(Foto: © Martin Fält, DR)

'Når der står 10 piger og råber 'Du kan godt!', så tror man på sig selv'

Skatecrewet Don’t Give a Fox har både skabt et rum, hvor piger lærer at skate, og dannet et unikt fællesskab.

Hver tirsdag aften lander skatecrewet Don’t Give a Fox ollier og dropper ramper.

Men sammenholdet lige her, midt i en kold betonhal i Roskilde, handler om meget mere end at skate.

Det handler om fællesskabet og den følelse, det giver, når man styrter, men alligevel bliver mødt med high fives og opmuntrende tilråb.

Et fællesskab, der lige nu kan opleves på DRTV.

- Der er mange af os, der i bund og grund har haft dårlig selvtillid. Men når der står 10 piger og råber én ind i hovedet: 'Du kan godt, du kan godt, du kan godt’, så tror man pludselig nok på sig selv til, at man faktisk godt kan spille koncert, gå til eksamen eller whatever, der nu er problemet i ens liv, forklarer 28-årige Sofie Ekerdine, der var med til at stifte både Girls Skate og Don't Give a Fox.

Don’t Give a Fox består i dag af knap 20 medlemmer. Mennesker, som har en stærk kreativ skabertrang og et skævt syn på verden tilfælles, men som nok aldrig havde mødt hinanden, hvis ikke det var for skateboardet.

Lyt til sangen 'Low Life Gang' af Don't Give a Fox-medlemmet Line Thoresen aka Milky Face Pyhton, der handler om netop det fællesskab, mens du læser videre.

  • - For mig er det ikke skating, der redder min dag. Det er fællesskabet bag det, fortæller Sofie (tv.) (Foto: © Martin Fält, DR)
    1 / 10
  • 23-årige Line Thoresen har brugt fællesskabets tro på hende til at turde satse på sin musik. - Om det er på skateboardet, eller om det er med guitaren, så handler det om det samme: At der er nogle mennesker, der støtter én og giver én mod på bare at fucking springe ud i det. Om det så er at droppe en rampe eller at stille sig op og synge en sang foran andre. Det er fuldstændigt det samme. (Foto: © Martin Fält, DR)
    2 / 10
  • - Når man skater, lærer man, at man godt kan overkomme sin frygt. Det tror jeg, at der er en helt vildt vigtig personlig dannelse i. Det giver os en ’det kan vi sikkert godt finde ud af’-mentalitet i stedet for at have en frygt for alt, mener 26-årige Signe Werenberg. - Nu kan vi lige pludseligt alle mulige andre ting, fordi vi brød dén barriere, tilføjer Sofie. (Foto: © Martin Fält, DR)
    3 / 10
  • - Vores venskab har formet sig anderledes, fordi vi laver noget fysisk sammen. Vi har tit snakket om, at vi nok aldrig ville være blevet veninder, hvis ikke vi havde mødt hinanden igennem Girl Skate, fordi vi kommer fra så forskellige udgangspunkter, fortæller Sofie (tv), mens Signe (mf) og Line (th) nikker. (Foto: © Martin Fält, DR)
    4 / 10
  • Det var lysten til at lære at skate, der fik Sofie Ekerdine til at tage initiativet til Girl Skate. Hun havde arbejdet som frivillig i skatehallen Hal 12 i Roskilde i mange år, men havde aldrig selv turdet rulle ud på ramperne med drengene. - Jeg havde alle mulige tanker om, hvad andre ville tænke om mig, hvis jeg faldt eller var dårlig. Det var for mig en kæmpe barriere i forhold til overhovedet at starte med at skate. Sammen med et par andre piger gik det op for mig, at mange piger faktisk havde det på den måde. Så slog vi os sammen, fik en fast dag her i hallen og fandt hurtigt ud af, at skateboarding er virkelig sjovt. Mere skulle der ikke til, fortæller Sofie. (Foto: © Martin Fält, DR)
    5 / 10
  • - Vi startede ikke Girl Skate for at lukke drengene ude. Det var for at lukke en anden gruppe ind i skatemiljøet. Girl Skate er forhåbentligt ikke nødvendig om 10 år. Der hedder det forhåbentlig bare ‘Nybegynder’-skate og ‘Hej, du har øvet dig noget mere’-skate, drømmer Sofie, mens Signe tilføjer: - Drengene har ikke stået i vejen for os. Vi har stået i vejen for os selv. (Foto: © Martin Fält, DR)
    6 / 10
  • - For os handler det ikke om, hvilket job eller uddannelse du har, eller hvad du tjener. Det handler om, hvem du er indeni. Har du mod til at droppe en rampe? Måske, måske ikke. Men i det mindste er du her, og du prøver. Og det er det, der gør, at vi er nogen og ikke bare noget, når vi er sammen, siger Signe. (Foto: © Martin Fält, DR)
    7 / 10
  • I løbet af sommeren 2018 tog en håndfuld af Don’t Give a Fox-crewet på en otte dages roadtrip rundt i det danske sommerland i deres lyserøde lyn af et folkevognsrugbrød. En idé, der var opstået spontant. - I virkeligheden kunne man godt fjerne skateboarding fra os og sætte skiskydning ind i stedet, og det samme ville opstå. Så tag jeres idéer og kom i gang, råber Sofie ind i diktafonen, som en direkte opfordring til dig, der læser med. (Foto: © Kaspar Astrup Schröder, PRIVATFOTO)
    8 / 10
  • Don’t Give a Fox er både krøbet ind under og uden på huden af skatecrewet. Her viser medlemmerne Line Thoresen (th) og Emma Bredahl Hannecke (tv) deres tatoveringer af Don’t Give a Fox-ræven samt en lyserød tatovering af den delfin, der prydede udsmykningen på deres roadtrip-bus. (Foto: © Martin Fält, DR)
    9 / 10
  • Om du har lyst til at skate eller noget helt andet, så handler det bare om at springe ud i det, mener Don’t Give a Fox-pigerne: - Alle kan få sådan et fællesskab her. Man kan starte en strikkeklub eller hvad fanden, man har lyst til. Det handler om at sige det højt til én anden person og få den person med på idéen - og så har man gjort det. Så er den ikke så meget længere, siger Sofie, der suppleres af Line: - Hvis man vil noget, så gør det! (Foto: © Martin Fält, DR)
    10 / 10