Der er ikke noget, der kan få folk til tasterne, som en snak om mad. Især når det handler om plantebaseret mad.
Det gælder også for festivalen NorthSide, der har annonceret, at man næste år vil overgå til "plantebaserede og 100 procent økologiske varianter af gastronomiske festival-evergreens kombineret med nye madoplevelser".
Det gør man, fordi man vil gøre det "grønnere at gå på festival", som det lyder i pressemeddelelsen:
- Frem til festivalen vil NorthSide i samarbejde med sine stadepladsholdere udvikle lækker og delikat mad, der kan inspirere og udfordre gæsternes madoplevelser.
- NorthSide er den første danske festival, der udelukkende serverer plantebaseret mad, og festivalen lancerer den nye madplakat og giver et smugkig på de nye tiltag, når festivalen nærmer sig.
Det initiativ bliver både hyldet og skoset på festivalens Facebook-side i kølvandet på annonceringen:
- NorthSide, jeg er VILD med jeres grønne initiativ! Dejligt, at I tør gå forrest.
- Jeg er VILD med det!!! NorthSide, I er for seje!
- Hvor er I seje!! Tak for at trække verden i den rigtige retning.
Sådan lyder en god del af kommentarerne efter den grønne melding. Andre brugere forholder sig mildest talt mere lunkent:
- Det er da ikke 1. april endnu?!?! Det er et mega lamt tiltag!
- Jeg overvejer at stille en pølsevogn op udenfor. Der kan laves millioner på sådan en weekend.
- Jeg har personligt ikke lyst til at besøge jeres festival efter dette tiltag. Ikke fordi der er noget galt med det – jeg vil bare hellere bruge mine penge et sted hvor jeg selv kan vælge hvad jeg har lyst til at spise.
Northside: 'Vi vil gerne gå foran'
Banen er med andre ord kridtet op forud for næste års udgave af festivalen, der har været sat på pause i 2020 og 2021 på grund af corona.
Festivalens sustainability manager Martin Thim, der er ansvarlig for bæredygtighed på festivalen, står dog på mål for beslutningen forud for 2022-festivalen, der finder sted den 2. til 4. juni.
- Vi gør det, fordi vi står midt i en klimakrise, og dér er det her et vigtigt tiltag. Vi vil gerne gå foran og være med til at præge hele vores branche og prøve nye ting af. Jeg håber, folk vil lade sig overraske og tør tage den her rejse sammen med os, siger han og tilføjer:
- Så kan man jo gemme pølsevognen til en anden dag.
Hvad gør jeg, hvis jeg er på festival næste år og bare gerne vil have en burger?
- Så køber du én af vores sindssygt lækre, juicy burgere, som der ikke er kød i, men som du alligevel kommer til at få det vildt fråderen over.
Kan du forstå, hvis der er nogle, der er utilfredse med det?
- Vi havde selvfølgelig forventet, at der både ville være for og imod. Vi træder jo lidt ind i en værdikamp med det her valg. Vi går jo ikke ud og siger, at folk skal spise plantebaseret i resten af deres liv. Men vi har taget et valg om at blive en plantebaseret festival.
- Det har vi gjort, fordi vi gerne vil tage et ansvar og være med til at påvirke den bevægelse, der i gang i samfundet. Vi har et ansvar for at gå foran, og vi kan se, at vi kan gøre en forskel på et område som det her.
Flere går op i bæredygtighed
Og NorthSide er ikke de eneste, der har valgt at slå et slag for bæredygtigheden.
Tidligere har det britiske band Coldplay annonceret, at deres 2022-turné vil være baseret på 100 procent vedvarende energi. Det skal blandt andet ske gennem et dansegulv, der genererer energi, når publikum hopper op og ned.
Herudover vil bandet også plante et træ for hver billet, de sælger til koncerten.
Også danske Ceres Park & Arena vil skrue ned for ressourceforbruget, når der afholdes koncerter. Det vil man blandt andet gøre ved at fokusere på bæredygtig energi samt ansvarligt forbrug og produktion.
Endelig har norske Astrid S også annonceret, at hendes kommende turné, Astrid_S: World Tour Part One, også vil blive klimaneutral.
Stadig plads til ost og mayonnaise
Men tilbage til NorthSide og den plantebaserede festivalmad. Det er nemlig ikke helt slut med for eksempel ost og snasket mayonnaise.
Selvom festivalen har fravalgt kød og fisk i deres måltider, må man nemlig gerne bruge op til 15 procent ost, æg eller mayonnaise per portion festivalmad.
- Vi er blevet mødt af stor optimisme og folk synes, det er modigt af os at gøre festivalen plantebaseret, siger Martin Thim og slutter:
- Nu kommer vi til at bruge lang tid på at udvikle retterne frem mod festivalen næste sommer.