Seks sikre hits på din engangsgrill ... og tingene, du skal undgå

Man kan faktisk sagtens trylle lækkerier på engangsgrillen, mener grillekspert.

- Kul er ikke bare kul, og dem, du finder i en almindelig engangsgrill er ofte lavet i en kvalitet, der gør, at grillen aldrig rigtig bliver helt varm, fortæller grillekspert Kathrine Ruus-Jørgensen, der til gengæld har tips til., hvad man så gør.

Denne artikel blev første gang udgivet i sommeren 2019.

Den er dårlig for miljøet, skyld i sorte huller i græsplænen og farlig for strandgæster, der kan træde på den.

Engangsgrillen har et blakket ry - selvom den er førstevalg for mange.

Ifølge grillekspert og kok Kathrine Ruus-Jørgensen er engangsgrillen også risikabel at grille råt kød eller fisk på:

- Kul er ikke bare kul, og dem, du finder i en almindelig engangsgrill, er ofte lavet i en kvalitet, der gør, at grillen aldrig rigtig bliver helt varm.

Det kan gå hen og blive en rigtig kort ferie eller en trist festival med spildte timer på et toilet. Heldigvis er der jo andre veje at gå til en lækker middag på engangsgrill.

Her får du Kathrine Ruus-Jørgensens ideer til seks sikre hits på engangsgrillen - med ingredienser, du kan finde i de fleste supermarkeder.

1

Majskolber

(Foto: © JÉRÔME GORIN)

Grillede majskolber kan smage virkelig godt især med smør på.

Jo længere tid du kan give dem, jo bedre, men pas på de ikke bliver direkte sorte. Sod på grillmad skal man nemlig altid undgå.

2

Ost

(Foto: © ZS/Eising Studio - Food Photo &)

Det er bestemt ikke alt ost, der egner sig til en engangsgrill, men den faste ost halloumi kan snildt skæres i skiver, grilles og spises.

Osten kan købes i de fleste supermarkeder - ofte er den nabo til fetaen.

3

Pølser

(Foto: © Uffe Weng, Fotojournalist Uffe Weng)

Et par pøller er jo et sikkert hit. Især når du har fået et par fadbamser eller fem.

Samtidig er mange pølser forkogte, og det betyder, at du ikke er på spanden, hvis du spiser dem halvkolde. Men læs lige på pakken først.

4

Spidskål

Spidskål Vegetar, vegetarisme, vegetarkost, vegetarer, veganer, sund kost, naturlig kost, vitaminer, mineraler, sporstoffer, basekost, syre og base balance, sundhed, grøntsager, grøntsag. (Foto: © STEENVINKEL-NORDENHOF RIKKE)

Den dråbeformede lysegrønne kål er et sikkert hit på grillen, og så er den både billig, mættende og sund.

Fjern de yderste blade, del spidskålhovedet i fire kvarte, og smid dem på grillen. Spis spidskålen, når den er grillet godt igennem med groft salt og smeltet smør.

5

Koteletter

(Foto: © Klaus Holsting)

Sværger du til kød, så prøv med en tynd kotelet.

Det ville være spild af penge at smide en saftig rib eye eller andre tykke bøffer på engangsgrillen, for de ville nærmere blive kogt end stegt på grillens svage varme.

Husk at stege den efter anvisningerne og husk at holde god hygiejne, når du håndterer råt kød.

6

Grønne asparges

(Foto: © Johner Images)

De er hurtige at grille og nemme at håndtere.

Bøj hver asparges, så den træede ende knækker af. Kassér alle enderne og grill din asparges med salt, peber og olivenolie, hvis du har det med i tasken.

Det skal du huske, når du griller med en engangsgrill

  • Stil din engangsgrill et sikkert sted. Underlaget må ikke være brændbart.

  • Undgå at flammegrille din mad, så der kommer sod på.

  • Vær opmærksom på din håndhygiejne. Undgå jord i maden og vask/sprit dine hænder af, efter du har rørt ved råt kød.

  • Husk altid at slukke din engangsgrill med vand, og ALDRIG sand.

  • Smid engangsgrillen ud, når den er kølet ned og hæld gerne vand over det sted, hvor grillen har stået.

  • (Kilde: Kathrine Ruus Jørgensen og Tænk)

Bliver du lækkersulten? Så tjek denne opskriftssamling med lækkert grillmad og denne med lækkert grilltilbehør.