Se listen: Her er 5 dårlige grill-vaner, der skal stoppes lige nu

Slut med svitsede øjenbryn og seje bøffer! Kok Nicolai Tram guider os uden om faldgruberne ved grillen.

Der er mange måder at grille på, men lige meget om du griller på bål, kulgrill eller gasgrill, så undgå altid at grille på flammerne, men vent til gløderne er hvide.

Kolde pølser, tilsodede bøffer og en snasket rist med gammelt fedt, der nærmest er indgraveret i metallet.

Når vi tager grillen frem ude i sommerlandet i disse dage, så er der til tider uhyggeligt langt fra forestillingen om en mundsvandsdrivende grillmiddag til den brankede virkelighed, som mange af os ender med at sætte tænderne i.

Derfor har vi bedt kok og grillekspert Nicolai Tram om tricks. Det er jo hyggeligt at grille, men det kan blive endnu mere hyggeligt, hvis du kender dem.

1

Start i god tid

'Vi fik da vist tændt op i den grill lidt for tidligt' Sagde ingen nogensinde.

Når det gælder optænding, så kommer vi tit alt for sent i gang. Utålmodige smider vi de dyrt indkøbte bøffer over flammerne, spiser os mætte i flutes og pastasalat, og så kan grillkullene ellers ligge og afgive den helt rigtige varme, når vi forlængst er igennem desserten.

Trick: Ejer du en kulgrill, så regn med at tænde op 45 minutter inden du skal i gang med at grille, så kullene kan nå at blive hvide, før de er varme nok. Er du mere til gasgrill, så skal du kun vente 5-10 minutter, inden grillen er gennemvarm.

Sværger du til at grille over dit eget hjemmebyggede bål, så afhænger forberedelsestiden af, hvor stort et bål du bygger, men én ting er sikker: Du skal fyre op mindst én time i forvejen.

2

Undgå snask

Er din rist på grillen i den snaskede ende, så drop skuresvampen og sulfoen.

Det betyder ikke, at du skal grille din mad på en beskidt rist, men det giver god mening at vente med rengøringen til, der er fut i fejemøjet. Flammerne på dit bål eller i din grill er nemlig verdens bedste måde at dræbe bakterier og fjerne snavs.

Trick: Når der er godt gang i din grill eller bål, tager du grillhandsker på og giver den varme rist en ordentlig omgang med en stålbørste.

Hvis du er rigtig tjekket, så renser du risten igen, når maden er færdig, og risten stadig er brændende varm. Så er den klar til næste grillaften.

3

Hold igen med olie og marinade

Vi har en tendens til at sovse vores grillmad ind i marinade, men bader dine bøffer i fedtstof, så vil olien dryppe ned gennem risten og ramme gløderne.

Det soder, gør din mad beskidt og uappetitlig. Og i værste tilfælde er det kræftfremkaldende.

Trick: Hvis dit kød drypper af fedt, så tør det forsigtigt af i køkkenrulle, inden du lægger det på grillen. Du kan også sagtens pensle maden forsigtigt med en smule fedtstof eller marinade, imens det er på grillen.

4

Røg giver smag

Husk at det er røgen, der er med til at give din mad smag.

Trick: Griller du på gløderne fra et bål, er du i højere grad garanteret røgsmag, men du kan også skabe røg i din kuglegrill ved at lægge et stykke brænde ned i gløderne.

Læg det i yderkanten af gløderne, så dit mad ikke bliver branket. Røgsmuld fungerer også godt, og har du en gasgrill, er røgsmuld den eneste vej frem.

(NB: Selvom røg giver god smag, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man spiser røget mad i begrænset omfang i forhold til risiko for kræft).

5

Gå direkte efter tykke bøffer

De fleste kender til følelsen af at hugge i en grå oksebøf, som er ligeså sej at bide i som en grillhandske.

Trick: Skal du grille bøffer, så gå efter de tykke modeller. Her opnår du en flot stegeskorpe, uden at varmen gennemtilbereder bøffens røde kerne. Alternativt opfordrer Nicolai Tram dig til at gå ombord i grøntsagerne:

- Grøntsager er simpelthen så fantastiske at grille. Den høje varme får dem til at karamellisere, og du får nogle smagsnuancer, du aldrig ville have drømt om.

Bliver du lækkersulten? Så tjek denne samling med lækkert grillmad.