Var du med? Her er 4 stærke festival-koncerter, vi aldrig glemmer

Nu kan du tage på en tour de force gennem nogle af de allerbedste danske festivalkoncerter fra de seneste 12 år.

Om det er en Boeing 747 eller Jesus Kristus, Niels Brandt imiterer her, vides ikke med sikkerhed. Men stemningen steg i hvert fald til himmels, da The Minds of 99 indtog Orange Scene i 2018. (Foto: © Flemming Bo Jensen, Ritzau Scanpix)

Man kan sige, at de sidste to år har givet begrebet festival-blues en ny betydning.

Tidligere blev vendingen brugt om den halvtomme følelse, der kan opstå i dagene efter en festival.

Men i dag er det måske nærmere tanken om de festivaler, der aldrig blev til mere end navne på plakater og tomme plæner, der fremkalder den.

De sidste to år har i sandhed været en ørkenvandring for alle, der har sommerens festivaler som et højdepunkt på året. Men hvis du også har været ved at dejse om af livemusikalsk understimulering og fadølsmæssig dehydrering, er der nu godt nyt.

13 af de største danske festivaloptrædener i nyere tid er nemlig netop landet i DR Lyd, hvor de kan høres i fuld længde som et lille plaster på såret. Titlen er 'Festivalfeber', og koncert-pakken byder på optrædener fra blandt andre Suspekt, MØ og Klumben & Raske Penge.

Spørger man Fie Neergaard, der er radiovært på P3, skal man dog forberede sig på, at det kan være "en bittersød oplevelse" at lytte til, hvis man er en af dem, der er hårdt ramt af savnet.

- Det er fedt, fordi man kan sidde dér og lytte til det og blive lidt nostalgisk, siger hun.

- Man bliver mindet om, hvor fedt det er at være på festival – men samtidig bliver man melankolsk, fordi man ikke har været der de sidste år.

Fie Neergard har lyttet til flere af de 13 optrædener, og her anbefaler hun en håndfuld af de bedste koncerter fra kataloget.

1

Genopstandelsen: Malk de Koijn på Roskilde Festival, 2009

Malk de Koijn tændte op under knap 20.000 publikummer ved deres gendannelseskoncert på Arena-scenen i 2009. (Foto: © Jens Panduro, Ritzau Scanpix)

Malk de Koijn gik under jorden i 2004, og siden da havde der ikke været livstegn fra trioen - før i 2009, hvor gruppen genopstod som Fugl Føniks på Roskilde Festivals Arena-scene.

Tue Track, Geolo Geo og Blæs Bukki pustede igen liv i Langestrand-universet, og det vakte ekstatisk jublen fra de knap 20.000 fremmødte publikummer.

Koncerten var efter alt at dømme en mindeværdig oplevelse for både publikum og Gaffas anmelder, der kvitterede med seks stjerner.

Også Fie Neergaard har rosende ord tilovers for de danske hiphop-sensationers præstation:

- De er virkelig overskudsagtige og vildt seje, siger hun.

2

Danmarks måske bedste rockband: The Minds of 99 på Roskilde Festival, 2018

Forsanger for The Minds of 99, Niels Brandt, på Orange Scene. Bandet spillede på samme scene i 2015. Dengang åbnede de ballet, men i 2018 spillede de på et af de mest eftertragtede tidspunkter - fredag aften. (Foto: © Flemming Bo Jensen, Ritzau Scanpix)

Hvis ikke The Minds of 99 havde markeret sig som de ukronede konger af dansk stadionrock på forhånd, skete det, da de gjorde deres entré på Orange Scene i 2018.

Soundvenue kvitterede med fem stjerner og kaldte Niels Brandt og kompagni for "Danmarks måske bedste rockband".

Også Fie Neergaard har rosende ord tilovers for bandet, der gennem årene har kastet hits som 'Alle skuffer over tid', 'Ung kniv' og 'Stjerner på himlen' af sig.

- Uanset om man er The Minds of 99-typen eller ej, så lyder de voldsomt godt live. Det må man bare give dem.

- De er virkelig gode til at få publikum med. Og det er virkelig noget, der varmer, når man ikke selv kan komme til koncerter på den her måde for tiden. Det er så fedt at høre, siger hun.

3

Et kommende gennembrud: Clara på Smukfest, 2019

- Shit, mand. Jeg er ved at græde, udbrød en rørt Clara under koncerten. Hun var taknemmelig og rørt over den store opbakning, P3-teltets publikum gav hende. (Foto: © ROD CLEMEN, Ritzau Scanpix)

2019 var første år, musikeren Clara var på Smukfest, både som privatperson og som musiker. Men det skulle blive en mindeværdig festival på flere måder. For den unge sanger gav den ikke kun gas på scenen – hun festede også for fuld skrue ude på campingområdet.

- Nogen vil mene, det er modigt og dristigt. Andre, at det er fucking dumt. Men nu står jeg her og synger, på trods af at jeg har kamp-brækket mig ude på festivalen, grinede sangeren under sin optræden.

Fie Neergaard mener, at man ved at lytte til koncerten kan høre en kunstner, der er ved at tage form.

- Hun skal lige i gang, og man kan høre, at hun er en helt ny kunstner, der er i gang med at finde sig selv lige dér på scenen, siger Fie Neergaard.

- Og så har hun en ret vild vokal, og når hun får lov til at fyre den af, er det virkelig sejt, tilføjer radioværten.

4

Tidsmaskine til 10'erne: Marie Key på Roskilde Festival, 2013

Marie Key indtog Apollo-scenen på Roskilde Festival i 2013. På dette billede er hun flankeret af Nik & Jay. (Foto: © Christian Hjorth, DR)

Er der én, der var med til at definere lyden af start 10'erne, må det være Marie Key.

Med kæmpehits som 'Uden forsvar' og 'Uopnåelig' var hun en af tidens helt store danske popdronninger - og et af de største danske navne på festivalplakaten i det herrens år 2013.

- Jeg var ikke helt tosset med hendes musik, men endte alligevel med at høre koncerten det år, fordi man kendte sangene og kunne synge med på dem.

- Marie Key har den der meget genkendelige stemme, og noget af det vilde ved hende er, at hun lyder på præcis samme måde, når hun spiller live, som hun gør på sine indspilninger, siger Fie Neergaard.

Gæster som Nik & Jay samt L.O.C. kastede glans over koncerten, der indkasserede en femstjernet anmeldelse i Gaffa.

Du kan høre alle Fie Neergaards festival-favoritter og en række andre koncerter fra navne som Agnes Obel, Phlake og Scarlet Pleasure her og i DR Lyd-appen - søg på 'Festivalfeber'.