Martin er faldet for en dværg - og Mette har giftet sig med en hjerneskadet

Du bestemmer ikke altid selv, hvem du forelsker dig i. Men hvis du forelsker dig i en dværg i en kørestol, skal du være indstillet på, at folk filmer dig på gaden.

Mette havde opgivet at finde kærligheden, for fyre så kun dværgen på 1,22 meter.

Det gjorde Martin ikke. Han har en medfødt hjerneskade, men det er ikke derfor, at han faldt for Mette. Det gjorde han, fordi hun er rapkæftet. Mette faldt også for den finurlige fyr Martin.

  • Martin og Mette mødte hinanden for ni år siden, da de begge læste på et institut for funktionsnedsættelse i København. Mette var der, fordi hun er dværg, og Martin, fordi han har en medfødt hjerneskade. Hjerneskaden giver ham kognitive vanskeligheder som forvirring, mindre overskud og mindre overblik. Men Martins intelligens har ikke taget skade.
    1 / 16
  • - Vil du danse med mig?, spurgte Martin til en sommerfest på studiet. Mette afviste. Martin fortsatte. Og så dansede de. Martin så godt, at Mette var dværg, men det var ikke fokus: - Jeg havde lagt mærke til Mette længe, fordi hun var rapkæftet. Det fascinerede mig, at hun havde ben i næsen.
    2 / 16
  • Da de lærte hinanden at kende, fandt Mette ud af, at Martin var hjerneskadet. Men det gjorde hende ikke noget. De har begge været vant til at være sammen med folk, der har hver deres at kæmpe med. Dem skal der også være plads til. De vidste fra starten, at de skulle hjælpe hinanden, og allerede et halvt år efter dansen flyttede de sammen. Martin fik dobbeltsidet nyresvigt, og derfor skulle de til at hjælpe hinanden endnu mere.
    3 / 16
  • Martin fik brug for hjælp, for medicinen, han tager til nyren, gør, at Martin glemmer endnu mere, og at han bliver hurtigere træt. Derfor er det Mette, der tager sig af banken og andre voksenting. Det klarer hun snildt: - Det går nok, hvis Martin glemmer mælken tre gange om ugen. Men vi kan ikke selv kontrollere, om organet står af. Det er jeg bange for.
    4 / 16
  • Et år efter Martins nyreoperation blev Mette hende dværgen i kørestol. Det skete efter en rygoperation i 2012. Det ændrede ikke bare, hvad hun kunne fysisk, men også synet på sig selv: - Før så jeg ikke mit handicap som et problem. Jeg løb og var i byen som alle andre. Jeg følte mig først handicappet, da jeg kom i kørestol, siger Mette. Kørestolen og nyresvigtet har krævet endnu mere af parret. Men det har også gjort dem stærkere og tættere. Mette har svært ved at løfte ting, hun har følelsesproblemer og tarmproblemer. Nu skal Martin i endnu højere grad hjælpe Mette. Han hjælper blandt andet med kateteret, for med sine korte arme kan hun næsten ikke engang nå sin egen navle.
    5 / 16
  • Det er et ret anderledes forhold med mange udfordringer, tænker du måske. Men Mette og Martin er også på mange måder som alle andre par. Sådan vil de gerne, at andre ser på dem. De er et makkerpar, der hjælper hinanden, de skændes, og de har sex. Og så er det Mette, der sidder bag rattet.
    6 / 16
  • Men hvis vi skal tro Mette og Martin, er vi slet ikke klar over, hvor mange der kun ser handicappet, når de kigger på parret. Mette har specialiseret sig i at opdage mobiltelefoner, der filmer hen mod hende, og så forsøger hun at gemme sit ansigt bag den korte arm – eller beder Martin om at stille sig op foran hende.
    7 / 16
  • Parret har oplevet en bil med tonede rude, der kørte meget langsomt forbi parret, mens de filmede og grinede af Mette og Martin. - Jeg græd, jeg råbte, og jeg skreg, husker Mette. - Det er voksne mennesker, der gør det. Det er fuldstændig sindssygt, mener Martin. På gode dage prøver de at kigge væk og ignorere.
    8 / 16
  • Vi finder jo ofte sammen med en partner, der må mange måder ligner os selv. Men Mette og Martin fandt IKKE sammen, fordi de begge er okker-gokker, som Mette siger: - Vi blev heller ikke sammen, fordi vi begge blev ramt af en alvorlig sygdom. Vi er sammen, for vi elsker og respekterer hinanden.
    9 / 16
  • De vil ikke skjule sig selv - eller deres kærlighed. Mette kalder Martin for 'skatter', og de holder i hånd og krammer – også når de er ude, og selvom folk kigger.
    10 / 16
  • Det hjælper dem at bruge humoren meget. 'Hvorfor spiller dværge ikke fodbold?' 'Fordi græsset klør bagi.' Det er Mette jokes. Hendes storebrors joke er, at han kalder Mette for halvsøster. For som Mette siger: Det hjælper ikke noget at sætte sig over i et hjørne og græde over, hvordan man er født. Det bliver Mette ikke højere af, og det får Martin ikke overblik af.
    11 / 16
  • De har begge altid været bange for at blive sat i bås som handicappet, for sådan identificerer de ikke sig selv. - Jeg har været bange for, at nogen troede, der var noget galt oppe på øverste etage hos hende dværgen, siger Mette, og samme tanke har Martin haft: - Når man siger hjerneskadet, tænker folk på en, der sidder over i et hjørne og ikke kan noget. Sådan er jeg ikke.
    12 / 16
  • Mette er uddannet kontorassistent, men er lige nu sygemeldt på grund af smerter. De sidste år har Martin været i adskillige arbejdsprøvninger og praktikker for at bevise, at han ikke kunne overskue et 37 timers job. Han havde længe holdt sin hjerneskade hemmelig, fordi han var flov. I dag har han et fleksjob på 22 timer som klargøringsmand ved en bilforhandler.
    13 / 16
  • De bor i dag i en handicapbolig i Hillerød. ”Det var hårdt, for nu var vi stemplet som handicappede,” fortæller Mette.
    14 / 16
  • Martin blev gift med Mette, uden kørestol, den 25. august i år. - Jeg ved godt, at jeg har et handicap, men nogle gange vil jeg bare gerne kendes uden den kørestol. Min nevø førte mig op ad gulvet, og så støttede Martin mig ned, forklarer Mette, som går langsommere, end hun kan køre i kørestolen, men som præsten sagde: Kærlighed er tålmodig.
    15 / 16
  • Parret drømmer om fremtiden. De er i tvivl, om de skal have børn. For har de fysikken, helbredet og overskuddet til det? Lige nu har de en kat. Mille, hedder hun.
    16 / 16