30 afghanske tolke får ophold i Danmark: 'Så håber jeg bare, at vi får dem alle med og ikke lader nogen i stikken'

Siden weekenden er 30 tolke blevet godkendt til evakuering. 250 ansøgte igennem tolkeaftalen fra 2013.

Sent torsdag aften landede endnu et evakueringsfly fra Afghanistan i Københavns Lufthavn ved Vilhelm Lauritzen Terminalen. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

De seneste døgn har du måske set billeder af de første fly med evakuerede personer fra Afghanistan, der er landet i Danmark.

Og nogle af dem, der har siddet på passagersæderne i flyene, har været de afghanske tolke, som man har sagt ja til til at evakuere gennem tolkeaftalen fra 2013.

Siden weekenden har 250 personer ifølge Forsvarsministeriet ansøgt om at blive evakueret via tolkeaften, og blandt dem har man godkendt 30 afghanske tolke og altså vurderet, at de har arbejdet sammen med danske styrker i blandt andet Afghanistans Helmand-provins.

- Der er tale om 30 tolke, der har ansøgt om dansk hjælp via tolke-aftalen. Det er blevet positivt bekræftet, at de alle har samarbejdet med danske soldater, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Ikke alle 30 personer er landet i Danmark endnu, men hovedparten er, oplyser Forsvarsministeriet.

De resterende personer, som har ansøgt, er ikke blevet godkendt at forskellige årsager. Det kan være personer, der slet ikke har haft noget med Danmark at gøre og derfor er blevet afvist, eller måske er der tale om personer, som er blevet sendt videre til Udenrigsministeriet, fordi de er NGO-folk eller lignende og skal vurderes efter en anden aftale.

'Så håber jeg bare, vi får dem alle med'

'Dejligt' er det første ord fra Mads Silbergs mund, da han hører, at hovedparten af de 30 godkendte tolke er landet i Danmark. Han er tidligere officer udsendt til Afghanistan og udtrykte for lidt over en uge siden utilfredshed med Danmarks behandling af de lokale tolke, der arbejdede sammen med de danske styrker.

- Så håber jeg bare, at vi får dem alle med og ikke lader nogen i stikken.

Er der grund til at tro det?

- Der er i hvert fald en begrundet frygt for det, vil jeg sige.

Som tidligere nævnt er det 30 ud af 250 ansøgninger, der er blevet godkendt, og det er ifølge Mads Silberg klart, at en del personer prøver at sende en ansøgning, selvom de ikke nødvendigivs er egnet.

- Der er ikke noget at sige til, at der er en hel masse mennesker, der prøver at sige, at de har en tilknytning til Danmark for at komme med på et fly.

- Det er jo folk, der er dybt presset og i panik, så hvor fanden skal de henvende sig? Har man haft et tæt samarbejde med danske soldater, så giver det måske meget god mening at søge mod Danmark?

Han er eksempelvis selv blevet kontaktet af familiemedlemmer til afghanske officerer, der har arbejdet med de internationale styrker, og som har prøvet at søge, men er blevet afvist, fordi de ikke er omfattet den vej igennem.

Minister med opfordring: Søg nu

Ud over tolkene evakueres også andre fra Afghanistan til Danmark - eksempelvis personer, der har arbejdet på den danske ambassade.

Har man været tidligere tolk eller ansat hos de danske styrker, opfordrer Trine Bramsen til, at man henvender sig med det samme.

- Hvis man har tolket for danske soldater, så skal man henvende sig og søge nu. Skal man sikres evakuering, så er det nu, lyder det fra ministeren.

Hun tilføjer, at man ikke har noget register over samarbejds-tolkene, så derfor er ministeriet afhængig af, at man selv henvender sig til dem.

Facebook
Twitter