Barer og restauranter i Aarhus og Silkeborg får ikke lov at holde åbent til klokken 2

Der bliver ikke noget natteliv i de to byer i første omgang.

Der bliver ikke noget med at få serveret en kold fadøl ved Åen i Aarhus efter midnat. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

Barer, restauranter og cafeer eller andre beværtninger i Aarhus og Silkeborg får ikke lov at holde åbent til klokken 2 som i resten af landet, men skal fortsat lukke ved midnat.

Det oplyser Sundhedsministeriet til DR.

- Sundhedsmyndighederne har i den forgangne uge haft særligt fokus på Aarhus og Silkeborg, og der har været iværksat lokale tiltag for at hindre smittespredning, skriver Sundhedsministeriet:

- På baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefaling fastsættes det derfor også i den nye bekendtgørelse, at den nye bestemmelse om udvidelse af åbningstid for restauranter, barer, cafeer og lignende fra klokken 24 til 02, ikke skal gælde for Aarhus og Silkeborg kommuner.

Folketingets partier blev i fredags enige om en aftale om fase 4 i genåbningen af Danmark. Her blev de blandt andet enige om, at dele af nattelivet - men ikke diskoteker og natklubber med dansegulv - kan holde åbent til klokken 2 om natten.

Det vides endnu ikke, hvornår beværtninger i resten af landet får lov at holde åbent til klokken 2. Men det er imidlertid også underordnet i Aarhus og Silkeborg, der er to af de kommuner, der har haft flest registrerede tilfælde af coronavirus den seneste tid.

'Jeg er rigtig ærgerlig'

Christian Engbirk ejer Café Drudenfuss i latinerkvarteret i Aarhus. Han havde set frem til at udvide åbningstiderne for sine gæster. Men det blev lagt i graven, da en af hans ansatte her til aften kunne vise ham, at det ikke bliver muligt.

- Jeg er rigtig ærgerlig over det. De var kommet frem til en mulig og god løsning, der adresserede nogle af de problemer, der var, ved at vi skulle lukke klokken 24, siger han.

Café Drudenfuss i Aarhus skal fortsat lukke klokken 24. (© PRIVATFOTO)

Fra Drudenfuss har Christian Engbirk og hans ansatte gennem de seneste måneder set, at gæsterne har holdt på deres pladser til slaget midnat for så at lave en massevandring til byens gader eller til private efterfester, hvor de mødes med en masse andre, der heller ikke har fået aftenens sidste øl.

- Der er ikke den samme kontrol i gader og til efterfester. Forskellen er, at vi har nogle regler ved os, hvor man skal holde afstand, og hvor der bliver sprittet af løbende, og der bliver skiftet glas, siger han.

Christian Engbirk anerkender, at det nok vil være sværere at holde afstand mellem gæsterne, når der kommer flere øl ind under vesten mellem klokken 24 og 2.

- Det ville kræve ekstra bemanding fra vores side, og det var vi også indstillet på. Men det, vi også har oplevet under coronakrisen, er, at festen er rykket, så folk bare har drukket sig mere fulde mellem klokken 22 og 24, siger han.

Reglerne for beværtninger i Aarhus og Silkeborg bliver udstedt med en ny bekendtgørelse.

Bekendtgørelsen gør det muligt for myndighederne at forbyde større forsamlinger og mod adgang til lokaler og lokaliteter, hvis det sker for at forhindre spredning af smitte med coronavirus.

Når serveringssteder andre steder i landet får lov at holde åbent til et par timer ud på natten, sker det på den betingelse, at der ikke må komme nye gæster til efter klokken 23.

Natklubber, diskoteker og lignende skal holde lukket til og med 31. oktober. Kan de ændre deres indretning og aktiviteter, så det følger retningslinjer for restauranter og barer, kan de dog åbne på samme vilkår.