Martin og Oskar stod frem med deres åbne forhold: Nu inspirerer de par til at have sex med flere

Martin og Oskar har kun fået positive reaktioner, efter de stod frem med deres åbne parforhold i DR-serie. For hvordan de har fået det til at fungere.

En af de få regler, Martin og Oskar har for deres åbne forhold, er, at de ikke må have sex med andre i lejligheden, hvis der er en sandsynlighed for, at den anden kommer hjem. (Foto: © Martin Fält, DR)

Kan et åbent parforhold være ligeværdigt?

Skal man tro anmelderne af DR3-serien 'Ku' godt må godt - fortælling fra et åbent forhold' er svaret et klart nej.

I programrækken optræder parret Malou og Alex, som åbenhjertigt inviterer seerne indenfor til et indblik i deres åbne parforhold.

Men Politiken kalder forholdet 'dysfunktionelt' og mener, at programmet udstiller en enorm uligevægt i parrets forhold.

- Det virker næsten, som om Malou leder efter en ny kæreste, skriver de.

I Information kan man læse, hvor dan udsendelserne 'demonstrerer, at det åbne forhold er en svær størrelse'.

- Man behøver ikke være menneskekender for at gennemskue, at Malou er mere tilfreds med ordningen end Alex, står der.

Alle forhold er forskellige

Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være.

For eksempel lever Martin Dover og Oskar Norrhäll også i et åbent forhold.

En beslutning du kan læse meget mere om HER.

Og for en måned siden stod de ligeledes frem i miniserien 'Fomoseksuel – Historien om Martin og Oskar', der var en forløber til 'Ku' godt må godt - fortælling fra et åbent forhold'.

Parret understreger, at de ikke er jaloux på hinanden, og at man som seer skal huske på, at alle parforhold er forskellige.

- Man skal slippe det der med at gøre andre til eksponenter for det åbne forhold. Folk nødt til at skubbe sig selv ud af forestillingen om, at det, de ser på tv, gælder alle i åbent forhold. Ligesom Oskar og jeg jo heller ikke repræsenterer alle i et åbent forhold eller alle homoseksuelle.

- Malou og Alex gør tingene på én måde, og vi gør det på en anden. Man skal jo kun tage sådan en udsendelse for, hvad det er, siger Martin Dover.

Han bliver bakket op af sin kæreste, der fortæller, at der godt kan opstå misundelse, men at det ikke er det samme som jalousi.

- Vi er ikke jaloux på hinanden. Altså jeg kan blive misundelig, hvis Martin for eksempel snakker om, at han har lyst til at tage til Berlin, hvor det måske er oplagt, at han hooker op med nogen, mens jeg selv skal til Italien med nogle veninder. Men så handler det kun om, at jeg selv også gerne vil være med i Berlin og have den fede oplevelse, siger 30-årige Oskar Norrhäll.

Se første afsnit af serien om Martin og Oskar i videoen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Har inspireret andre

Modsat Malou og Alex, der har skabt en del debat med deres historie, så har Martin og Oskar udelukkende mødt bred opbakning, siden de stod frem og fortalte om deres åbne forhold.

- Folk har sagt, at det var fedt, at vi gjorde det, og at vi har været med til at nuancere billedet af, hvordan et parforhold kan se ud. Så det har været en rigtig god blanding af positive kommentarer, siger Martin Dover på 23.

Kæresten Oskar Norrhäll har faktisk oplevet, at deres fortælling ligefrem har inspireret andre par.

- Folk har skrevet til os, at de har åbnet deres forhold, efter de har set vores serie. Så på den måde har vi bidraget med noget. Og det er både heteroseksuelle og homoseksuelle par, siger han.

Martin og Oskar fortæller, at de da godt kan godt savne hinanden, hvis den ene part er sammen med en anden. Men de har ingen problemer med at dele hinanden med andre. (Foto: © Martin Fält, DR)

En homoseksuel fordel

Netop dét, at Martin og Oskar er et homoseksuelt par, adskiller dem fra Malou og Alex på mere end det seksuelle plan.

I følge Martin og Oskar er det mere acceptabelt for mænd at have mange sexpartnere. Og det stiller dem i en position med bedre betingelser for det åbne parforhold, end heteroseksuelle måske oplever.

- Jeg tror, det er nogle andre kønsdynamikker, der gør sig gældende i et heteroseksuelt forhold. Det er nemmere for en kvinde at finde fyre, der vil have sex no strings attached end omvendt. Så på den måde tror jeg, det er nemmere for os at realisere det åbne forhold, siger Martin Dover og fortsætter:

- Det giver måske en større ligevægt mellem os på grund af vores køn. Det er i hvert fald mit indtryk, at de fleste bøsser har nemmere ved at få sex gennem apps som 'Grindr', end heteroer har ved at gå i byen eller på tinder for at finde det samme.

Oskar Norrhäll peger også på, at kvinder kulturelt bliver udskammet for at have mange partnere.

- Det er accepteret, at mænd har sex med flere. Så vi er ikke på samme måde så stigmatiserede. Kvinder bliver nok i højere grad pålagt, at man er billig, hvis man har sex med mange, siger han.

Du kan se alle afsnit af 'Ku' godt må godt - fortælling fra et åbent forhold' HER, eller se miniserien 'Fomoseksuel - Historien om Martin og Oskar' HER.