Pernille og Martin har 394 kvadratmeter frihed for 10.000 kroner om året

Det unge par fra Aarhus følte sig indespærret i lejligheden. Løsningen viste sig at være en god forretning for dem.

For tre og et halvt år siden tog Pernille Lindskou Andersen og Martin Østergaard fra Aarhus en beslutning, der ændrede deres liv betydeligt.

Det unge par på 29 og 30 år købte et lille, sort kolonihavehus, for de havde brug for mere luft. De 57 kvadratmeter, som deres førstesals-lejlighed på Langenæs i Aarhus når op på, hvis vi tæller opgangsarealet med, var for lidt.

- På de varmeste sommerdage var vi ved at blive sindssyge i lejligheden. Vi er begge vokset op med plads omkring os, men vi var ikke klar til at købe et parcelhus. Derfor endte vi med at investere i det her hus, siger Pernille Lindskou.

Hun sidder ved det kombinerede stue- og spisebord, mens hun sammen med Martin fortæller om baggrunden for, hvorfor de sidder netop hér i en opdateret og gennemrenoveret kolonihave fra 70'erne.

Med stempelkandekaffe i kopperne og friske blomster i vindueskarmen ud mod haven med drivhus, urtehave, blomsterbede og en bænk. Her kan man sidde og tænke over tilværelsen for en stund, hvis man skulle have behov for det.

Der var ikke tilsluttet vand, da Pernille Lindskou Andersen, 29, og Martin Østergaard, 30, overtog kolonihavehuset. Her var heller ikke toilet eller køkken. Det har de selv lavet med hjælp fra venner og familie.

- Jeg glæder mig altid til at komme herud og mærke stemningen. Når jeg møder folk her, er det som at møde danskere i udlandet. Så er vi alle sammen venner, og vi hjælper hinanden og snakker om stort og småt. Skal jeg låne en bajonetsav, har jeg én i løbet af få minutter, hvis jeg spørger efter det på vores fælles Facebook-side. Det er da for fedt!, siger Martin Østergaard.

De har begge oplevet, hvordan man kan bo i en opgang uden at kende sine naboer.

God forberedelse til huskøb

- Det er på mange måder meget simpelt at bo på få kvadratmeter, for det er nemt at overskue alting, mener Pernille Lindskou Andersen.

- Vi har ligesom det hele i miniature i forhold til et hus. Det eneste, jeg savner, er noget mere opbevaring. På den anden side har vi ikke flere ting, end vi har behov for.

Martin mener, man får en masse brugbare erfaringer, når man som dem køber og renoverer et kolonihavehus, før man køber et rigtigt hus. De bliver hele tiden klogere på, hvad der har størst værdi for dem i et hjem, og hvad de prioriterer.

  • Parret glæder sig over, at de ikke overtog en prydhave, det skulle vedligeholde. Den tidligere ejer havde ikke brugt ret meget tid på den de senere år.
  • Det handlede først og fremmest om at få ryddet op og luget ud. Til gengæld har Martin og Pernille fået en have, der er præcis, som de selv vil have.
  • - Vi gik en tur herud i haveforeningen, hvor vi endte med at drikke kaffe hos et ældre par, der havde haft kolonihave siden 80'erne. Vi fik en god snak, og da vi kom hjem, skrev vi os på venteliste. Pludselig stod vi med et tilbud om at købe, og så slog vi til, siger Pernille Lindskou.
  • - Jeg skulle lige lære at kende forskel på en staude og ukrudt, da vi begyndte at arbejde med haven. Jeg kan stadig tage fejl, må jeg erkende, siger Martin Østergaard.
  • Grøntsager af egen avl er én af glæderne ved at have en kolonihave.
  • Der er blevet luget ud og valgt ud blandt planterne i haven, og resultatet er beundringsværdigt.
1 / 6

- Lige nu synes jeg, det er krævende nok at eje det her hus med en okay stor have, hvor græsset skal slås to gange om ugen, hækken skal klippes, bedene skal luges for ukrudt og så videre. Vi vil jo også gerne have tid til at rejse og være sammen med vennerne, og til december får vi et barn, så der er nok at se til. Jeg tror helt sikkert, vi er godt rustet til engang at rykke permanent ud af lejligheden, men vi har ingen fremtidsplaner på den front, siger han.

Ejer huset - lejer grunden

Pernille og Martin ejer huset men lejer grunden på 394 kvadratmeter af Haveforeningen af 1940, der er opført på gammel mosegrund i det sydlige Aarhus.

Huset kostede 166.000 kroner, mens lejen med en pris på tre kroner per kvadratmeter løber op i knap 1200 kroner om året. Med afdrag på banklån, forsikringer, vandafledning, renovation og så videre bor de her for cirka 10.000 kroner for en sæson.

  • De 13 vinduer, der udgør en del af væggen til soveafdelingen, er købt brugt for 1300 kroner i alt.
  • De 13 vinduer, der udgør en del af væggen til soveafdelingen, er købt brugt for 1300 kroner i alt.
  • Der var ikke tilsluttet vand, da Pernille Lindskou Andersen og Martin Østergaard overtog kolonihavehuset.
  • Her var heller ikke toilet eller køkken. Det har de selv lavet med hjælp fra venner og familie.
  • "Årets gang i kolonihaven" har fået en særlig plads i huset. Den indeholder mere end 200 ideer til, hvad man kan lave i en kolonihave året rundt.
1 / 5

- Vi er her i sommerperioden fra starten af april til sidst i oktober, hvor det begynder at blive så fodkoldt, at varmepumpen ikke kan følge med, forklarer Martin.

Imens fremlejer de deres lejlighed, og indtægten luner godt på kontoen, når de selv bor billigt. Det tager ikke lang tid at finde lejere via Facebook eller Boligportalen, har de erfaret.

Tryk dig rundt på kortet herunder for at læse om flere boformer: