Bettina får tre år, Chris får to og Heidi får nul: Pensionsudspil rammer forskelligt

Regeringens ret til tidlig pension er ikke lige populær hos alle.

Omkring 38.000 danskere vil i 2022 få muligheden for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Har du været på arbejdsmarkedet i 42 år eller mere, når du fylder 61 år, kan du få tidlig pension.

Det er de grove linjer i regeringens udspil om tidlig pension til nedslidte. Og lægger man en linje, falder nogle inden for, mens andre står uden for.

Det oplever ernæringsassistent Betinna Bøgelund, pædagogen Heidi Nielsen og slagteriarbejderen Chris Jakobsen. Læs deres holdninger til udspillet her:

1

Bettina - kan gå på tidlig pension

53-årige Bettina Bøgelund har arbejdet i køkken, siden hun var 16 år gammel, og det kan mærkes.

- Jeg har ondt i mine led, skuldre, nakke, håndled og knæ.

Når hun fylder 61 år, har hun været på arbejdsmarkedet i rundt regnet 45 år, og dermed får hun ret til at gå på pension tre år før, end det hun må i dag.

- Det glæder mig enormt meget.

Ifølge udspillet skal deltidsarbejde også tælle med for ikke at afskære specielt kvinder fra at kunne gå på pension tidligere. Og Bettina Bøgelund har arbejdet på deltid hele sit liv.

Men det har alligevel sat sine spor.

- Jeg kan ikke se mig selv i arbejdslivet, til jeg er 69 år. Så bliver det med rollator, siger hun.

Derfor ser hun frem til at gå på pension, når hun fylder 66 år i stedet, selvom der med regeringens 13.550 kroner ikke bliver meget plads til luksus.

- Det, at muligheden er der, at jeg kan få nogle penge, det betyder alverden. Og så må jeg jo få det til at løbe rundt, siger hun.

2

Chris - kan gå fra to år tidligere

Chris Jakobsen er slagteriarbejder. Han skal pakke og distribuere rigtig mange kilo kød om dagen. Han får hjælp af maskiner, men det er stadig fysisk hårdt arbejde.

- Jeg kan godt lide at knokle, men jeg kan mærke på min krop, at mit arbejde er nedslidende, siger den 32-årige Chris Jakobsen.

Han startede med at arbejde i slagteribranchen som 18-årig. Det kan med regeringens nye pensionsudspil betyde, at han kan trække sig fra arbejdsmarkedet to år tidligere end hans planlagte pensionsalder, som er 73 år.

Chris Jakobsen er glad for sit arbejde, men han havde håbet på et bedre udspil.

- Jeg er skuffet. Det vil betyde, at jeg kan gå på pension som 71-årig, men jeg kan umuligt arbejde indtil da, siger han og fortsætter:

- Jeg har set 60-årige medarbejdere, der er fuldstændig slidt ned.

Han drømmer om en 'mere værdig' pensionsudsigt.

- Det vil give mig livsglæde, hvis jeg som pensionist kan spille fodbold med mine børnebørn, siger Chris Jakobsen.

3

Heidi - får ikke adgang til tidlig pension

I 26 år har Heidi Nielsen arbejdet som pædagog i en daginstitution. Da hun i dag hørte, at folk som hende ikke er en del af regeringens model for tidlig pension, blev hun ærgerlig.

- Jeg er i et fag, hvor det er hårdt at blive gammel. Om man er 25 år eller 65 år, så skal man yde det samme, fordi der ikke er ressourcer til at passe på de ældre.

Hun er 52 år og kan godt mærke, at det bliver hårdere at gå på arbejde.

- Vi har rigtig mange bolde i luften, og man er på hele tiden både psykisk og fysisk med et højt arbejdstempo og mange børn. Med årene tror jeg, at jeg ville få endnu mere ondt i lænden, knæ og hofter, siger hun.

Heidi Nielsen har i år derfor taget konsekvensen. Hun har sagt sit job op, fordi hun ikke kan se sig selv i en daginstitution som 67-årig. I stedet skal hun arbejde med demente.

- Jeg er ellers rigtig vild med at arbejde med børn, men jeg vil ikke kunne holde til at arbejde 16 år mere i en daginstitution, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at man skal opgive et job, man er glad for, fordi arbejdsvilkårene er for hårde.