Kender du julemadens historie? Vi burde spise gås, byggrød og kastanjer juleaften

Julemad er indbegrebet af traditioner. Alligevel har brunede kartofler og and ikke altid været på middagsbordet.

(Foto: © Christian Skovengaard)

Alle har deres helt egen måde at fejre jul på. Alligevel er der samlet set store ligheder i menuen juleaften i de danske hjem.

Julen er nemlig traditionernes fest, men hvor stammer traditionerne fra?

Tilbage i 1600-tallet var grøden for eksempel en forret og ikke en dessert, som vi kender det i dag.

- Det var ret smart, da man når at blive forholdsvis mæt i en ret billig servering, inden man skal til at spise kød, forklarer Bettina Buhl, der er madhistoriker i Madens Hus på Det Grønne Museum.

Madmagasinet træder i ugens afsnit tilbage i tiden og undersøger traditionerne for julemad. Det bringer blandt andet Tina Müller tilbage til 1800-tallet, hvor man begyndte at få komfur i hjemmet.

- Komfurerne kom med industrialiseringen, og i den sidste halvdel af 1800-tallet var de almindelige. Derfor kunne alle lave gåsesteg, og da begyndte julemaden at ligne den, vi kender i dag, siger Benno Buhl-Blæsild, der er historiker og har skrevet bøger om julens traditioner.

Gåsesteg var fin mad, og derfor stod der gås på menuen juleaften. Men i løbet af 1800-tallet begyndte gåsen at blive skiftet ud med and. En af årsagerne til dette var grundloven. Heri fik almindelige borgere nemlig lov til at gå på jagt og dermed mulighed for at skyde en and.

- En anden årsag er, at familierne i denne periode begynder at blive mindre, da vi får færre børn. Derfor var anden mere passende i størrelsen, forklarer Benno Buhl-Blæsild.

Også medisterpølsen stammer fra 1800-tallet. Her var det en ny opfindelse, der banede vejen. Kødhakkeren blev nemlig opfundet omkring år 1860.

- Kødhakkeren revolutionerede køkkenet fra det salte forrådskøkken til det, som det er i dag, hvor vi spiser mere fersk kød. Med kødhakkeren blev kød en større del af danskernes diæt, siger Rikke Ruhe, museumsinspektør på Nationalmuseet.

Julen, som vi kender den i dag, har altså mere end 150 år på bagen. Du kan finde opskrifter på alle klassiske juleretter på dr.dk/mad, hvor du blandt andet kan ses brødrene Prices opskrift på julemedister.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/julemedister

Du kan se Madmagasinet onsdag aften kl. 21 på DR1 eller på DR TV.