Ekspert efter to tilfælde på en uge: Man kan sagtens lufte hund i nærheden af en minkfarm

Professor i virussygdomme blandt dyr maner til besindighed, efter fund af Covid-19 i nordjysk familiehund.

Hundeejere har ingen grund til at frygte for deres kæledyrs helbred efter nye fund, siger en ekspert (Arkivfoto). (Foto: © Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix)

Den almindelige dansker - heller ikke hundeejere - har grund til bekymring. Sådan lyder det fra en professor i veterinær virologi, efter fund af Covid-19 i to nordjyske minkbesætninger samt en familiehund i ugens løb.

Han maner til besindighed for både mennesker og kæledyr.

- For den enkelte dansker, så betyder det ikke noget. Men har undersøgt det i Holland og der er ikke konstateret coronavirus uden for gårdene. Man skal have en tæt daglig kontakt med dyrene, før der er en risiko, siger Lars Erik Larsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

Samme virus i dyr og mennesker

Fredag kom det frem, at den coronavirus, der har smittet mindst 41 beboere og ansatte på et plejehjem ved Hjørring, er den samme, som har smittet dyrene på en lokal minkfarm.

Lørdag meddelte Miljø- og Fødevareministeriet, at der var blevet konstateret Covid-19 i endnu en nordjysk minkbesætning. Desuden havde Fødevarestyrelsen konstateret coronasmitte i minkavlerfamiliens hund.

Samtidig er der flere smittede på skoler i Hjørring Kommune.

Det er første gang, at der bliver fundet Covid-19 i et kæledyr i Danmark. Det er tidligere sket enkelte steder i udlandet.

Blandt andet blev en belgisk kat i slutningen af marts smittet med virussen af sin ejer. Efter ni dage med mavekneb og vejrtrækningsbesvær blev katten dog rask igen.

Mink-smitte er ikke overraskende

De nordjyske tilfælde lyder ildevarslende. Men ifølge Lars Erik Larsen faktisk ganske forventeligt.

- Det kommer ikke som nogen overraskelse. Vi ved, at fritter, som ligner mink rigtig meget, er vældig modtagelige for virussen. Desuden er der hele sagen i Holland, hvor en stribe af besætninger er ramt, forklarer professoren.

Men hvorfor kommer det først nu, knap tre måneder efter det første tilfælde af Covid-19 i Danmark?

- I hele den første del af epidemien herhjemme, der var der kun tæver på farmene. De fik hvalpe i løbet af april og maj, hvor bestanden på farmene voksede kraftigt. Der kom simpelthen flere dyr i besætningerne, og dermed steg sandsynligheden også for, at en af dem ville blive smittet på et tidspunkt, når der kom smitte til et bestemt område, som nu i Nordjylland, forklarer Lars Erik Larsen.

Han understreger dog, at udbruddene på minkfarmene kan få fatale konsekvenser for den danske minkbranche, der er blandt verdens største, hvis flere besætninger skal aflives.

Fødevarestyrelsen vil nu screene 120 minkfarme i hele landet for at se, om smitten er et udbredt fænomen blandt minkene.

Ekspert: Smittet hund er forventeligt

Angående minkavlerens familiehund så understreger Lars Erik Larsen, at det heller ikke nødvendigvis er en overraskelse.

- Man ved, at hunde er modtagelige. Dog ikke så meget som katte. Men forestiller man sig, at hunden har bevæget sig rundt på minkfarmen, hvor smitten har været, så er det ikke særligt overraskende, at den også har Covid-19 i sig, siger virologi-professoren, der understreger, at hunden ikke nødvendigvis er syg af den grund.

- Det vides ikke, men det kan være, at man kun har fundet smitten i hundens snude, og at den ikke er decideret syg.

Fødevareministeren er enig.

- Det, eksperterne siger, er, at der ikke er en forventning om, at der er en stor smitterisiko for kæledyr, siger Mogens Jensen (S).

Han opfordrer hundeejere til at opsøge egen dyrlæge, hvis de har mistanke om, at dyret er smittet med coronavirus.