mellem asiatiske retter og vestlige retter, når det handler om salater.
- Asiatisk mad er for mig at se ofte den optimale kombination af alle fem smage. I Danmark og mange vestlige køkkener, er det ofte med fokus på salt, fedt og sødt. Asiatiske salater indeholder alle fem smage og har masser af umami, men i Danmark er en salat ofte bare råkost og så måske noget syre. Jeg tror også, det er grunden til, at cæsarsalat er så populært, for der får du faktisk mange smagskomponenter i én salat.
Netop en salat med de fem smage vil få folk til at føle en helt anden mæthedsfornemmelse end ved en råkost, forklarer køkkenchefen.
Tips til det asiatiske køkken
Dak Wichangoen håber flere danskere vil kaste sig ud i ægte asiatisk madlavning og giver her tre tips til at komme i gang:
1. Hold dig til specifikke lande. - Udvælg dig et land og find retter herfra, så du ikke ender med at blande kinesisk madlavning med indisk. Der er store forskelle fra land til land.
2. Find specifikke retter og hold dig til en opskrift. - Det du skal huske undervejs er at smage på tingene, så du hele tiden prøver at finde den rigtige balance mellem smagene.
3. Vær ikke bange for at give den gas med smagene. - En knivspids chili i en stor gryderet gør ingen forskel alligevel. Man skal kaste sig ud i det for at lære det. Prøv at putte så meget chili i retten, som der står. Hvis det er for stærkt for dig, så ved du det til næste gang, og du kan tage lidt fra.
Opskrifter
Hvis du har fået lyst til at prøve kræfter med asiatisk mad, får du her et udvalg asiatiske retter:
Tom Kah Gai er en thailandsk suppe med kokosmælk. Her er det brødrene Prices version med kylling.
Den kinesiske Shao Mai er en dumpling med både svinekød og tigerrejer.
Prøv denne klassiske, indiske ret med kylling og masser af smag fra chili og krydderier. Retten bliver ekstra god af at blive suppleret med en mild mangolassi og hjemmelavet naanbrød