Hvor rejser du hen, når du holder ferie?
Op eller ned? Øst eller vest? Rundt i Danmark? Ind på sofaen?
- Nordpå, lyder svaret, hvis man spørger 31-årige Mikkel Beiter fra København.
- Op til kulden og de allermest barske vejrforhold med sne, minusgrader og vind med orkanstyrke ind i ansigtet. Jeg elsker det!
Mikkel holder sjældent ferie som mange af os andre, så det er ikke solcreme, strandhåndklæde og badeshorts, der optager pladsen i hans kuffert.
Den er i stedet proppet med kameraobjektiver, memorycards, stativer, varmt tøj og praktiske sko eller vandrestøvler, så han kan komme omkring i naturen og holde varmen, når han sidder stille. Nogle gange i flere timer.
Mikkel er selvlært fotograf med en meget stor kærlighed til de nordiske landes nærmest eventyrlige landskaber med oplevelser som nordlys, vandfald og snedækkede bjerge, og derfor bruger han sine ferier på at rejse rundt og fotografere i netop de områder.
På den måde dyrker han sin hobby, når han holder ferie, og han har ikke noget imod at sidde længe og vente på det helt rigtige øjeblik, hvor motivet i søgeren står særligt skarpt eller med det helt rigtige lysfald på en klippeside eller et vandfald.
- Jeg har indimellem stået i flere timer og bare ventet i mørket, for det handler meget om timing og held, når man fotograferer i naturen. Hvis det er koldt, hiver jeg min termoflaske frem og drikker lidt varmt kakao, og så nyder jeg bare stilheden, imens jeg venter. Det er rart at sidde dér og filosofere over livet uden at have travlt. Det er den ferieform, der passer mig bedst, siger Mikkel Beiter.
Nogle gange tænker han over, hvad han laver lige i øjeblikket, eller også kredser tankerne om jobbet, familien, fremtiden eller kæresten derhjemme, som accepterer Mikkels prioritering.
- Vi joker lidt med, at hun er andenprioritet, og selv om det er sagt i sjov, er der noget alvor i det. Mine fotoferier er noget, jeg gør for min egen skyld, og jeg har svært ved at forestille mig, at det ikke bliver ved med at være sådan, siger Mikkel Beiter.
Han forventer dog, at han bliver nødt til at drosle ned, den dag han får et barn og får andre prioriteter.
- Det bedste er, når der nærmest er fuldstændig tanketomhed i mit hoved uden forstyrrelser fra den digitale verden. Når jeg bare kan sidde og kigge på naturen omkring mig, som når man er på jagt og venter på at få et dyr på sigtekornet. Det er en helt anden verden, jeg befinder mig i i de øjeblikke. Det er ret unikt.
Mikkel holder seks ugers ferie om året, og de fem af dem bruger han på at rejse ud for at fotografere.
Turene går som regel til Island, Færøerne og især ø-gruppen Lofoten i det nordlige Norge, hvor Mikkel har skudt nogle af sine allerbedste billeder gennem tiden. Flere af dem er prisbelønnede og anerkendte i internationale konkurrencer.
Lofoten er blevet et sted, der betyder noget særligt for ham, for det var der, hans interesse for at tage billeder accelererede under hans første tur derop.
Det var i marts 2016, og han var på herretur med sin far og sin lillebror. Mikkel havde taget et kamera, nogle forskellige filtre til det og et lille trebenet stativ med for at prøve det af.
Han var stadig på amatørstadiet med et kamera mellem hænderne, men han gik all-in med en ’trial and error’-tilgang til det.
Som forberedelse til turen havde han læst op på det fototekniske med blandt andet langtidseksponering, hvor kameraet bruger ekstra meget tid på at indfange motivet uden brug af kunstigt lys, og han havde sat sig grundigt ind i, hvor han skulle finde de bedste lokationer.
- Jeg kom hjem og valgte at sende nogle af mine billeder fra Lofoten ind til en konkurrence, hvor ét af dem opnåede en flot placering. Jeg tænkte wow! Det bekræftede mig i, at jeg har nogle evner på det område her, som jeg kan udnytte, siger Mikkel Beiter.
I dag har han mere end 90.000 følgere på Instagram, hvor han stort set hver dag poster et nyt billede og en beskrivelse af stedet, som flere tusinde ’liker’ og mange kommenterer på.
Mikkel drømmer om, at han en dag kan leve af at fotografere. Han har allerede holdt workshops og guidet folk rundt i Lofoten, men det er svært at leve kun af det.
