Amira trak stikket til flimmerkassen: 'Nu lytter vi mere til, hvad hinanden siger'

Husmor-tv og old school-serier på repeat er fortid i Amiras hjem. Kunne du også droppe tv'et?

- Tidligere skulle vi planlægge aftensmad, putning af min datter og så videre ud fra, hvornår et program blev sendt i tv, hvis vi bare skulle se det. Så kunne vi sidde dér ved siden af hinanden uden at snakke ret meget sammen.

Ordene er 24-årige Amira Ibrahims.

Når du træder ind over dørtærsklen til hendes rækkehus i Kolding, er der helt stille. For halvandet år siden havde man kunnet høre en summen fra fjernsynet i baggrunden, men sådan er det ikke længere.

Nu er det kun den lille datter, der står for baggrundsstøjen.

Sammen med sin mand har Amira Ibrahim nemlig valgt at hive stikket ud af fjernsynet og lade det være slukket. Farvel til flow-tv og goddag til mere tid med familien og fuld koncentration og mental tilstedeværelse i nuet.

Hvorfor, tænker du måske?

Det hele startede som et spørgsmål om økonomi. Om, hvordan de kunne spare lidt penge i budgettet.

- Min mand er revisor, så han går meget op i den slags. Vi overvejede først at skifte til den lille tv-pakke, men besparelsen i forhold til den store pakke var kun cirka 3000 kroner om året, så det havde ikke den store betydning. Så stillede vi os selv spørgsmålet: Kan vi leve helt uden flow-tv?, siger Amira Ibrahim, der er i gang med en kandidatuddannelse i it på Syddansk Universitet.

- Jeg mener, at min datter Noura vokser op med forældre, der mentalt er mere tilstede, når fjernsynet ikke skaber uro i baggrunden. Man bliver påvirket af lyden, selv om man ikke synes, man lytter efter.

Husmor-tv kørte i ring

Amira var på barsel i juni 2017, da parret valgte at slukke tv'et, så hun havde i månederne op til beslutningen brugt meget tid derhjemme med apparatet tændt.

Ind imellem så hun på det - andre gange kørte det bare i timevis.

- Det var husmor-tv som Dr. Phil og Go'Morgen Danmark eller TV2 News, der kørte i ring med de samme historier, så det nærmest var deprimerende til sidst. Eller genudsendelser af amerikanske tv-serier, jeg havde set før. Det havde ingen værdi for mig, når det kom til stykket.

- Jeg er vokset op i et hjem, hvor tv’et på samme måde fik lov at køre. Man bliver nok lidt afhængig af den tryghed, det giver, når man har lyden af andre mennesker i hjemmet, selv om de kun er på skærmen.

Det tog imidlertid ikke ret lang tid, før det blev naturligt for Amira at være hjemme i stilheden, og hun fandt ud af, at det er okay at gå glip af noget.

Amira Ibrahim er begyndt at høre podcasts som et alternativ til tv'et. Blandt andet når hun gør rent. - Jeg lytter til en amerikansk udsendelse "Vibrant Happy Women", der handler om lykke og selvudvikling hos kvinder.

Var det tv-program overhovedet vigtigt? Og hvilken værdi havde den udsendelse egentlig?

- Det føltes rart lige fra begyndelsen. Det gik op for mig, at jeg kiggede meget mere på min datter, når fjernsynet ikke var tændt, og det kunne hun helt sikkert mærke. Det havde også indflydelse på parforholdet.

Det er sikkert en situation, de fleste kan nikke genkendende til: At man er sammen og alligevel hver for sig.

- Det skal ikke lyde som om, at vi svæver rundt på en lyserød sky nu. Sådan er det ikke. Vi kan sagtens stadig sidde i sofaen og kigge på hver sin telefon, tablet eller bog uden at sige et ord, siger Amira Ibrahim.

- Men vi har fået en masse tid foræret, hvor vi er sammen på en anden måde end tidligere. Det er mere intenst og nærværende, og vi hører efter, når vi snakker med hinanden om hverdagen, vores barn, jobbet og fremtiden. Der er ingen forstyrrende elementer, der bare står og kører i baggrunden. Jeg oplever faktisk, at det kan være svært at finde på noget at lave hele tiden, når tv'et ikke er en mulighed. Så meget tid frigiver det.

Amira bruger en del af tiden på at tage datteren med på legepladsen, i skoven eller ud til vandet ved Kolding Fjord.

Hun driver desuden bloggen noorliving.dk, der handler om livsstil, familieforhold og husholdning. Og så hører hun en podcasts om lykke og selvudvikling hos kvinder - ofte imens hun gør rent.

Der bliver brugt meget tid på legepladsen, der ligger lige uden for huset i Kolding. Når legepladsen bliver for kedelig, tager Amira og Noura i skoven eller ned til vandet.

Apparatet hænger der stadig

Fjernsynet hænger stadig på væggen, for ind imellem kobles det på en computer, så parret kan streame programmer, de gerne vil se.

Det er eksempelvis Premier League-fodbold, dokumentarer og film på Netflix. Forskellen er, at de nu ser det, når det passer ind i deres liv og hverdag.

- Er der noget, du savner?

- Ja. Jeg savner at være opdateret altid, som man er, hvis man eksempelvis har TV2 News kørende. Så bliver det hele serveret, og man er med fra start, når der er breaking news. Nu får jeg nyhederne lidt på bagkant, når jeg selv opsøger dem, og så er der smalltalk på studiet, jeg ikke kan være med på. På den konto er jeg gået glip af meget.

- Er der noget, du ikke savner?

- Fordummende reality-tv og al den støj, der påvirker bevidstheden, når hjernen arbejder, selv om man ikke bevidst lytter efter. Og reklamerne! Jeg har helt sikkert sparet penge ved ikke at gå ud og købe ting, jeg har set reklamer for i tv.

Hun fået større overskud til at læse. Ved siden af sine kandidatstudier på Syddansk Universitet arbejder Amira Ibrahim desuden på at udvikle sin egen platform målrettet kvinder med minoritetsbaggrund.

- Kunne I ikke bare have været mere opmærksomme på at slukke tv’et?

- Jo, det kunne vi sikkert, og det er også det, vi hører fra venner og familie, der har svært ved at forstå vores valg. Det var bare vigtigt for os at gøre det fuldt ud fra start. Vi er ikke teknologiforskrækkede eller ekstreme i forhold til at leve uden mediernes påvirkning. Jeg bruger stadig Facebook, og jeg har min egen blog, som jeg bruger en del tid på, siger Amira Ibrahim.

- Men jeg har svært ved at forestille mig, at vi nogensinde skal have flow-tv igen, for vi mangler det ikke.