Eksperter: 1813 spildte afgørende timer da teenager døde af meningitis

Region Hovedstadens akutberedskab beklager 1813-læges håndtering af samtale med far til syg søn.

Samme dag som 18-årige Christopher Licht Jensen døde af smitsom meningitis, ringede hans far til Region Hovedstadens akuttelefon 1813.

Faren, Dion Licht Jensen, spørger i telefonen, hvem han skal kontakte, da hans søn igen har fået det rigtig dårligt.

DR har fået to eksperter i infektionssygdomme til at se en udskrift af opkaldet igennem.

På den baggrund vurderer eksperterne nu, at akuttelefonen 1813’s håndtering af Dion Licht Jensens opkald kan have haft betydning for Christopher Licht Jensens chancer for at være i live i dag.

- Hvis 1813 havde handlet resolut og fået patienten indlagt igen hurtigst muligt, ville han formentlig have haft en bedre chance for at overleve, siger overlæge og professor i almen medicin ved Københavns Universitet, Lars Bjerrum.

Ring til egen læge

Opkaldet mellem akuttelefonen 1813 og Dion Licht Jensen fandt sted den 30. januar 2017 klokken 07.47.

Artiklen fortsætter under grafikken.

En læge tager telefonen, og Dion Licht Jensen starter med at fortælle, at han ringer på vegne af sin søn. Han fortæller også, at sønnen dagen i forvejen var på hospitalet.

- Vi var ude på Hvidovre Hospital i går. Jeg ved ikke, om du kan se det på hans, (.) hans journaler der.

- Jeg kan desværre ikke se så meget andet end, at han måske er blevet sendt derud herfra, men det er også det, siger lægen.

- Ja, Jamen, det er han. Nå okay, så var det måske i virkeligheden, dem jeg skulle have fat i, fordi han … har fået det rigtig dårligt igen, siger Dion Licht Jensen til lægen og fortsætter i telefonen:

- De sagde, at det var… at det var noget virus, og han endte jo i drop og alt muligt andet i går aftes. Jeg ved ikke… Skulle jeg ringe til dem i stedet for?

Det afviser 1813-lægen i telefonen:

- Nej, du skal ringe til egen læge om 10 minutter.

Tab af tre til fire timer

Dion Licht Jensen ringer til den praktiserende læge klokken otte og får en tid til sin søn klokken ti om formiddagen.

Den praktiserende læge indlægger Christopher Licht Jensen akut, og her bliver han afhentet af en ambulance, der kører ham til Hvidovre Hospital. Senere samme dag dør han – på sin 18-års fødselsdag.

1813-lægens håndtering af opkaldet er forkert, vurderer Carsten Schade, der er speciallæge og lektor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

- De bør jo sikre sig, at drengen ikke har nogle advarselssymptomer. At han ikke er bevidsthedspåvirket, at han ikke er nakkestiv, at han ikke har petekkier (pletter i huden, der ikke kan trykkes væk red.), siger han.

Men nu åbner egen læge jo om 10 minutter, så hvad er problemet?

- Problemet er, at nu ender det jo så med, at dels så skal man bruge tid på at komme hen til egen læge og få en tid der, og så skal man fra egen læge indlægges. Så du taber vel en 3-4 timer på det, som kan have været afgørende.

Samme vurdering har professor Lars Bjerrum:

- Det væsentligste problem er, at 1813 har ”smurt problemet” over på egen læge, da man var tæt på egen læges åbningstid. 1813 bør handle ens, uanset om problemet opstår midt om natten eller klokken 10 minutter i otte.

Region tager sag alvorligt

Direktør for Region Hovedstadens akutberedskab, Freddy Lipppert, har skriftligt svaret på spørgsmål om 1813-lægens håndtering af Dion Licht Jensens opkald.

- Vi tager sagen meget alvorligt, og vi har undersøgt den, så snart vi fik kendskab til den for at uddrage læring af den. Læringen i denne sag er blandt andet, at der er kommet særlig opmærksomhed på borgere, der ringer gentagne gange med forværring af sygdom og skade.

- Når borgere henvender sig flere gange med forværrede symptomer, er det blevet præciseret i visitationsguiden, der er sygeplejersker og lægers arbejdsredskab, at de skal vurderes med særlig opmærksomhed for at sikre, at de får den rette hjælp, siger han.

Er I tilfredse med den pågældende læge - visitatoren?

- Vi beklager meget, at visitatoren ikke spurgte ind til forværring af sygdommen og fik sendt den unge mand til klinisk vurdering. Det burde være sket, når en pårørende er alvorligt bekymret for et sygt familiemedlem. Især skal vi tage forældres bekymring alvorligt og reagere på det. Vi tager sagen meget alvorligt, og vi har fulgt op med læring til visitatoren, der besvarede opkaldet.

Freddy Lippert fastslår også, at sygeplejersker og læger hos akuttelefonen 1813 skal håndtere alle opkald ens uanset, hvilket tidspunkt på døgnet borgerne ringer.

Kritik af Hvidovre Hospital

DR har tidligere fortalt, at Hvidovre Hospital begik fejl i behandlingen af Christopher Licht Jensen.

Det har både Patienterstatningen og Styrelsen for Patientsikkerhed afgjort i to forskellige afgørelser.

Samtidig har Patienterstatningen slået fast, at Christopher Licht Jensen med al sandsynlighed kunne være overlevet, hvis han ikke var blevet udskrevet fra Hvidovre Hospital.