Kok: Giv grøntsagerne lige så meget kærlighed som kødet

Ifølge kokken Anders Vald skal tilgangen til grøntsagerne vendes på hovedet.

grov græskarpure

Har du en tendens tid at gå i supermarkedet og tænke, at du først skal finde ud af, hvilket slags kød, I skal have?

Sådan handler mange danskere ind, da det ligger i vores traditioner at tænke på kødet før grøntsagerne. Det mener Anders Vald, der er kok og produktudviklingschef hos Simple Feast, der sælger vegetariske måltidskasser.

- Man skal vende tankegangen på hovedet og tænke: Hvilken grøntsag skal jeg tage udgangspunkt i?, siger han.

Plads til mere kød de andre dage

Han mener, at vi i december burde udforske grøntsagerne noget mere. Dels som en udfordring, men også som modspil til de mange dage, hvor der hovedsageligt er kød på menuen op mod jul.

- Hvis man har flere kødfrie dage i december, så kan man med bedre samvittighed, og måske også med mere lyst, tage ekstra and og flæskesteg, når det virkeligt gælder, siger Anders Vald.

Det handler om kærlighed

Grøntsagerne skal altså spille en hovedrolle. Dernæst handler det om, at give grøntsagerne den samme kærlighed, som man plejer at dedikere til kødet.

- Man står jo gerne og arbejder med kød-delen i flere timer. Kød som man ovenikøbet har marineret i 12 timer. Det er samme tilgang, vi skal have til grøntsagerne, så vi får den gode smag frem, forklarer Anders Vald, der ikke selv er vegetar.

- Personligt hader jeg at sætte ’ismer’ på alting – forstået på den måde, at vi ikke behøver at sætte alt i kasser. At spise grøntsager skal ikke handle om at gå på kompromis. Man skal spise grøntsager, fordi de smager godt, og man kan få nogle lækre teksturer og smage frem, så det ikke bare bliver råkostsalat og revet gulerødder det hele.

Opskrifter

Anders Vald har her lavet to ”julede” opskrifter, der fokuserer på grøntsager

https://www.dr.dk/mad/opskrift/grov-graeskarpure-med-varme-krydderier-sprode-aeg-og-gronkal

I december er der tradition for at bruge eksotiske krydderier. I denne grove græskarpuré bruger Anders Vald krydderiblandingen ras el hanout.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/ristet-rugbrod-med-saltbagt-selleri-urtemayo-og-sprode-log

December er tiden for julefrokoster og dermed også smørrebrød. I denne udgave spiller en saltbagt selleri hovedrollen.