- Indtil videre glæder jeg mig over, at jeg som selvlært har opnået den succes, jeg har. Jeg ser mig selv som en kunstner, der skaber noget, andre har glæde af at se på. Det havde jeg aldrig forestillet mig skulle ske. Jeg har aldrig været god til at tegne, spille musik eller andet kreativt. Her har jeg bare fundet en niche, hvor jeg virkelig kan noget specielt. Det er en stor sejr for mig.
I perioder bruger han så meget tid på sine billeder, at det føles som et ekstra fuldtidsjob ved siden af arbejdet som it-konsulent i en større dansk virksomhed.
Stillesiddende arbejde bag en computerskærm, kantineordning og kaffeautomat lige om hjørnet. En gigantisk kontrast til den vilde natur.
Langt fra all-inclusive og pool
Mikkel står altid tidligt op og går sent i seng, når han er på ’fotoferie’.
Det er meget langt fra den typiske all inclusive-charterferie, hvor man måske står op klokken ni og dalrer ned til en lækker morgenmadsbuffet eller op til købmanden efter friske baguettes og en liter appelsinjuice.
På det tidspunkt af dagen har Mikkel allerede været i gang i flere timer et eller andet sted ude i det fri. Man ser ikke nordlys eller den perfekte solopgang op ad formiddagen.
- Det er ikke fordi, jeg ikke kan finde ud af at ligge på en strand eller ved poolen og lave ingenting, men jeg får det skidt, hvis det står på for længe. Jeg vil gerne vide, at jeg til enhver tid kan sætte mig ind i en bil og køre afsted. Sådan slapper jeg bedst af i min ferie. Uanset hvad jeg laver, er jeg jo væk fra jobbet, og jeg kobler af fra hverdagen på min egen måde, siger Mikkel Beiter.
Hvis der går for lang tid mellem hans ture, kan han mærke det i kroppen. Sulten vokser indeni ham, og den skal stilles. Det handler både om at komme væk fra de vante omgivelser og om at indhente nyt materiale til Instagram-profilen.
- Jeg har et behov for at dele mine billeder, for det giver et selvtillidsboost, når de bliver modtaget med god respons. Det er tilfredsstillende.
Mikkel er vokset op i Værløse - ligesom Nik & Jay, påpeger han - og her er det begrænset, hvor meget natur der er at komme efter.
Danmark er i det hele taget et sted, han har svært ved at finde inspiration, selv om han lige har været en tur på Lolland for at fotografere valmuer.
- Danmark er ikke ligefrem storslået på det punkt. Landskabernes udseende er meget sæsonbetonede, her er fladt, og man finder det samme de fleste steder. Jeg kan lide de vilde landskaber med bjerge og sne, som jeg finder længere nordpå, siger Mikkel Beiter.
Han har prøvet at sidde i en vind, der blæste af orkanstyrke, mens han kæmpede for at holde sit kamera stille i de sekunder, det tog om at suge billedet ind.
Det er hårdt arbejde og ikke altid helt risikofrit, men man må ofre sig for kunsten.
Det samme må Mikkels kæreste gennem knap fem år.
Heldigvis accepterer hun, at han dyrker sin hobby så meget, at de fleste af hans ferier er uden hende og i stedet i selskab med blandt andre Kai fra Tyskland og Roy fra Norge, som Mikkel har mødt gennem Instagram.
- Jeg har fundet ud af, at jeg virkelig elsker at rejse. Så snart jeg sætter fødderne i lufthavnen, mærker jeg spændingen vokse i min krop. At jeg så kan kombinere det med min store passion for at fotografere og for naturen, er jo for vildt. Derfor er det heller ikke afgørende for mig, om jeg kommer hjem med fem eller 100 gode billeder. Uanset hvad kommer jeg hjem med en masse gode oplevelser. Det er det, det hele handler om.
Mikkel er lige kommet hjem fra Island, hvor han rejste rundt sammen med en tysker, og han har allerede booket en tur igen til februar, hvor han vender tilbage til Lofoten.
I mellemtiden skal han ti dage til Portugal sammen med kæresten.
- Det var hendes idé, men jeg sagde ja, for jeg har aldrig været der. Så begyndte jeg at undersøge stedet nærmere, og jeg kan se, at Portugal er et flot land med en natur, der er værd at fotografere. Jeg plejer gerne at tage lidt ud for mig selv tidligt om morgenen eller sent om aftenen, selv om det er en kærestetur. Det skal der være plads til, og det er der heldigvis, siger Mikkel Beiter.