Én er død og tre er syge af listeria efter at have spist fisk

Et udbrud af bakterien listeria hos Hjerting Laks er skyld i, at fire mennesker er blevet syge - en af dem er død.

Fire mennesker er blevet syge af at have spist laks. (© Colourbox)

Fire mennesker er blevet syge af listeria efter at have spist koldrøget og gravad laks - den ene af patienterne i en sådan grad, at vedkommende er afgået ved døden. Fødevarestyrelsen har sporet kilden til fiskeproducenten Hjerting Laks.

Samme virksomhed blev også sidste år sat i forbindelse med et mindre udbrud af listeria. Fødevarestyrelsen har derfor været på flere kontrolbesøg, siden man blev opmærksomme på sygdomsudbruddet i april.

Hos virksomheden blev der fundet listeria af samme type, som passer til den, de fire mennesker er blevet syge af. Mængderne har dog været så små, at det var under grænsen for det tilladte.

- Kontrollen har været derude løbende, lige siden vi fik de her sygdomstilfælde i april, siger Annette Perge, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Listeria kan være vokset i køleskabet

Selvom niveauerne for listeria har været lave nok hos virksomheden, kan det godt stige til et farligt niveau, når lakseprodukterne er kommet hjem i køleskabet.

- Hvis forbrugerne ikke følger anvisningerne om opbevaring af fødevarerne, så kan listeria jo vokse i produktet. Og så kan det være noget, der er sket hos forbrugeren selv, siger Annette Perge.

Fra nu af skal Hjerting Laks dog holde de ramte produkter helt fri for listeria.

- Nu bliver de stillet nogle skrappere krav om, at de ikke længere må have listeria i koldrøget laks og gravad laks. At det ikke kan accepteres, siger Annette Perge.

Undrer sig over Fødevarestyrelsen

Hos Hjerting Laks ærgrer man siger over sammenkoblingen, da virksomheden har opfyldt alle fødevarekrav i 2015. Desuden sker koblingen på et meget lille datagrundlag.

- På den baggrund undrer vi os lidt over, at Fødevarestyrelsen kobler vores virksomhed til de nye tilfælde uden entydig dokumentation for sammenhængen, siger direktør Christoph Kjærgaard, Hjerting Laks A/S.

- Vi tager fødevaresikkerheden meget alvorligt og arbejder seriøst og målrettet med tingene hver eneste dag. Det dokumenteres jo også i samtlige af de mange kontrolprøver, der i år er taget af vores produkter, understreger Christoph Kjærgaard.

Fødevarestyrelsen fortæller, at ingen butikker er blevet bedt om at trække lakseprodukter tilbage, da der ikke er blevet fundet for store koncentrationer af listeria i de færdige produkter.