250 ton gammelt kød beslaglagt hos slagterivirksomhed: 'Jeg mener, vi er forkert behandlet'

Selvom noget af kødet var 10-12 år gammelt er det ikke ulovligt at opbevare og bruge.

Ifølge Skare producerer gruppen hvert år 60.000 ton okse- og kalvekød. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Da Fødevarestyrelsens rejsehold i december sidste år troppede op til kontrol hos slagterivirksomheden Skare Meat Packers i Vejen, blev styrelsen i første omgang nægtet adgang.

Og det var der måske en god grund til.

For efter besøget endte Fødevarestyrelsen blandt andet med at beslaglægge ikke mindre end 250 ton kød, der alt sammen var fra før 2017.

Blandt de beslaglagte varer var blandt andet oksestege fra 2010, striploin-bøffer fra 2011 og entrecote-bøffer fra 2014.

Men selvom Fødevarestyrelsen nu forbereder tre politianmeldelser af Skare Meat Packers, så går ingen af anmeldelserne på, at kødet var for gammelt.

Derimod kunne virksomheden ikke fremvise tilstrækkelig dokumentation for, hvor kødet stammer fra, og dét er imod reglerne.

- Man må godt bruge kød, der er fra 2010, bare man laver en faglig vurdering, inden man benytter det, altså smager eller lugter på det og vurderer, om det kan bruges, uden at der er en risiko for, at forbrugerne blive syge af at spise det, fortæller Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarestyrelsens rejsehold.

Fødevarestyrelsen er lige nu i gang med at lave politianmeldelser, fortæller han.

- Vi melder dem for, at de ikke ville lukke os ind, som er lovpligtigt, når vi kommer på kontrol. Så er de anmeldt for at mærke italiensk kød som tysk. Og så er de anmeldt for at have 250 ton kødvarer stående på et frysehus, hvor man ikke kunne redegøre for, hvor det kommer fra.

Skare Meat Packers har i dag afdelinger i flere europæiske lande, og hovedafdelingen ligger i Vejen. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Salling Group har suspenderet samarbejdet

Det var ifølge Michael Rosenmark på baggrund af en anonym henvendelse, at Fødevarestyrelsens rejsehold rykkede ud til kontrol hos Skare Meat Packers.

Henvendelsen gik på, at der blev ommærket kød, så det så ud til at stamme fra Danmark i stedet for Polen. Det blev virksomheden nemlig taget i tilbage i august sidste år.

Men ved kontrolbesøget i december var det altså italiensk kød, der blev mærket om til tysk kød, som Fødevarestyrelsen blandt andet opdagede ved deres kontrolbesøg.

Problemet med det gamle kød, der blev opbevaret på et eksternt frysehus, var, at virksomheden ikke kunne redegøre tilfredsstillende for, hvor kødet stammer fra.

Og det er en særdeles vigtig information, fortæller Michael Rosenmark.

- Hvis nogen skulle gå hen at blive syge eller finde glas- eller metalstykker i kødvarer, så skal vi lynhurtigt kunne finde ud af, hvor varerne kommer fra og kunne spore det hele vejen.

- Det er noget, vi kun har timer til. Det har vi hverken uger eller måneder til. Det skal gå hurtigt for at stoppe, at andre bliver syge.

Virksomheden har nu fået frem til 1. februar til at skaffe sporbarhed på kødet. Hvis det sker, kan de få udleveret kødet igen.

Desuden er Skare Meat Packers blevet bedt om at redegøre for, hvordan det gamle kød er blevet brugt.

- Vi har bedt dem om at redegøre for de gange, hvor de sidste år brugte af det her kød, som de ikke har sporbarhed på. Hvad har de brugt det til, og hvordan har de brugt det?

Skare Meat Packers blev grundlagt i 1972. I dag har virksomheden cirka 700 medarbejdere. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Tidligere i dag, efter historien fra Vejen kom frem, har Salling Group suspenderet deres samarbejde med Skare Meat Packers.

Salling Group består blandt andet af butikskæderne Netto, Føtex og Bilka.

