Tørrede bønner er smækfyldt med proteiner, de er billige, og så smager de godt. Så bønner er vel faktisk svaret på dine bønner, hvis bønnerne handler om billig og sund mad, der mætter og smager godt.
Bønner er faktisk også nemme at bruge i maden: Er man velforberedt, lægger man de tørrede bønner i blød aftenen inden, man skal bruge dem. Er tiden mere knap, har alle supermarkeder heldigvis et godt udvalg af bønner på dåse.
Bønner skal have rigtigt meget salt for ikke at blive kedelige, fortæller Anne Hjernøe i videoen i toppen af artiklen, hvor hun laver den lækre bønnesalat med krydderurter.
Vi har her samlet de fem bedste opskrifter fra DR's kokke på lækre retter med bønner.
1. Salat med grønne og hvide bønner
Der er både friske grønne bønner og udblødte, kogte hvide bønner i denne nemme salat, som efter Adam Aamanns opskrift bliver blandet med en skarp og smagfuld sennepsvinaigrette.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/salat-af-gronne-og-hvide-bonner
2. Toscansk grønsagssuppe - ribollita
Denne skønne italienske suppe efter Camilla Plums opskrift er smækfyldt med smag, saft og kraft. Der er både borlottibønner og canellinibønner i suppen, men du kan også bruge præcis de bønner, du bedst kan lide.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/toscansk-gronsagssuppe-ribollita
3. Krydret salat med røde bønner
Anne Hjernøe bruger en blandet bunke bønner til denne meget fyldige salat - du kan bruge præcis de bønner, du har i skabet.
Salaten er med rød peber og masser af friske krydderurter og er perfekt som et frokostmåltid med godt brød til eller som tilbehør til en kødret.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/krydret-salat-med-rode-bonner
4. Krydret bønnedip
Bønner bliver også lækre, hvis de bliver mast sammen med masser af lækre krydderier til en cremet mos.
Denne opskrift på bønnemos er Anne Hjernøes, og mosen kan blandt andet bruges som dip til snacks eller grøntsagsstave - eller som tilbehør til kødretter eller indisk mad.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/bonnemos
5. Lynhurtig chili con carne
Ingen chili con carne uden bønner. Nikolaj Kirk står bag på denne skønne opskrift på en klassisk chili con carne, hvor kidbneybønner er med til at give tyngde og substans. Det tager kun en halv time at lave retten, så den er perfekt som en lækker og nem hverdagsret.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/hurtig-chili-con-carne