Første land i verden: Middel mod halsbrand testes på corona-patienter i Aarhus

Aarhus Universitetshospital vil teste et japansk lægemiddel på corona-patienter.

Siden 1986 har lægemidlet camostat mesylate været brugt i Japan til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen.

Men nu vil forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet afprøve det på corona-patienter, som er indlagt i Aarhus.

Lige nu er 87 coronasmittede patienter indlagt på sygehuse i Region Midtjylland.

I går fik de første patienter medicinen, og hvis det viser sig at være en succes, kan det rulles ud til resten af verden.

Men hvad er det så ved lægemidlet camostat mesylate, der muligvis kan hjælpe corona-patienterne?

Det forklarer lektor Ole Schmeltz Søgaard, læge på infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital:

- Hvis man giver lægemidlet til celler og prøver at inficere dem med coronavirus, kan man forhindre infektioner i cellerne, fordi midlet blokerer for virus.

I sidste måned viste et tysk forsøg, at camostat mesylate i celleforsøg kunne bremse Covid-19. Men Danmark bliver det første sted i verden, hvor medicinen skal afprøves på et stort antal patienter.

180 patienter skal testes

Målet er, at 180 patienter i løbet af de kommende måneder skal være en del af forsøget. Det er i første omgang patienter fra Aarhus Universitetshospital, men gennem de næste par uger vil forsøget også rulles ud til yderligere otte danske hospitaler.

Det er dog ikke alle patienter, som skal behandles med det japanske lægemiddel.

For en del af patienterne vil få placebo-behandling i form af en kalktablet.

- Når vi så analyserer data, kan vi se forskel på, hvad effekten af midlet er, versus hvis vi ikke giver noget, siger Ole Schmeltz Søgaard.

Patienterne, som er en del af forsøget, skal herefter følges i op til 30 dage. Efter omkring tre måneder håber forskerne at have et svar på, hvorvidt lægemidlet camostat mesylate har den ønskede effekt på corona-patienter.

Helt konkret skal en analyse vise, om den gruppe patienter, der har fået lægemidlet, har et mildere forløb eller en kortere indlæggelse end den gruppe patienter, som har fået placebo-behandling.

Midlet virkede mod sars

De aarhusianske forskere fik ideen til at teste det japanske lægemiddel til corona-patienterne ved at granske fortidens resultater. Det forklarer lektor Mads Fuglsang Kjølby, som er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Da publikationerne, hvor man fandt ud af, at camostat havde en effekt på cellemodeller, udkom, spolede vi tilbage i litteraturen. Her kunne vi se, at lægemidlet havde effekt på sars-udbruddet i 2003, siger han.

Sars er også et coronavirus, og derfor begyndte forskerne at se nærmere på camostat mesylate. I den forbindelse opdagede de, at det ikke havde nogle betydelige bivirkninger.

- Så det vil være helt oplagt at prøve herhjemme, siger Mads Fuglsang Kjølby.

Forsøget er finansieret af Lundbeckfonden, som har bidraget med 5 millioner kroner.