- Vores kunder skal kunne have tillid til, at leverandører til enhver tid har fuld transparens samt overholder gældende lovgivning, oplyser kommunikationsdirektør i Salling Group Henrik Vinther Olesen til mediet Finans.

Det er ikke første gang, at Salling Group har haft problemer med Skare Meat Packers. Tilbage i 2014 fortalte koncernen, som dengang gik under navnet Dansk Supermarked, at man afbrød samarbejdet. Det skete dengang på grund af salmonellaproblemer.

Direktør: 'Vi kan sagtens løfte bevisbyrden'

Direktøren for Skare Meat Packers, Kurt Skare, er ”aldeles uenig” med Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

Han var ikke selv til stede ved styrelsens besøg, men har fået det refereret af sine medarbejdere.

Direktør i Skare Meat Packers, Kurt Skare. (Foto: © Bjarne Luthcke, Scanpix Nordfoto)

Ifølge ham mødte Fødevarestyrelsens medarbejdere op i privat tøj og ville ikke identificere sig selv eller forklare deres ærinde over for virksomhedens receptionist. Og kødet, der blev mærket som tysk i stedet for italiensk, skyldes ifølge direktøren en fejl af en medarbejder.

- Vi kan sagtens løfte bevisbyrden på, at der er oprindelsesmærkning, og at den er korrekt. Og for øvrigt er det sådan, at vi er underlagt Fødevarestyrelsens løbende kontrol, og de kommer regelmæssigt og kontrollerer, at tingene er i orden. Og det er de stadigvæk.

Noget af jeres kød er fra 2010, 2011 og 2014. Kan du forstå, hvis der er nogle forbrugere, som synes, det er mærkeligt, at I bruger kød, der er så gammelt?

- Det gør vi jo i almindelighed heller ikke. Vi har et sted mellem 2-3.000 ton liggende på frost hele tiden, som omsættes – nogle gange hurtigt og nogle gange langsomt. Der er nogle varekategorier, de har været langsomt omsætteligt i forbindelse med, at vi har haft covid-19, hvor hoteller og restaurationer har været lukket ned.

Men hvis kødet er fra 2010, 2011 og 2014, så er det jo lang tid før covid-19?

- Men man har hele tiden varer liggende på lager for at kunne imødekomme markedets ønsker. Så man har haft varer liggende før covid-19, hvor handelen så går i stå. Men for øvrigt er det slet ikke det, Fødevarestyrelsen fokuserer på. De fokuserer på manglende oprindelsesmærkning. Fødevarestyrelsen prøver på at blive ved med at finde nogle problemer i stedet for at hjælpe med at finde nogle løsninger.

Så du mener, I er uretfærdigt behandlet af Fødevarestyrelsen?

- Nej. Jeg mener, vi er forkert behandlet af Fødevarestyrelsen.

Ikke nødvendigvis farligt at spise

Selvom de fleste nok ville rynke på næsen, hvis det var 10-12 år gammelt kød, der lå på tallerkenen, er der ikke nødvendigvis noget galt med hygiejnen, hvis kødet har været nedfrosset og efterfølgende bliver tilberedt.

Det fortæller Michael René, der er lektor i fødevarekemi og fødevareteknologi på Københavns Professionshøjskole.

- Det er ikke farligt, men selve fødevarekvaliteten bliver forringet. Det gør det både i kød, brød, frugt og grønt og i andre ting, man gemmer i så mange år.

- Cellerne i nedfrosset kød kan udvide sig, og når man tør det op igen, kan nogle af cellerne være sprængt. Når man så tilbereder det og varmer det op, forsvinder der mere væske fra produktet. På den måde kan selve kødet generelt blive mere tørt, og dermed falder fødevarekvaliteten, siger han.

Michael René har ikke tidligere selv hørt om sager, hvor man har opsporet kød, der er lige så gammelt som hos Skare Meat Packers.

- Men jeg vil gerne stille op til en test og smagsteste en tilberedt pølse med 10-12 år gammelt kød versus én med friskt kød. Det kunne være meget interessant at prøve, for hvis der ikke er forskel, vil jeg gerne være ham, er sætter ord på det.