Danskerne fravælger omdiskuteret præventionsform

En frygt for hormonprævention har indfundet sig blandt nogle unge, mener Sex & Samfund.

Der har været et fald i salget af p-piller og hormonspiraler sidste år. (Grafik: Nathalie Nystad).

De fleste kvinder forholder sig til, hvilken type prævention de skal vælge i løbet af livet, og stadig flere fravælger hormonprævention.

Der blev udskrevet færre p-piller, p-ringe og hormonspiraler i 2022 sammenlignet med året før. Det viser en opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen over danskernes brug af medicin sidste år.

Det er primært en mindre efterspørgsel efter p-piller, der får salget til at falde. I 2012 blev der solgt 115 millioner daglige doser p-piller.

I 2021 var det tal 75 millioner og sidste år 70 millioner daglige doser.

Udviklingen overrasker på ingen måde Ditte Trolle, speciallæge i gynækologi og kvindesygdomme.

- I de senere år er der blevet skrevet mere og mere om de bivirkninger, p-piller kan have. For eksempel påvirkningen af humøret, specielt hos de yngre, og hvis man har en tendens til depression i familien, er der en øget risiko for depression.

Det har skabt en frygt for præventionsformer som p-piller med hormoner i, mener Ditte Trolle.

Hos Sex & Samfunds rådgivningslinje, Sexlinien for Unge, hvor unge blandt andet kan stille spørgsmål til prævention, genkender leder Jeppe Hald en vis skepsis mod hormonprævention, når de ringer ind.

- Vi kan bestemt genkende en hormonforskrækkelse. Vi har rådsøgende, der siger, at de ikke er trygge ved at tage hormoner og spørger, hvad de i stedet kan bruge.

En grad af unødig frygt

P-pilleforskrækkelsen er dog ikke helt berettiget, for de har en lang række fordele, mener Ditte Trolle.

- De mindsker risikoen for kræft i æggestokkene og gener ved PMS (red: De symptomer, der kan optræder i perioden op til menstruation). Man ved, hvornår man bløder, og man får mulighed for at styre sin menstruation, det dulmer menstruationssmerter og akne og beskytter selvfølgelig mod graviditet, siger speciallægen.

Og så er p-piller billige.

Derfor mener Ditte Trolle heller ikke, man som udgangspunkt blindt bør undgå hormonprævention.

Rådgivningslinjen hos Sex & Samfund oplever frygten for hormoner som "diffus" og mener i tråd med Ditte Trolle heller ikke, man skal være bange for hormonprævention og kunne aldrig finde på at fraråde det.

- Frygten handler om, at "man ikke har lyst til at putte noget ind i min krop, der ikke er naturligt". Men hormonerne i prævention er nogle, som kroppen også selv producerer, og frygten er større end risikoen, siger Jeppe Hald.

Både Ditte Trolle og Jeppe Hald er enige i, at det vigtigste er at se på den enkeltes behov og oplyse om mulige bivirkninger.

- Det vigtige er, at lægen fortæller, hvilke bivirkninger der kan være ved hormonprævention, og at man er opmærksom på disse efterfølgende og reagerer, hvis man oplever noget, som kan være en bivirkning, siger Jeppe Hald og tilføjer:

- For p-piller fungerer godt for rigtig mange kvinder.

Andre præventionsformer overtager pladsen for p-piller

På trods af det samlede fald i brugen af hormonprævention, er én type i stigning - minipillen, som der blev solgt flere af i 2022 sammenlignet med tidligere år.

Ditte Trolle tror, minipiller kan være steget i popularitet, fordi de ikke indeholder kønshormonet østrogen. De indeholder dog hormonet gestagen og virker ved, at slimhinden i livmoderen ændres, så det befrugtede æg ikke kan sætte sig fast, og at livmoderhalsen bliver uigennemtrængelig for sædcellerne.

Generelt ser hun en tendens til, at kvinder fravælger præventionsformer med hormoner, fordi de godt kan lide at mærke de udsving, der opstår i løbet af en kvindes cyklus.

Udsving, som udviskes, når man bruger p-piller.

- Svingerne kan være mere eller mindre gode. Nogle nyder dem og kan lide den top i humør og sexlyst, som opstår på ægløsningstidspunktet. Andre har det skidt op til menstruationen med PMS og smerter.

Nogle vælger at bruge en cyklusapp for at blive helt fri fra hormoner fra prævention, siger Ditte Trolle. Konceptet er, at man tracker sin cyklus og eventuelt bruger kondom eller pessar i den fertile periode under ægløsning. Det, der også er kendt som "sikre perioder".

Denne præventionsform er dog langt fra bullet proof.

Især hvis man har en uregelmæssig cyklus, som er virkeligheden for mange unge mennesker, der samtidig er allermest fertile. Det får begge eksperter til at advare mod at stole for meget på denne type af apps.

- Jeg synes ikke, at en 16-årig pige, der debuterer seksuelt, skal kaste sig ud i at have sex på baggrund af sikre perioder. Det er for usikkert, mener Ditte Trolle.

- Vi lægger vægt på, at præventionsmetoden skal være sikker at bruge. Derfor anbefaler vi ikke cyklusappen i første omgang, siger Jeppe Hald.

P-PILLER PÅVIRKER KROPPEN

  • P-pillen indeholder hormonerne gestagen og østrogen, der forhindrer, at du bliver gravid.

  • Hormonerne sørger for, at du ikke får ægløsning, de ændrer slimet i din livmoder, så det er sværere for sædceller at trænge igennem og gør, at slimhinden i din livmoder ikke er modtagelig overfor et befrugtet æg.

  • Kilde: Sundhed.dk