Ren magi: Gør din grillaften dobbelt så god med disse enkle tricks

Din grillmiddag er ikke bedre end det, du dypper den i.

De rigtige dressinger har den magiske effekt, at grillmaden simpelthen glider lettere ned. Men vælg den rigtige afhængig af, hvilket humør du er i. Vi giver dig otte forskellige, der kan indgå i dit grilltilbehør. (© DR / Grafik: Oliver Seppo)

Artiklen blev første gang udgivet 27. juni 2020.

Grillmad smager godt.

Men grillmad med dyppelse smager ekstra godt, hvad enten det er en kold, hjemmerørt tzatziki, kryddersmør lavet fra bunden eller en snasket chilisauce.

DR Mad har samlet et udvalg af opskrifter på vores mest populære dyppelser.

De er ligeså grillvenlige, som de er snaskede, og så er de nemme at bikse sammen, mens kullene får den helt rigtige temperatur.

1

Hvis det ikke kan blive salt nok

Kender du haydari? Denne tyrkiske vinderdip er lavet på fetaost og peberfrugt. Det giver den en salt og krydret smag, som går rigtig godt til grillet kød.

Er du ikke typen, der skal bruge sommeren på at hænge ud foran kuglegrillen, egner haydari sig også til picnic sammen med et læs pitabrød, en grøn salat og en plastboks fyldt med kogt bulgur.

Tip: Man kan ofte købe færdiglavet haydari hos grønthandlere, men hvorfor ikke lave den selv?

2

Chilisaucen over dem alle

Hvis der er en kok, der har styr på krydderier og krydderurter, så er det Camilla Plum. I denne opskrift får du Plums egen version af den tunesiske chilisauce, harissa.

Harissa er Rolls Roycen inde for chilisaucer. Den har en raffineret, dyb smag, og selvom den ikke er for børn, er den til gengæld fremragende til at sætte fut under grillfesten. Den kradsbørstige sovs er også god på falafel og oven på smagsløse pizzaer.

Tip: Harissa kan holde i uendelig lang tid, og hvis du alligevel har købt krydderierne ind, er det oplagt at bikse en kæmpe-version sammen, som du kan putte på glas og dele ud til venner, der stadig synes, at Chili Klaus er bomben.

3

Den græske evergreen, der er svær at blive træt af

Mange forbinder nok tzatziki med Grækenland, men den yoghurtbaserede dip er faktisk udbredt i store dele af Mellemøsten.

I Grækenland serverer man tzatziki til kød, og det giver god mening. Den syrlige yoghurt, den kolde, saftige agurk og stærke hvidløgssmag spiller nemlig rigtig godt sammen med stærkt og grillet kød - som for eksempel lam.

Her får du opskriften på Mette Blomsterbergs tzatziki. Dem er nem og har en fin balance af hvidløg, uden det bliver alt for meget.

Tip: Man opgraderer nemt en traditionel tzatziki ved at tilføre lidt hakket dild eller mynte til blandingen.

4

Budgetvenlig udgave af avocado-klassikeren

Du kender med sikkerhed guacamole, men kender du også amerikanernes version med søde kartofler?

Dippen stammer fra sydstaterne og er en temmelig cremet omgang, der går godt til grillmad. Især hvis det i forvejen er badet i sød barbecue-marinade.

Tip: En anden fordel ved denne avokadocreme er prisen. Søde kartofler er som regel en del billigere end avokadoer, så skal du lave en stor portion til mange mennesker, er denne opskrift en smart genvej til en budgetvenlig guacamole

5

Hjemmelavet smør på fem minutter

Det er såre simpelt at lave sit eget smør, alligevel er det noget, der kan få ens gæster til at vælte bagover i havestolene af ren benovelse.

Denne version fra Mette Blomsterberg er en basisopskrift, og det er oplagt at blande den med krydderurter som for eksempel hakket persille, frisk hakket estragon, hakket citronskal eller knust hvidløg.

Tip: Hjemmelavet kryddersmør er også altid en sikker vinder i bagekartofler.

6

Måske verdens mest fedtede coleslaw

Coleslaw balancerer på kanten mellem dip og salat, og da der både er cremefraiche, piskefløde og blå ost på ingredienslisten i denne opskrift, tænker vi, at den godt kan være med i en artikel om dyppelse.

Blå ost er lidt som koriander. Enten synes man, det er lækkert. Eller også synes man, det er decideret ulækkert. Hører du til førstnævnte gruppe, vil du formentlig elske versionen her fra Anne Hjernøe.

Tip: Hvidkål kan holde sig virkelig længe i køleskabet, så køb gerne et stort et, som du med jævne mellemrum kan snitte af, når du savner sund og nærende fylde i dine sommersalater.

7

A llround-dippen over dem alle

Lige nu flyder naturen med vilde urter.

På samme måde er altankasser, urtehaver og højbede landet over fyldt med aromatiske og næringsrige krydderurter, der bare venter på at blive spist. En oplagt måde at få dem i spil på er med en omgang hjemmelavet pesto.

Pesto kan bruges på friskkogt pasta i stedet for kødsovs. Det kan spises som pålæg, som sandwichspread, som topping på suppe og salater og på grillmad.

Her kommer en opskrift til inspiration, men generelt fungerer det bedst at smage sig frem, når man blender sin pesto. Så længe du har lidt olie, lidt nødder og lidt ost ved hånden, kan det ikke gå galt.

Tip: En klassisk pestofejl er, at man får tilføjet lidt for meget hvidløg fra begyndelsen. Da hvidløget ikke er tilberedt, smager det temmelig stærkt og kan nemt overdøve smagen af krydderurter. Så start altid med et fed hvidløg eller måske et halvt fed, hvis ikke du er til stærke smage.

8

Hjemmelavet luksusketchup

Har du nogensinde overvejet at lave din egen ketchup? Det er ikke særligt svært og en ualmindelig god måde at opgradere sine grillpølser, hjemmelavede hotdogs eller burgere på.

Bliv inspireret af Master Fatman aka. Morten Lindbergs geniale opskrift på ketchup fra programserien 'Smagen af Danmark'.

I bunden af opskriften finder du også en video, hvor Morten Lindberg koger ketchuppen. Det er også et hyggeligt gensyn med den afdøde madelsker, tv-vært, dj med mere.

Tip: I opskriften står der, at du skal hælde ketchuppen på en kande eller glasflaske, men du kan også bare køre med et par aflagte, rengjorte syltetøjsglas.