Danmark er ramt af streptokokker - på Sjælland bliver flere børn indlagt

Selvom flere både børn og ældre bliver hårdere ramt end normalt, er der ingen grund til bekymring, siger en læge.

Antallet af invasive tilfælde af streptokok-infektioner er fordoblet på fem år, oplyser SSI til DR. (Foto: © Dmitry Naumov, ColourBox)

Overgangen fra vinter til forår betyder mange snottede næse, feber og halsbetændelse hos børn, og det kan måske være tegn på andet end vejr- og temperaturskifte.

For flere børn i alderen 0-5 år bliver i år smittet med en såkaldt invasiv streptokok-infektion, der kan være alvorlig.

Infektionen kan ofte klares med en antibiotikakur derhjemme, men på Sjælland er flere børn nødt til at runde sygehuset for at få bugt med den. Det oplyser børneafdelinger i Roskilde, Slagelse, Holbæk og Nykøbing Falster til DR.

Infektionen breder sig også især hos de ældre over 85 år, oplyser Statens Serum Institut.

  • (© Statens Serum Institut)
  • (© Statens Serum Institut)
1 / 2

Region Sjælland er lige nu hårdest ramt, og det kan børneafdelingerne godt mærke. Det fortæller blandt andre cheflæge på Sjællands Universitetshospital i Roskilde Malene Boas.

- Vi har set en markant stigning i tilfælde, hvor børnene bliver mere syge og har brug for indlæggelse og intravenøs antibiotikabehandling.

- Vi er ikke pressede på en bekymrende måde, men vi kan godt mærke, at der er mange syge børn for tiden, siger hun.

Det er svært at sige, hvad der gør, at en almindelig antibiotikakur ikke kan klare ærterne, men så kan et antibiotika-drop på hospitalet hjælpe, siger Malene Boas.

- Der er ikke nogen grund til udtalt bekymring, men det er noget, man som forælder skal være opmærksom på.

Jannies søn blev indlagt med infektion

Jannie Kold Pedersen er mor til tre børn, der har været syge på skift siden 15. januar.

Hendes yngste søn, Mikkel, var værst ramt. Han fik en streptokokinfektion så skrap, at en indlæggelse på sygehuset var nødvendig.

Han havde været syg i en uge uden tegn på bedring, og en dag vågnede han så med et rødt og irriteret øje, sår på kroppen og høj feber. Et opkald til vagtlægen afsluttede med en besked om at opsøge egen læge.

- Vores læge kiggede underligt på os og skyndte sig at ringe til børneafdelingen i Nykøbing. Så fik han (Mikkel, red.) taget blodprøver, der viste, at han havde et infektionstal på 130, siger Jannie Kold Pedersen.

Jannie Kold Pedersen og Sander Chris Pedersens søn, Mikkel, fandt overskud til fjol midt i sygdommen. Mikkel var blandt andet plaget af sår og et hævet øje på grund af streptokok-infektionen. (Foto: © Privatfoto/Jannie Kold Pedersen)

Sønnen var indlagt i tre dage med et drop med penicillin, og han kom sig helt, men oplevelsen har gjort stort indtryk på hele familien.

- Jeg blev overrasket, og min ældste datter blev jo forskrækket over, at lillebror skulle indlægges. Det var lige pludselig alvorligt. Det var ikke bare forkølelse, det var rigtig sygdom.

- Det er uhyggeligt, at der skal så skrappe midler i brug, at vi skal hen og have penicillin direkte ind i blodåren, siger hun.

Gode råd til forældre med syge børn

Slagelse Sygehus er også ét af de steder, der har særligt mange indlagte børn med streptokok-infektioner.

Louise Lundby Christensen er cheflæge på børne- og ungeafdelingen på sygehuset. Hun er enig med cheflæge Malene Boas i, at der ikke er grund til udbredt bekymring.

Er man forælder til et sygt barn, skal man være opmærksom på flere ting, siger Louise Lundby Christensen.

- Hvis barnet bliver ved med at være syg nogle dage efter, en eventuel antibiotikabehandling er startet, skal man kontakte lægen igen.

Hvis symptomerne forværres, er det vagtlægens nummer, der skal tastes, siger hun.

- Har barnet meget svært ved at synke, problemer med at trække vejret, eller virker slapt og sløvt og ikke vil drikke og tisse, så skal man kontakte vagtlægen.

Louise Lundby Christensen siger, at børn gerne må få smertestillende håndkøbsmedicin, og så kan hendes sidste råd måske frembringe et smil på selv et sløjt barns læber: Spis is, lyder det.

- Man skal tilbyde børnene rigeligt at drikke og mad, som barnet ønsker. Det kan for eksempel være is, som er godt, når man har ondt i halsen, siger hun.