Bibelsk plage på vej? Insektsværm over Jylland kan ses på vejrradar

Et velkendt sommerfænomen, beroliger Danmarks Meteorologiske Institut.

Insektsværmen over sydvest- samt Sønderjylland ses som en gulbrun plamage nederst til venstre på DMI's nedbørsradarbillede.

Vejrudsigten byder på sol fra en skyfri himmel for tiden. Og det gode vejr fortsætter i de kommende dage.

Derfor vakte det opsigt, da en enlig nedbørssky mandag formiddag trak sammen over Sønderjylland på DR Vejrets prognoser.

Det betyder dog ikke, at danskerne skal finde gummistøvler og regntøj frem. Skyen indeholder nemlig ikke nedbør, men i stedet insekter, lyder forklaringen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Den slags insektsværme er et sommerfænomen. Men i år træder det særlig tydeligt frem, fordi vi i foråret netop har fået nye og mere sensitive radarer, siger vagtchef og meteorolog Thyge Rasmussen fra DMI.

Vores Sommervejr på turné

DR Vejret er på sommerturné langs den 3.600 kilometer lange Margueritrute og dens mange kendte og ukendte seværdigheder. Mandag sender ‘Vores Sommervejr’ fra Klostermølle ved bredden af Mossø, hvor kanoturister overnatter med vandets brusen i den gamle mølles turbineanlæg som lydtapet. Senere på ugen går turen til blandt andet Lønstrup på den jyske vestkyst.

På kortet kan du se, hvor DR Vejret rejser hen de næste uger. Tirsdag er turen kommet til Ejerslev Havn på Mors. Du kan sende dine sommerbilleder til vejret@dr.dk eller 1212@dr.dk.

Ny radar fra Finland

Vagtchefen fra DMI fortæller, at insektskyen over Sønderjylland ikke nødvendigvis er lig med en plage af bibelske dimensioner.

- Det behøver ikke være så voldsomt. Insekterne skal bare have en størrelse, så de minder om regndråber. Det har vores nye nedbørsradar svært ved at skelne imellem, siger Thyge Rasmussen.

Han fortæller, at DMI i løbet af foråret skiftede en ældre nedbørsradar ud med en nyere model af finsk fabrikat.

- Den er af en ekstra god kvalitet, men faktisk er den så følsom, så det er vanskeligt at kalibrere den til at skelne mellem bittesmå objekter som insekter og så vanddråber, siger Thyge Rasmussen.

Velkendt problem i Finland

Han forklarer, at fænomenet er et velkendt hjem i radarens hjemland Finland, der jo også er kendt som ‘de 1.000 søers land’ med tilhørende gode levevilkår for voluminøse sværme af myg.

- De kender alt til fænomenet og kan have problemer med at skelne mellem masser af myg og falske nedbørsskyer om sommeren, siger Thyge Rasmussen.

DMI har ikke noget bud på, præcis hvilken type af insekter der er tale om i luften over Sønderjylland. Tidligere mandag var der også en ‘insektsky’ over Jylland, men den opløste sig selv eller blæste væk over middag, oplyser vagtchefen.