Kender du deres største hits? For 50 år siden skrev legendarisk rockband dansk musikhistorie

Søndag er det 50 år siden, at Gasolin' udgav deres debutalbum. I den anledning ser vi tilbage på bandets bedste numre.

Det er 50 år siden, at Gasolin' udsendte deres selvbetitlede debutalbum. (© DR / Grafik: Nicolai Bruun)

Hvis jeg giver dig sætningen: "Da jeeeg gik ud over Langebro," så ved du med stor sandsynlighed allerede, hvilken sang og hvilket band jeg taler om.

Der er selvfølgelig tale om gode, gamle Gasolin'.

Bandet er for længst gået i opløsning, og dets karismatiske frontmand Kim Larsen døde i 2018, men bandets sange er aldrig gået i glemmebogen.

Faktisk langt fra. Hvis du ikke har hørt dine forældre spille Gasolin' hjemme i stuen, har du garanteret hørt det til gymnasiefesten eller til julefrokosten på dit arbejde.

I år er det 50 år siden, bandets første album udkom. Men hvorfor taler vi egentlig stadig om Gasolin' i dag? Og hvorfor kan de fleste af os stadig nynne både 'Langebro' og 'Kvinde min' uden det mindste besvær?

Det har vi allieret os med Gasolin'-ekspert Thomas Ulrik Larsen for at få svar på. Han er uddannet cand.mag. i musikvidenskab og pædagogik fra Københavns Universitet med speciale i rockmusikanalyse og rockhistorie.

Og han er ikke i tvivl om, hvorfor bandet stadig er relevant i 2021 – også for dem, der ikke lige hørte musikken for 50 år siden.pa

- Der er noget ved bandet og dets historier og myter, der bare appellerer bredt og til dansk bondemoral – at det kan betale sig at slide og skabe noget fra bunden. Bandet havde en benhård arbejdsmoral kombineret med beatmusikken, der var en del af ungdomsoprøret (da mange unge i slutningen af 1960'erne begyndte at gøre op efterkrigstidens ideologier og politiske strukturer).

- Den kombination binder bro mellem mange generationer.

Thomas Ulrik Larsen fremhæver især én faktor i forbindelse med bandets ubestridelige succes og plads i den danske folkesjæl.

- Gasolin' er godt stof for dem, der godt kan lide den "rendyrkede" rockhistorie: De stoppede, da de var på toppen. Alle deres danske udgivelser var enormt populære. Og de faldt aldrig for fristelsen til at tage til tur mere eller blive ved for længe.

Faktisk var bandet kun aktivt i perioden 1969 til 1978, hvor de udgav syv dansksprogede albummer. Siden sikrede frontmand Kim Larsen sig en karriere uden sidestykke i dansk musikhistorie.

Og dét influerer også på Gasolin's arv i dag, mener Thomas Ulrik Larsen.

- Havde Kim Larsen ikke været den solosucces, han endte med at blive, kunne jeg godt forestille mig, at glansen var gået lidt af Gasolin'. Men Gasolin' hang også ved ham og hans image, selvom han ikke altid ville være ved det.

Vi vil gerne være ved det.

Derfor har vi bedt Thomas Ulrik Larsen pege på de fem bedste numre med Gasolin'. Læs hans vurderinger nedenfor – og giv selv din mening til kende i bunden af artiklen.

Blev definerende for dem: 'Langebro'

Wili Jønsson og Kim Larsen ved en koncert i Malmø i 1978. Gruppen eksisterede i perioden 1969 til 1978. (Foto: © Jørgen Angel, Scanpix)

'Langebro' er første nummer på første Gasolin'-album fra 1971, og det er værd at bemærke, mener Thomas Ulrik Larsen.

- Der er ikke ret mange bands, som har indledt deres karrierer med et nummer, der er så definerende for dem. Man bliver allerede fra allerførste sang præsenteret for gruppens univers. Det er et eksempel på, at rockmusik kommer tættere på lytterne ved at fortælle om et miljø.

I nummeret beskriver Gasolin' deres eget kvarter, og så indeholder den faktisk en geografisk fejl, for det er Knippelsbro og ikke Langebro, man går over fra Christianshavn til indre by i København. Langebro var simpelthen bare bedre at synge på, forklarer Thomas Ulrik Larsen.

- Det var desuden også den sang, som lytterne stemte ind som den bedste Gasolin'-sang nogensinde, da DR sendte radioprogrammet 'P6 Beat elsker' om gruppen for nogle år siden. Den er fuldstændig autentisk, men også med til at danne myten om Gasolin'.

Lyt til 'Langebro' her:

Flippet og gammeldags på samme tid: 'Se din by fra tårnets top'

Fire glade Gasolin'-medlemmer i Tivoli i 1977. Fra venstre: Søren Berlev, Franz Beckerlee, Wili Jønsson og Kim Larsen. (Foto: © Lars Hansen, Scanpix)

'Se din by fra tårnets top' kommer fra Gasolin's andet album, der udkom blot et år efter debuten.

