Mam na imie Tor. Det betyder 'Jeg hedder Tor' på polsk og er én af mange sætninger, som 27-årige Tor Petersen har måttet lære det seneste år. Siden september 2019 har han nemlig studeret medicin i byen Bialystok i den østlige del af Polen tæt på den hviderussiske grænse.
'Verdens ende', kalder han det selv.
Han har i dén grad været nødt til at tage noget af en omvej for at forfølge sin drøm om at blive læge.
En lov – populært kaldet uddannelsesloftet – blokerede nemlig indtil for nylig Tors mulighed for at læse medicin i Danmark.
Den 20. februar i år blev loven afskaffet, men der var Tor allerede flyttet ind i en 12 kvadratmeter lejlighed i Bialystok – flere tusinde kilometer væk fra sin kæreste i Aalborg og sin kræftsyge mor.
Uddannelsesloftet betød, at han ikke kunne søge ind på en ny uddannelse de første seks år efter, han var blevet færdig med sin professionsbachelor som fysioterapeut i sommeren 2017.
- Jeg tænkte, at det aldrig ville kunne lade sig gøre at læse medicin. Jeg ville være 31, før jeg kunne starte i Danmark, så det så jeg ikke som en mulighed.
Men han kunne ikke slippe den drøm, der opstod, efter han fik arbejde som fysioterapeut på et sygehus.
Han tog derfor en beslutning. Han ville ikke lade sig stoppe af loven – eller vente på, at politikerne en dag måske ville lave den om.
- Hvis jeg ikke søgte ind på lægestudiet med det samme, ville jeg fortryde det for evigt, for det var det, jeg allerhelst ville.
- Jeg var villig til at gøre alt.
Tor gik i gang med at undersøge mulighederne – og fandt ud af, at der var et'smuthul' i loven. Han kunne studere i udlandet.
Han overvejede Norge og Sverige. Men det ville være for svært for ham at komme ind – sværere end det ville have været i Danmark, vurderede han.
Han endte med at søge ind på Medical University of Bialystok i Polen. Her var det både billigere at leve og at gå på universitetet end mange af de andre steder, han havde undersøgt.
Efter flere måneders ventetid fik han endelig den nyhed, han havde ventet på. Han var optaget på studiet i Bialystok.
- Det var helt fantastisk. Jeg tænkte: Nu sker det endelig!
I dag er Tors drøm godt på vej til at gå i opfyldelse. Han scorer topkarakterer på studiet, og består han alle sine eksaminer, er han læge om fem år.
Alligevel betød det rigtig meget for ham, da uddannelsesloftet blev afskaffet i februar i år, fordi muligheden for at søge ind i Danmark opstod.
- Jeg blev vildt glad og tænkte: Nu begynder tingene endelig at gå min vej.
Han er nemlig ikke i tvivl om, at han gerne vil hjem til Danmark, hvis det lykkes ham at komme ind på medicinstudiet.
Det er især de personlige omkostninger, der gør, at han snart håber at kunne skifte universitetet i Polen ud med et i Danmark.
Han havde kun været sammen med sin kæreste i få måneder, da han måtte sige: ’Jeg rejser om to måneder og kommer hjem om seks år’.
Og bare få måneder efter Tor var taget til Polen, i oktober 2019, fik hans mor konstateret uhelbredelig kræft.
Tor er midlertidigt hjemme i Danmark på grund af corona og en måneds sommerpraktik på Aalborg Universitetshospital.
Men kommer han ikke ind på medicinstudiet i Danmark, skal han tilbage til Bialystok igen i oktober.
Tor har selv svært ved at vurdere sine chancer for at komme ind på et universitet i Danmark. Gymnasiekaraktererne rækker ikke til, at han kan komme direkte ind på medicinstudiet via kvote 1.
Han forsøger derfor at komme ind gennem kvote 2, der også vurderer ansøgerne ud fra deres erfaring og motivation – ikke kun gymnasiegennemsnittet.
Han er godt stillet i forhold til erfaring og motivation. Men er han bedre stillet end mange af de andre 4.462 personer, der har søgt ind på medicin som deres førsteprioritet?
Tor er langt fra sikker. Og han prøver altid at forberede sig på det værste. Så undgår han at blive skuffet.
- Jeg prøver ikke at tænke på det. For det ville betyde rigtig meget for mig, hvis jeg kunne komme hjem og være tættere på min mor i hendes sidste tid og samtidig få et mere normalt liv.
Lykkes det ham at komme ind i Danmark, regner han med at skulle begynde forfra på medicinstudiet i Danmark - men han håber at kunne få merit for nogle af de fag, han har læst i Polen. Det er det enkelte universitet, der står for den vurdering.
Hvis han ikke kommer ind denne sommer, er planen at gøre bacheloruddannelsen færdig i Polen og derefter prøve at søge ind på kandidatuddannelsen i Danmark.
Her er det nemlig ikke længere gymnasiekaraktererne, men karaktererne fra hans studie i Polen, der har medindflydelse på hans chancer for at komme ind.
- Mange ting har været sværere for mig på grund af uddannelsesloftet.
- Men jeg er ikke bitter. Jeg er i gang med at tage min drømmeuddannelse, og det er det væsentligste.
Tor - og alle andre - får på tirsdag den 28. juli svar på, om de er optaget på en af de videregående uddannelser.
Fra udlandet til Danmark
- •
Når en ansøger søger om optagelse på en dansk uddannelse, skal personen oplyse om sine gennemførte fag og fagelementer på samme niveau i tidligere uafsluttede uddannelser i Danmark eller i udlandet.
- •
Herefter er det universitetet, der foretager en faglig vurdering af de gennemførte fag og fagelementer, og om der kan gives merit for dele af uddannelsen. Det er også det enkelte universitet, der vurderer, hvilket uddannelsestrin ansøgeren skal indskrives på.
- •
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet