Det kan kun gå for langsomt! Her er en 'fjollet, men skidehyggelig' tradition, du skal tage til dig

Lige nu er det højsæson for svenskernes svar på den danske julefrokost: Krebsegildet.

(Foto: Kristian Holm)

Voksne mennesker med hagesmæk. Snaps. Drikkeviser og fade med kogte krebs.

Lige nu er det i Sverige højsæson for krebsegilder eller 'kräftskiva', som svenskerne kalder det.

Men hvad er der med de dér krebs? Hvordan kan et skaldyr blive populært, at det får sin helt egen tradition?

- Krebs er bare lækre. De har en god smag og konsistens, og hvis man kan lide hummer, så kan man helt sikkert også lidt krebs, siger Sarah Hjorth Wahlgren.

Til daglig er Sarah Wahlgren filmproducer, men derudover er hun en dedikeret krebsegilde-entusiast, og hun anser krebsegildet som en højtid på linje med jul og den svenske midsommer.

Det var Sarah Hjorth Walgrens svenske mor, der sørgede for, at hun fik fejret krebsegilde allerede som helt lille. Her holder familien en minifest i en campingvogn i Nordsverige. (Foto: (privat))

Sarah Wahlgren er født i Danmark, men hendes mor er svensk, og derfor blev hun i en tidlig alder introduceret til de små røde skalddyr og trænet i, hvordan de pilles.

- Allerede som barn syntes jeg, det var hyggeligt, og i dag er krebsegilde for mig stadig lig med god stemning. Som regel er vejret godt, og så sidder man sammen udenfor sammen med sine gode venner, synger viser og drikker snaps. Man tager sit fine tøj på, pynter op, og det er simpelthen bare så festligt.

Det er ligesom julepynt

I dag erSarah Wahlgren blevet så meget en krebseentusiast, at hun selv gør en dyd ud af at indføre traditionen i Danmark. Der er særligt én ting ved den svenske skaldyrsmiddag, som hun går op i: Pynten.

- Jeg har det med krebsepynt, som mange har det med julepynt. Det er bare så fint, og jeg kan ikke lade være med at købe det. Så oppe på loftet har jeg simpelthen en kasse, hvor der står 'krebs' på, og den hiver jeg frem, når der skal pyntes op, siger Sarah Wahlgren og tilføjer:

- Min ekskæreste jokede faktisk med, at hvis jeg var i dårligt humør, så gjaldt det bare om at hive krebsegildepynten frem, og så blev jeg glad igen.

Når Sarah Hjorth Wahlgren pynter op til svensk krebsekilde, bliver der ikke sparet på pynten, som inkluderer krebseservietter, lanterner, papirslamper og udklædning i form af hatte og hagesmække. (Foto: (privat))

Foruden pynten er et krebsegilde selvfølgelig kun et krebsegilde, hvis der serveres krebs.

Sarah Wahlgren har engang selv prøvet at sætte krebseruser ud i Nordsverige, så hun kunne fange sine egne. Man kan dog også bare købe dem hos fiskehandleren eller på frost i supermarkedet, hvor de ikke behøver at koste særlig meget.

- Tit er de krebs, man køber på frost, forkogte. Koger du dem selv, så koger man dem i en lage med sukker, salt og krondild. Ofte serverer man ofte knækbrød eller baguette med lidt ost samt en ostetærte til. Selvom krebsene ikke mætter så meget, så ender man med at blive ret mæt, fordi man spiser så langtsomt, fortæller Sarah Wahlgren, som selvfølgelig selv skal holde krebsegilde med sine herboende svenske venner.

Og selvom det er lidt fjollet med den der hagesmæk, så skal den nok også med, fortæller hun.

- Ej, men det er jo egentlig ret grimt, og det er tosset, fordi man lidt ligner en baby med den dér hagesmæk. Det er virkelig ikke sexet, især ikke når man krydrer det hele med den lille tophat. Men det er alligevel skidehyggeligt.

Skal du selv prøve kræfter med en svensk krebsegilde? Her kommer opskrift på kogte krebs og hjemmelavet snaps.

Facebook
Twitter