Hellere stilheden som øboer end larmen i København: Amine føler sig hjemme på Ærø

Han har prøvet det meste med opvækst i Marokko og København. Som 16-årig flyttede han alene til et lille øsamfund. Her er historien om, hvordan han har klaret sig.

- Jeg har den holdning, at man nogle gange skal kaste sig spontant ud i ting. For meget tid giver tankerne frit spil, og så når man måske at fortryde noget, der kunne være endt lykkeligt.

Ordene kommer fra 25-årige Amine Kassim, som på tiende år bor alene på Ærø. Hans nærmeste familie er en søster i Sverige og én i Norge.

Det var Amines eget valg at flytte til en ø med det fællesskab og nærheden til alt og alle, man finder i så lille et samfund omringet af vand. Det er netop dét, han godt kan lide ved at bo her: At folk snakker sammen og interesserer sig oprigtigt for hinanden.

- I København hilser man ikke på folk på gaden, hvis man ikke kender dem. Det gør man her. Hvis jeg kommer ned på havnen, og en tysk familie har brug for hjælp med deres båd, tager jeg gerne en trosse og hiver dem ind. Det giver bare mening for mig at være sådan over for andre mennesker, siger Amine Kassim.

Han sætter også pris på stilheden og muligheden for at trække sig tilbage og være alene på sit værelse eller på stranden med udkig over det sydfynske øhav og indsejlingen til Lillebælt.

- Når man som mig er sømand og på havet i 10-12 uger ad gangen, har man brug for at være alene, når man kommer hjem. Så går jeg en tur ud til Voderup Klint og kigger ud over vandet eller nud i naturen og renser hovedet for tanker. Det havde jeg ikke kunnet gøre på samme måde, hvis jeg boede inde i byen.

  • Amine Kassim håbede, der ville være en fodboldbane på Ærø, og han blev ikke skuffet. Han har skabt sig et stort netværk og masser af venner omkring Marstal IF.
  • Amine Kassim har fået job hos rederiet Unitankers i Middelfart, så han er ofte væk fra Ærø i nogle måneder ad gangen.
  • Han boede i en periode på en båd her i havnen i Marstal, mens han læste til eksamen. Senere fik han et værelse hos en kvinde, der arbejdede som sekretær på navigationsskolen.
  • Der er omkring 800 meter fra det hus, Amine Kassim lejer sammen med en kammerat på Bymøllevej, til Marstal Navigationsskole på Ellenet.
  • Amine Kassim er færdiguddannet skibsfører til sommer. Han forlader navigationsskolen i Marstal med sin årgangs højeste snit.
1 / 5

En "tough" fyr har også brug for at snakke

Han oplevede en helt særlig imødekommenhed og åbenhed, kort efter han kom til Ærø. Gennem en vejleder på søfartsskolen kom han i kontakt med en familie i landsbyen Ommel, som åbnede deres dør og bød ham inden for som en ekstra søn.

- De sagde til mig, at jeg bare skulle komme til dem, hvis jeg havde brug for hjælp eller for at snakke. De er blevet som en ekstra familie for mig. Min danske familie, siger Amine Kassim.

Han mener, de har været med til at gøre ham til den, han er i dag.

- Det er ikke nemt at flytte hjemmefra som 16-årig i et stadig fremmed land. Uanset hvor tough man er, har man brug for nogen at snakke med sådan helt tæt på. Om hverdagen og livets udfordringer. Det er ikke nok med telefonsamtaler med min mor. Jeg skylder den familie alt, siger Amine Kassim.

Helle Bak Poulsen har fungeret som "plejemor" for Amine Kassim, siden han kom til Ærø for ti år siden.

Bad til Gud om en fodboldbane

Amine Kassim er vokset op knap 2700 kilometer fra Ærø i Marokkos folkerige hovedstad Rabat og i Københavns-området, som han flyttede til med sin mor som 14-årig.

Det var derfor en stor omvæltning for ham, da han to år senere sejlede med færgen fra Svendborg til havnen i Ærøskøbing.

Med alle sine ting pakket i en bil kom han uden at vide ret meget om stedet. Velkommen til dit nye liv, unge mand. Find dig til rette og skab dig en tilværelse.

- Jeg kan huske, at jeg bad til Gud om, at her ville være en fodboldbane. Han må have lyttet, for her var flere af dem. Det gjorde mig helt vildt glad, siger Amine Kassim.

Amine Kassim kom til Danmark fra Marokko som 14-årig. Han rykkede hurtigt med sin mor fra Amager til en lejlighed i Tingbjerg, inden han kom på efterskole i Fuglebjerg. Det var lidt en kamp for ham at få sin mor og stedfar til at slippe ham til efterskolen, men en studievejleder fik overtalt dem til at skrive under, og det var her, han fik ideen om at flytte til Ærø og uddanne sig til skibsfører.

Han har fået mange venner gennem fodboldklubben.

- Jeg fornemmer, at folk kan lide mig, for den jeg er, og når jeg bliver spurgt, hvor jeg kommer fra, svarer jeg med stolthed: Ærø, siger Amine Kassim, der har været dansk statsborger siden 2016.

I dag har han svært ved at forestille sig at bo andre steder.

Han har gjort meget for at falde til og finde sin plads i det lille ø-samfund. Læst hf i søfart og fortsat på uddannelsen til skibsfører, som han afslutter med topkarakterer til sommer.

Arbejdet på en restaurant, på en friskole og i et asylcenter, hvor han lærte unge om at holde sig ude af kriminalitet eller hvad de nu "var havnet i af problemer", som han udtrykker det.

  • Amine Kassim lejer et hus i Marstal sammen med en kammerat. - Det er stort nok til, at man kan lukke døren og være alene, når man har lyst til det. Det accepterer vi begge to. Men det er fællesskabet, der tiltrækker mig, og det er fedt at kunne invitere vennerne til Champions League eller spisning.
  • Huset ligger godt placeret midt i Marstal. Tæt på busstoppestedet, supermarkedet og navigationsskolen, som Amine Kassim forlader til sommer med årgangens højeste karaktergennemsnit og titel som skibsfører.
  • Amine Kassim har boet flere steder på Ærø. Det seneste år har han lejet sig ind i et hus, som han deler med en kammerat. Her er omkring 120 kvadratmeter, og de betaler hver 2500 kroner i husleje. 500 kroner mindre end han betalte for et kollegieværelse, han boede på før.
  • Amine Kassim kan godt lide at invitere venner til spisning. Det er hyggeligt - og så har han pladsen til det.
  • Der er kun ét skridt fra græs og have til hjemmet på Ærø. Det er et plus.
1 / 5

- Det handler for mig om at give dem et håb om, at de kan blive til noget. Om at vejlede og om at være et forbillede og et levende bevis på, hvor langt man kan komme med vilje og lysten til at lære. Også selvom man bor på en ø med færre muligheder end inde på fastlandet.

Tryk dig rundt på kortet herunder for at læse om flere boformer: