Bandekonflikt: Tiden er moden til mægling

En uge uden skyderier giver beboerne på Nørrebro håb om, at bandekonflikten kan være på vej mod enden.

Tiden er måske moden til mægling mellem banderne, vurderer formand for Nørrebros lokaludvalg. (Foto: © SCANPIX, Scanpix)

26 skudepisoder har der været i København, siden bandekonflikten for alvor tog fart.

Siden har politiet været massivt til stede på især Nørrebro, og den seneste uge har der ikke været flere skyderier.

I nat har der dog været meldinger om et nyt skyderi på Nørrebro ved runddelen, men politiet arbejder endnu på sporsikring og kan på nuværende tidspunkt ikke bekræfte, at der har været skudt.

Ugen uden skyderier giver beboerne på Nørrebro håb om, at konflikten snart slutter, siger formand for lokaludvalget på Nørrebro Mogens Petersen:

- Det har været rigtig positivt, at der ikke er blevet skudt i en uge, så vi håber at banderne er begyndt at tale lidt sammen og få løst de problemer, de har indbyrdes.

- Jeg vil tro, at tiden er moden til at gå til forhandlingsbordet, for konflikten har varet længe og har haft omkostninger på begge sider. Der er blevet skudt, og der er blevet "byttet" frem og tilbage. Folk er kommet i fængsel, og det går ud over forretningen, siger han.

Ekspert: Iman kan være mægler

Hvis banderne er villige til at stoppe konflikten, så er det vigtigt, at der er mulighed for mægling, forklarer professor ved Aalborg Universitet Steffen Jensen, der har forsket i bander og konfliktløsning.

- Det er vigtigt, at den person, der skal mægle, bliver set på med en vis grad af respekt fra begge sider.

- Rundt omkring i verden er det rigtig tit religiøse personligheder og ofte med et stort lokalt engagement. I Danmark kunne det være en imam. Jeg ved godt, det ikke er populært at sige, men imamer har det, der skal til for at gøre det, siger han.

Ifølge formanden for Nørrebro lokaludvalg, Mogens Petersen, prøver man fra flere sider at nedtrappe konflikten.

- Der har igennem et længere stykke tid været et pres fra lokalsamfundet - både fra moskeerne, gadeplansmedarbejdere, naboer, forældre og fædregrupper, som alle sammen har prøvet at få dem til forhandlingsbordet og få løst konflikterne dér - frem for i gaderne, siger han.

Forsker tvivler på fred mellem bander nu

Selvom mægling før har virket i bandekonflikter og rockerkrige, så tvivler forfatter og sociolog Aydin Soei på, at banderne i den nuværrende konflikt er klar til at sætte sig ved forhandlingsbordet endnu.

- Jeg har svært ved at se det ske lige nu og her. Fordi der er så mange aktører i den her bandekonflikt. Der har kontroverser på kryds og tværs, som de hiver ind i deres nye bander.

- Der er så mange bander, så du skal i virkeligheden lave ti fredsaftaler, hvis du skal stoppe bandekonflikten, siger Aydin Soei.

Hos Det Kriminalpræventive råd vurderer formand Henrik Dam, at der skal flere ting til, hvis mægling skal lykkedes.

-For det første skal man finde en rigtig dygtig mægler. For det andet skal man identificere de rigtige parter, det er vigtigt, at man får de rigtige personer til at side ved mæglingsbordet.

- Sidst, men ikke mindst, så skal der være et reelt ønske fra begge de stridende parter om rent faktisk at indgå i en mægling, siger han.