Singler, enker, et ægtepar, en rumæner og en kok: 14 mennesker, der ikke kender hinanden, skal fejre jul hos Camilla

Gæster, donationer og hjælpende hænder er væltet ind, efter Camilla lavede en åben invitation til juleaften.

- Den store interesse er kommet fuldstændig bag på mig. Både fra folk, der vil deltage, men også fra folk, som vil bidrage på en eller anden måde.

Det er kun en måneds tid siden, at 32-årige Camilla Gabriel Andersen første gang offentligt luftede en løs idé om, at hvis der sad nogen derude, som ikke havde andre at være sammen med juleaften, så måtte de gerne komme hjem til hende.

Siden er tilmeldingerne væltet ind - og det samme er tilbuddene om hjælp.

Forleden bankede hendes udlejer på og sagde, at han ville give vinen. Et lokalt supermarked har lovet at komme med snacks, og et cateringfirma har skrevet til hende på Instagram, at de donerer julemaden.

Og for at det ikke skal være løgn, er der en af gæsterne, der er uddannet kok. Så han har tilbudt at tilberede julemiddagen ud fra den mad, som cateringfirmaet donerer. Faktisk har han allerede været forbi Camillas lejlighed for at tjekke køkkenfaciliteterne ud.

- Folk vil virkelig gerne bidrage. Det er både meget overvældende, men også rigtig fedt.

'Vi er tre venner, som gerne vil holde jul sammen med nogle skønne mennesker. Så sidder du alene, sammen med dine børn eller lignende, er I velkomne hos os'

Så simpelt starter det opslag, som Camilla i november skrev til Røde Kors-initiativet ’Julevenner’. Her kan folk, der mangler et sted at holde juleaften, og folk, der har en eller flere ekstra pladser om julebordet, finde hinanden.

Hun har også delt den åbne invitation på både Facebook og Instagram - og så har hun fortalt om den i lokalavisen Viborg Stifts Folkeblad.

Selv om hun havde besluttet, at hun i år skulle prøve noget andet til juleaften, end hun plejer, er hun alligevel blevet overrasket over responsen.

- Jeg troede, at vi ville blive en fem-seks stykker i alt, men der er vildt mange, der gerne vil have et sted at være. Jeg har været nødt til at lukke for tilmeldinger, fordi vi ikke kan være flere.

Den 24. december vil der sidde 14 mennesker rundt om julebordet i Camillas lejlighed i det centrale Viborg. To af dem er vennerne Malthe Mogensen og Martin Michelsen. Men resten kender hun ikke. Endnu.

- Jeg tror, at det bliver en helt exceptionel følelse at sidde og skulle lære 11 nye mennesker at kende på én aften. Men jeg tænker også, at alle er i godt humør på juleaften, så det kan næsten ikke gå galt.

Når Camilla har valgt at holde en helt anderledes juleaften i år, er det ikke, fordi hun tager let på julen og traditionerne.

Hun spiser risalamande til morgenmad hver dag i december. En lidt sundere udgave, bevares, men med kirsebærsovs, selvfølgelig.

På fødderne har hun jule-sutsko, fra højtalerne flyder kun julemusik, på mobiltelefonen sidder et julecover, og julestriktrøjerne bliver vasket meget i december.

Men det vigtigste er samværet med familie og venner – at være sammen om at bage eller lave konfekt. At slappe af. At hygge.

- Jo ældre, jeg bliver, jo vigtigere bliver det for mig at slå bremserne lidt i og nyde den magi, der nu engang er i december.

Den 24. december har næsten hele Camillas liv været en dag, der foregår hjemme i Nørre Åby på Fyn sammen med hendes mor og morens familie.

Og dagen betyder noget ganske særligt. For 30 år siden døde Camillas lillesøster og blev begravet juleaften.

- Det er selvfølgelig en skærende kontrast til alle de gode ting ved december, men jeg tror også, at det netop gør, at jeg sætter mere pris på dem.

Trods traditioner og det særlige forhold til julen har Camilla over noget tid gået og brygget på ideen om at gøre noget nyt juleaften.

Hun har før haft venner eller bekendte, som ellers ikke havde nogen at holde jul med, med hjem til jul i Nørre Åby. Så det er ikke ukendt for hende, at der er mennesker, som måske ikke har de samme stærke traditioner eller familiære relationer, som hun har.

Og da hun sidste år læste om en undersøgelse fra Røde Kors, der viser, at 13.000 mennesker sidder alene juleaften, slog idéen yderligere rod i hendes bevidsthed.

Hun luftede den for vennerne Martin og Malthe, og de var straks med, selv om de har andre motivationer end Camilla. Martin er skilt, og det er ekskonens tur til at have børnene i år, så han kunne selv have endt med at sidde alene juleaften.

Og Malthe går bare ikke specielt meget op i jul på den traditionelle måde. Hans forældre blev skilt for fem år siden, og det har givet ham et lidt anstrengt forhold til julen.

- De er begge super-empatiske og glade mennesker, som altid er der med en hånd, til hvem der nu har brug for den. Og det kan man så også mærke i det her, siger Camilla om vennerne.

Årsagerne til, at man kan mangle nogen at holde jul med, varierer bredt. Nogle er fraskilt og har ikke børnene i år. Nogle er enker eller singler.

Nogle har ikke kontakt til deres familie, og nogle kommer fra andre lande, men er bosat i Danmark og vil gerne holde dansk jul. Og så videre, og så videre.

De 14, der skal holde jul hos Camilla, er også helt forskellige. De bliver otte kvinder og seks mænd i alderen 29 til 78 år:

- Aldersspændet er så stort, at det bliver fuldstændig ligesom at være sammen med en familie – bare med nogle nye mennesker.

Det er dog også en lille smule grænseoverskridende at lukke så mange ukendte gæster ind i sit hjem.

- Jeg har helt sommerfugle i maven, når jeg tænker på, hvad der skal ske.

Og hvad skal der egentlig ske på sådan en juleaften, hvor de færreste kender hinanden?

Camilla skal i hvert fald nå både i kirke og se Disneys Juleshow.

Gæsterne er velkomne fra klokken 17, og de må blive, til de ikke gider mere. I mellemtiden kan de forvente en traditionel jul med hygge, god mad, pakkeleg og spil.

- Og forhåbentlig en masse røverhistorier på kryds og tværs.

Hjælpen, donationerne og den store opmærksomhed, som er fulgt med opslagene på sociale medier og omtalen i avisen, var slet ikke planlagt. Og det var egentlig ikke det, der var meningen med arrangementet.

Men det har også været fedt at få folk til at tænke på og tale om, at der altså er nogle, som risikerer ufrivilligt at sidde alene i julen.

- Der er nok en fire-fem stykker, der uopfordret har skrevet til mig, at de har sgu taget kontakt til nogen, som de vidste skulle sidde alene, og nu har de inviteret dem hjem. Og det er jo det fedeste af det hele, hvis det har lavet ringe i vandet.

I hendes familie har idéen også efterhånden bidt sig fast. I starten var Camillas mor ret berørt af, at Camilla ikke kommer hjem til jul. For de plejer at gå i kirke sammen i løbet af dagen og mindes og tænde lys for lillesøsteren. Det må de i stedet gøre den 21. december i år.

Men efter hun har vænnet sig til tanken, er hun blevet mere lun på idéen.

- Hun sagde faktisk selv forleden, at hvis det nu bliver en succes i år, så kunne det være, at vi skulle lave det endnu større næste år. Så kunne de komme til Viborg og holde jul sammen med os.