Fiskehandler i opråb til danskerne: Køb danske fisk og spar penge

Selvom smagen ikke er så ringe endda, så går det skidt for de danske spisefisk

Tommy Raabo Fischer har butik i Torvehallerne i København. (© Thomas Lekfeldt/ info@thomaslekfeldt.com/ www.thomaslekfeldt.com)

- Det er det rene galimatias.

Så simpelt kan det siges ifølge Tommy Raabo Fischer. Han er medejer af fiskehandlen Hav og kan ikke forstå danskernes vaner, når det kommer til at spise fisk. Han er ottende generation af fiskehandlere i sin familie. Men han kan nu se en branche, der er under pres.

Fiskehandleren oplever, at folk er begyndt at fravælge fisk, eller kun vælge de samme fisk, når de endeligt køber fisk.

- Mine ansatte synes ikke, det er spændende, når folk kommer ind og vil have laks. Så prøver vi altid at fortælle om nogle af vores andre fisk i forsøget på at få folk til at prøve noget nyt, fortæller han.

Grunden til krisen skal blandt andet findes i supermarkederne, der ofte kun har et begrænset sortiment, men efterspørgslen fra de danske forbrugere halter også.

- Fisk har fået et dårligt ry. Det burde ellers være let at sælge lige nu, hvor mange tænker på klima og slankekur. De hvide fisk er magre, men mange giver dem for hård varme, når de steger dem. Så brænder man olien i fisken af, og det smager ikke godt, siger Tommy Raabo Fischer.

Ifølge Madkulturen indgår fisk i aftensmaden 13% af tiden i de danske hjem. Tallet er lavere for unge mellem 16 og 24 år.

Tre gode spisefisk fra danske farvande

Ifølge COOP Analyse vil cirka halvdelen af danskerne gerne spise mere fisk, men de fleste mener, at fisk er for dyrt.

Ifølge Tommy Raabo Fischer er der derfor også en økonomisk grund til at købe 'alternative' fisk fra Danmark. Rødspætter, torsk og laks er nemlig dyre, fordi de er meget efterspurgte af forhandlerne på fiskeauktionerne.

- På grund af traditioner og vaner har vi fået tilknyttet rødspætter og torsk, og så er de andre fisk begyndt at ryge ud af landet, selvom de er lige så gode og ofte billigere.

Her får du Tommys Raabo Fischers tre forslag til fisk, som kan konkurrere med torsk:

Kuller

- I England er det ofte denne fisk, de bruger i fish & chips. Jeg bruger den selv til at lave fiskefingre til mine børn. Jeg skærer fileterne på langs og vender dem i piskede æg. Dernæst vender jeg dem i pankorasp, inden jeg friterer dem i rigeligt olie på en pande. Det er ungerne vilde med

Hvilling

- Hvilling er en lille torskefisk med meget fint kød, og konsistensen er mere henne af hellefisk. Den er sød og mild, og man får typisk fileterne med skind på. Jeg steger dem i halv olie, halv smør, lægger fileten på panden og presser fileten ned med hånden, så skindet rører panden, og så gennemsteger man den på den side. Fem minutter på god varme, og så slukker man og vender fileten til sidst, så den får lidt af eftervarmen.

Lange

- Den er ret ukendt i Danmark. Kødet har samme konsistens som havkat, og den er meget populær i Frankrig. Den smager for mig at se bedre end torsk, men koster mindre.

Sæson for fisk

Og det er lige nu, man skal spise de danske fisk.

- Man har altid sagt, at når måneden slutter på "R", så er torskefisken bedst. Det har ændret sig en lille smule. Vi kan få gode fisk hele året, for der er sket noget på den front. Men de er pænest i kødet, når vandet er køligt, forklarer fiskehandleren.

Her får du tre gode opskrifter på fisk:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/langtidsbagt-langeloin

Her bliver et stykke lange langtidsbagt i ovnen ved svag varme. En lækker vinterret.

Her er der lækker mad, der er børnevenligt. Hvilling som nuggets med salat er en god måde at få børnene til at spise fisk.

En god burger er aldrig til at tage fejl af. Her er bøffen skiftet ud med paneret kullerfilet.