Fætter-kusinepar i højrisiko for at få syge børn

Hver tredje nyfødt, der lider af en stofskiftelidelse, kommer fra etniske minoritetsfamilier, hvor forældrene ofte er fætter og kusine.

Hvert tredje barn, der fødes med en stofskiftesygdom, kommer fra en indvandrefamilie, hvor far og mor er fætter og kusine. (Foto: © DR Arkiv)

Hvert år fødes 25 børn med sjældne arvelige sygdomme. Hver tredje af dem kommer fra etniske minoritetsfamilier, hvor far og mor ofte har tætte familiebånd.

Ifølge fagbladet Sygeplejersken er risikoen for, at fætter-kusinepar føder børn med handicap eller arvelige sygdomme dobbelt så høj som gennemsnitsbefolkningen.

Karen Brøndum-Nielsen, der er professor i klinisk genetik og direktør for Kennedy Instituttet, forklarer.

Samme syge arveanlæg

-Hvis man finder en ægtefælle, der er beslægtet, er risikoen for, at den person har det samme syge arveanlæg som en selv, meget større, end hvis man finder en, man ikke er i familie med, siger hun.

Fætter-kusineægteskaber er mest udbredt i familier med pakistanske og tyrkiske rødder.

Lang tid at ændre

En norsk undersøgelse fra 2007 viser, at hver tredje pakistaner og hver tiende med tyrkiske rødder er gift med en fætter eller kusine.

Og det vil tage lang tid at ændre det, siger Karen Brøndum-Nielsen.

- Fætter kusine ægteskabe er udbredt i den muslimske kultur og i sær i middelhavslandene, og det er ikke noget man lige kan lave om på, siger hun.