Ekspert: Støjberg bryder ministeransvarsloven

Integrationsministerens måde at administrere på er uholdbar, mener lektor i forvaltningsret.

Enhedslisten og Alternativet har kaldt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i et nyt samråd, fordi de ikke var tilfredse med dagens svar. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Var det en pressemeddelelse eller en instruks, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sendte ud den 10. februar om, at ingen mindreårig asylansøger fremover vil blive indkvarteret sammen med sin ægtefælle eller samlever?

Det var det helt store spørgsmål på dagens samråd om tvangsadskillelse af unge asylpar.

Men ifølge lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing er det ligegyldigt, om det er det ene eller det andet. Det er stadig et brud med ministeransvarsloven, fordi hun ikke har talt sandt.

- Uanset hvad man kalder det, så skal indholdet være retvisende og lovligt. Det er det ikke her, og derfor er det et brud på reglerne om at fortælle sandheden, og dermed bliver det også et brud på ministeransvarloven, siger han og fortsætter:

- Men ministerens ansvar afgøres af Folketinget. Det er medlemmerne, der skal vurdere, om de synes, det er et problem, at ministeren har udsendt en misvisende pressemeddelelse, siger han.

Meldingen kommer, efter at Inger Støjberg (V) ændrede forklaring på et næsten fem timer langt samråd.

Integrationsministeren har flere gange under dagens samråd sagt, at det ikke var en instruks om barnebrude, hun kom med den 10. februar i år. Det var derimod en pressemeddelelse, der efterfølgende ved en fejl blev tolket som en instruks af Udlændingestyrelsen.

Men det har ikke tidligere været hendes forklaring. I et interview med DR Nyheder fra den 21. maj sagde Inger Støjberg, at der blev lavet en instruks, og at der blev sendt en pressemeddelelse ud.

Men om det er det ene eller andet, så gælder der de samme krav, fortæller Sten Bønsing.

Dog forklarer han, at usande oplysninger i en instruks kan være mere problematiske.

- I sig selv er begge dele ulovligt, men det er klart, at hvis man administrerer lovligt, så er det bedre, fordi det i gåseøjne bare er en pressemeddelelse, der har et ulovligt indhold, siger han.

Usikker måde at administrere på

På samrådet i dag fortalte Inger Støjberg, at der samme dag som pressemeddelelsen blev sendt ud, mundtligt blev kommunikeret til Udlændingestyrelsen, at der er sager, hvor man skal tage individuelle hensyn - og at styrelsen selvfølgelig skal overholde internationale konventioner.

Hun har ad flere omgange fortalt, at hun personligt fjernede passager om individuelle vurderinger af de enkelte par fra embedsværkets udkast til en pressemeddelelse, der blev sendt ud den 10. februar 2016.

Det er netop pressemeddelelsen, som Folketingets Ombudsmand har kritiseret og vurderet som ulovlig.

Ifølge Sten Bønsing er det en "pudsig" måde at administrere på.

- Det er meget usædvanligt, at man udsender en pressemeddelelse med ulovligt indhold, og at man så internt angiveligt har sagt, at man skulle administrere efter nogle andre regler. Det er en meget usikker og kompliceret måde at administrere på, siger han og fortsætter:

- Man skal sikre sig, at alt personale er klar over, hvad der er lovligt, og det bliver svært, hvis man mundtligt kommunikerer noget andet, end hvad der skriftligt bliver meldt ud. Det er en uholdbar situation.

Sagen om tvangsadskillelse af unge asylpar er ikke en afsluttet sag.

Hverken Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, eller Alternativets Josephine Fock er tilfredse med de svar, som Inger Støjberg har givet. Derfor vil de begge indkalde ministeren til et nyt samråd i sagen.

SAGEN KORT

  • 10. februar 2016 udsender Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet en pressemeddelelse om, at ingen mindreårig asylansøger fremover vil blive indkvarteret sammen med sin ægtefælle eller samlever.

  • Af pressemeddelelsen fremgår, at "efter de nye retningslinjer må ingen mindreårige under 18 år indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever. Det gælder også, hvis parret har et eller flere fælles børn".

  • 34 par bliver omfattet af instruksen. To af parrene ville også være blevet adskilt uden instruksen, da den ene ægtefælle var under 15 år.

  • I april 2016 går Folketingets Ombudsmand ind i sagen efter en klage fra et ungt par, og Udlændingestyrelsen genoptager alle de berørte pars sager.

  • 19. maj 2017 bringer Politiken en artikel om sagen, hvor Inger Støjberg (V) erkender, at hun personligt fjernede embedsfolks forbehold om, at alle sager skulle vurderes individuelt.

  • I dag var Inger Støjberg i samråd i sagen, hvor hun skulle svare på, om hun var blevet advaret om, at det var ulovligt at adskille de unge asylpar uden at behandle deres sager individuelt.