Britisk mutation truer trods lavere smittetal: - Det er dødsens alvorligt, siger matematiker

Kontakttallet er nu på 0,9 og skal markant længere ned, hvis vi skal undgå en smitte ude af kontrol.

Selvom smittetallene nu falder er den voldsomt smitsomme britiske variant, B117, stadig i vækst, advarer eksperter såvel som SSI. (Arkivfoto) (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det daglige tal for coronasmittede falder, for hver dag der går.

Men det er ikke nogen grund til at ånde lettet op endnu. Denne uges kontakttal er nemlig 0,9, og det er alt, alt for højt, når den britiske variant B117 spredes i DK. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

- Det er alt for højt, skal væsentligt længere ned, inden den eksponentielt smitsomme variant tager over i februar.

Lektor og forsker ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen har regnet på tallet fra sidste uge. Ifølge ham skal vi holde ekstra godt øje med kontakttallet på grund af den britiske variant.

- Det her er vi nødt til at tage dødsens alvorligt.

Han taler om to ting: Den britiske coronavariant, B117, og det såkaldte kontakttal.

Sidste tirsdag var det 0,96, som betyder, at den almindelige corona er aftagende. Men B117, som lige nu er ude af kontrol i Storbritannien, er op til 70 procent mere smitsom. Og den er ikke aftagende - tværtimod.

- Vi risikerer at få en epidemi, som vi ikke kan kontrollere, siger Viggo Andreasen og peger på nogle helt konkrete grafer, som en ekspertgruppe har lavet for Statens Serum Institut.

De forudser en helt anden og mere dramatisk udvikling end den, vi har set i Danmark indtil nu.

Fortsætter man regnestykket og antager, at vi ikke får konttaktallet længere ned end sidste uges 0,96, vil vi sidst i marts måned have knap 52.000 nye smittede med B117 - hver dag.

Det viser DR Nyheders fremskrivning af Seruminstituttets egne beregninger.

- Det er en logisk matematisk fremskrivning og en typisk måde at bruge matematik på, siger Viggo Andreasen, som selv kommer frem til lignende tal.

Det er en god påmindelse om, hvor alvorlig situationen er, men det går næppe så galt.

- Det er mere et tal, der er en advarsel om, at det kan gå virkelig galt, siger Viggo Andreasen.

Dels fordi myndigheder såvel som privatpersoner med stor sandsynlighed vil sætte ind inden da.

- Jeg har svært ved at tro, at man ville sidde på hænderne og vente på det, så på den måde har jeg svært ved at tro på det.

Men også fordi der ikke er lagt andre forudsætninger ind i regnestykket som befolkningstæthed - eller begyndende flokimmunitet. For med den hastighed vil en voldsomt stor del af befolkningen hurtigt blive smittet.

- Selvom forudsætningerne i den matematiske fremskrivning nok ikke helt holder, og beregningerne ser længere ud i fremtiden, end vi plejer at gøre, så er resultatet ikke urealistisk. I visse dele af London er smittetrykket faktisk lige nu tæt på det niveau.

‘Simpel matematik’

Det lyder måske utænkeligt, når man ser på de lave smittetal, men når først det bliver tydeligt, er det for sent, advarer matematikeren.

- Vi kan se den meget, meget tidlige begyndelse af eksponentiel vækst, og det er nu, vi har muligheden for at reagere. Når vi først tydeligt kan se den eksponentielle vækst, så er vi faktisk så langt henne i forløbet, at det er svært at gribe ind, siger han.

Sidste uges kontakttal var 0,96. Det vil sige, at 10 personer smittet med den almindelig coronavirus smitter 9,6 andre personer. Altså er epidemien med den normale coronavariant aftagende.

Men med B117 skal man gange kontakttallet med 1,5, siger epidemi-matematikeren, der kalder det for simpel matematik.

Altså:

1,5 x 0,96 = 1,44

Det vil sige, at er 10 mennesker smittet med B117 lige nu, smitter 14,4 andre mennesker. B117 vokser.

Kun hvis vi kan få kontakttallet ned under 0,8, vil vi undgå voldsom eksponentiel vækst, ifølge SSI’s risikovurdering.

- Hvis vi gerne vil have B117 til at holde op med at vokse, så skal vi have det kontakttallet for den nuværende corona - den vi kan få fra seruminstittutet - ned på 0,666. Så vil den ikke vokse længere, siger han.

Han nævner igen lidt matematik, for så bliver kontakttallet for B117 nemlig:

1,5 x 0,666 = 0,999

I bedste fald stagnerer den

Og i så fald er B117 bare ‘faldet til ro’.

- Det, der er nyt med B117, er, at der ikke er nogen tilgivelse. Når der var for høj smitte med den normale corona og for mange indlagte som ved jul, kunne vi afhjælpe det ved at holde god afstand og få kontakttallet under 1.

Det gav med tiden færre smittede, færre indlagte og færre døde.

- Men vi vil få enormt svært ved at få B117’s kontakttal under 1 (svarende til 0,666 for den almindelige corona, red.), før det bliver forår. Vi har svært nok ved at få det ned på 1 - at få det under 1 bliver næsten umuligt, siger Viggo Andreasen.

I bedste fald kan vi opnå et konstant niveau af smittede og indlagte, siger han.

- Det vil sige, at når vi har et eller andet niveau af B117, hvor B117 ikke stiger, og så hænger vi på det antal syge og det antal hospitalindlæggelser, indtil foråret og sommeren kommer og hjælper os.

Hvor langt skal vi ned, før du ville være tryg ved, at vi begyndte at åbne op igen?

- Den normale corona skal ned på et kontakttal på 0,5. Og det tror jeg ikke, at vores nuværende restriktioner er tilstrækkelige til.

Vi kan altså ikke slappe lidt mere af nu, hvor det daglige antal af smittede er faldende?

- Nej. Det vil hævne sig om to til tre uger.

Men går det den rigtige vej?

- Ja, det går den rigtige vej. Spørgsmålet er, at om det går hurtigt nok den rigtige vej. I de nordlige dele af England har man steder set fald på 30-40 procent om ugen i den normale corona. Hvis restriktionerne er skrappe nok, ser det ud som om, B117 har svært ved at vokse.

Indtil videre har man fundet 134 tilfælde af B117 i Danmark, men Statens Serum Institut, der har undersøgt 13 procent af de positive prøver, antager, at antallet reelt er otte gange så højt.