Også 'Se din by fra tårnets top' er en "christianshavnersang", forklarer Thomas Ulrik Larsen. Den er dog mere romantisk end 'Langebro', må man forstå:

- Sangen viser et sødmefuldt billede af København, hvor selv drengene på Blågårds Plads skildres med varme. Gasolin' havde en evne til at se mennesket bag facaden. Den er lige ved at blive corny, men holder sig på den rigtige side.

- Den skildrer Christianshavn, Nørrebro og Vesterbro, der virkelig var arbejderkvarterer dengang. De undlader derimod at synge om Østerbro og Frederiksberg, for Gasolin's København var arbejderkvartererne.

Derudover er den et eksempel på Kim Larsens "lidt tilbageskuende Osvald Helmuth-stil over for Franz Beckerlees Jimi Hendrix-inspiration", mener eksperten:

- Nummeret indeholder virkelig bandets modsætninger. Det er flippet og gammeldags på én og samme tid.

Lyt til 'Se din by fra tårnets top' her:

Viser Kim Larsens sangskrivertalent: 'Peron Gare Du Nord'

Kim Larsen i et outfit, de fleste nok sjældent har set ham i. (Foto: © Møller Rasmussen, Scanpix)

Thomas Ulrik Larsen mener også, balladen 'Peron Gare Du Nord' er værd at fremhæve.

Den viser nemlig, hvordan Kim Larsen med tiden begyndte at skrive mere avancerede melodier – blandt andet fordi bandet fik tilknyttet produceren Roy Thomas Baker, der lavede et klarere lydbillede for dem, lyder det fra eksperten.

- Kim Larsen kommer både langt ned og højt op i sin stemmes register her. Det viser de følelser, han har i denne sang. Han fortæller om et eventyr, som måske bare er noget, han forestiller sig. Det er én af de sange, der står uafklaret tilbage, fordi der er nogle ting i den, der ikke helt stemmer.

- Herudover spiller Wili Jönsson på et harmonium – også kaldet en salmecykel. Det er et udtryk for, at man begynder at finde nogle lydsignaturer, der gør, at et nummer bliver husket. De tilfører med andre ord noget, som gør nummeret specielt.

Produceren Roy Thomas Baker var i øvrigt også producer for det britiske band Queen.

Lyt til 'Peron Gare Du Nord' her:

Ét af de virkelig ikoniske numre: 'Kloden drejer stille rundt'

Gasolin' gik i opløsning i 1978. (Foto: © Jørgen Angel, Scanpix)

Nu skal vi til "ét af de virkelig ikoniske numre" fra en i øvrigt meget rost Gasolin'-plade. Det drejer sig om 'Kloden drejer stille rundt' fra albummet 'Efter endnu en dag' fra 1976.

- Der er kælet meget for både pladen som helhed, men også det her nummer specifikt. Det er en form for godnatsang, der foregår i øjeblikket mellem vågen og sovende tilstand, hvor alle indtryk flyder sammen. Det lykkes dog alligevel Gasolin' at skildre alle de indtryk med stor klarhed, forklarer Thomas Ulrik Larsen.

Herudover er sangen også et eksempel på, hvordan rocken "tilfører sig selv noget litterært", forklarer eksperten. Det gør den ved at henvise til forfatterne Carl Erik Soya og Karen Blixen, der i sangens tekst ligger ved siden af sengen på kommoden.

- Soya skrev stærkt erotisk litteratur og dermed indikerer Gasolin', at der er foregået noget erotisk i soveværelset, hvor sangens handling foregår. Musikalsk er det også en virkelig avanceret sang, som skifter toneart flere gange.

Lyt til 'Kloden drejer stille rundt' her:

Den, der skal med på en øde ø: 'Det bedste til mig og mine venner'

Gasolin' med den oprindelige besætning, fotograferet i en baggård på Christianshavn i 1969. Fra venstre Wili Jønsson, Franz Beckerlee, Bjørn Uglebjerg og Kim Larsen. Uglebjerg blev siden erstattet af Søren Berlev. (© Scanpix)

Vi er nået til sidste sang på Thomas Ulrik Larsens Gasolin'-liste, og den kommer også fra bandets sidste dansksprogede plade, nemlig 'Gør det noget'.

- Den har noget af det upolerede over sig, som den første plade også havde, selvom det selvfølgelig er et band, som er blevet meget bedre sangskrivere og musikere undervejs, forklarer Thomas Ulrik Larsen.

- 'Det bedste til mig og mine venner' er en miljøskildring ligesom 'Langebro', men her handler det om det farlige ved at leve i overhalingsbanen. Det har ét af de mest utrolige gearskift fra første vers til omkvædet. De kunne bare eksplodere i lyd. Dét viser de virkelig godt på det her nummer.

Med Thomas Ulrik Larsens ord handler det på 'Det bedste til mig og mine venner' om at skabe en stemning og få noget knald på. Og så vinder sangen tilsyneladende den ultimative præmieplads hos Gasolin'-eksperten.

I hvert fald slutter han:

- Hvis jeg skulle pege på én sang, jeg måtte have med på en øde ø, så skulle det være 'Det bedste til mig og mine venner'.

Lyt til 'Det bedste til mig og mine venner' her:

Er du enig i Thomas Ulrik Larsens vurderinger? Giv din mening til kende herunder: