Forsvarer i dronesag kritiserer PET's brug af dronesælgere

PET brugte dronesælgerne som medhjælpere i efterforskning af dronenetværk.

Toke Suhr og Frederik Skøt solgte i 2017 dronedele til den 30-årige tiltalte, der bliver kaldt Taxachaufføren.

Dronesælgere har på opfordring fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) spillet for aktiv en rolle i den såkaldte dronesag.

Det mener en af forsvarerne i sagen, Michael Juul Eriksen. Han forsvarer den 30-årige mand, som vi her på DR kalder Taxachaufføren.

Michael Juul Eriksen mener, at PET har brudt den såkaldte provokationslov, der handler om, at politiet ikke må få nogen til at medvirke aktivt til, at en kriminel handling bliver udført.

I dronesagen har PET samarbejdet med en række dronesælgere, mens Taxachaufføren var under intens efterforskning.

To af disse dronesælgere stod sidste år frem i DR og fortalte indgående om, hvordan PET havde taget fat i dem og forklaret, at de skulle kontakte PET, hvis Taxachaufføren dukkede op i deres butik.

En frysepose med 41.000

I Københavns Byret er man halvvejs gennem dronesagen, hvor tre mænd sidder på anklagebænken for deres rolle i et netværk, som har leveret dronedele til Islamisk Stat.

Foruden de to sælgere, der har stået frem på tv, vidner en anden dronesælger fredag. Han solgte i 2016 droneudstyr for 41.000 kroner til Taxachaufføren.

- Der var meget, der var mærkeligt ved den handel. Han ville ikke oplyse sit navn og adresse. Han kaldte sig bare Max, og han betalte 41.000 kroner kontant, som han hev op af en frysepose, siger dronesælgeren.

Taxachaufføren handlede med denne dronesælger, fordi han på dronebutikkens hjemmeside havde fundet nogle dronedele til halv pris. Det var et godt tilbud, har Taxachaufføren tidligere forklaret i retten.

Denne pris var dog ifølge dronesælgeren en fejl på hjemmesiden, og de to kom op og skændes om prisen.

Det blev dokumenteret fredag i retten via telefonaflytninger, som politiet lavede i 2016, hvor Taxachaufføren blev aflyttet og overvåget.

PET blander sig i handel

Dagen efter telefonskænderiet om prisen på dronedelene vender dronesælgeren tilbage til Taxachaufføren.

Nu kan det pludselig godt lade sig gøre at sælge dronedelene billigere.

I retten kom det frem, at PET blandede sig i handlen. Det var muligt, fordi de aflyttede Taxachaufføren.

De dronedele, som Taxachaufføren efterspurgte, havde dronesælgeren meget svært ved at skaffe, fordi de ikke var på lager.

Men så tog PET fat i en anden dronebutik, droner.dk, hvorfra sælgerne Toke Suhr og Frederik Skøt tidligere har stået frem i DR.

- PET tager kontakt til mig og siger, at den her handel skal køre gennem den anden dronesælger, så vi ikke blev involveret for meget, lød det fra Frederik Skøt i retten.

- De kører mig ud på en parkeringsplads og siger, at nu bliver jeg involveret. Den her ordre skal ende hos tiltalte (Taxachaufføren, red.), og det skulle jeg sørge for. Vi skulle sætte en pris, der var attraktiv, fortalte Frederik Skøt.

PET fik handlen til at ske

Dronedelene havde Frederik Skøt bestilt hjem, hvorefter PET havde dronedelene liggende i en uge, inden de kunne afleveres til først mellemmand og siden den tiltalte Taxachauffør.

Taxachaufføren endte dermed med at få dronedelene markant billigere end markedsprisen.

- Var den her handel overhovedet blevet til noget, hvis det ikke var for PET, spurgte Taxachaufførens forsvarer Michael Juul dronesælgeren i retten.

- Nej det var den ikke, sagde dronesælgeren.

Samme spørgsmål stillede Michael Juul Eriksen til Frederik Skøt.

- Var den handel blevet til noget, hvis ikke PET havde taget dig med ud på parkeringspladsen.

- Ikke til den pris. Og nej, det tror jeg ikke. Der ville ikke have været en handel uden PET, sagde Frederik Skøt.

I en handel med Taxachaufføren på 114.000 kroner modtager Frederik Skøt og hans partner Toke Suhr beløbet kontant.

De to dronesælgere får et brev fra PET, som de kan tage med i banken, hvis der bliver stillet spørgsmål fra banken til det store kontantbeløb.

Her mener forsvarer Michael Juul Eriksen, at PET ser stort på hvidvaskloven, og at handlen ikke var blevet gennemført, hvis dronesælgerne havde insisteret på, at der ikke kunne betales kontant.