Fuck haters og find din niche: Lær af de garvede youtubere

- Unge vil helst se noget, de kender. Så skil dig ikke for meget ud og hav ikke for mange holdninger, lyder et af rådene.

- Der vil komme en masse mennesker undervejs, der ikke synes om det, du laver - fuck dem, lyder rådet fra youtuber Nicklas Boni.

Indsatsen er hjerteblod og hårdt arbejde. Gevinsten er frihed. Det er den korte beskrivelse af, hvad der skal til, hvis du selv vil starte som youtuber.

DR har talt med en stribe youtubere, der til sammen har næsten 400.000 abonnenter og næsten 40 millioner visninger på Youtube, og spurgt dem alle, hvad der er det bedste råd de kan give til nye youtubere, der gerne vil i gang.

Jackie Klink begyndte på Youtube i 2014. Hun fortæller om sidste skoledag, om rejser, efterskole og livet som teenager.

- Det bedste råd, jeg har til en ny opstartende youtuber, er, at være original. Der er så mange youtubere derude, og det er kun de færreste, der får ”rigtig” succes, siger hun.

Vær original – og hav et godt kamera

(© Udklip fra Youtube)

-Man kan være original på mange måder, via ens personlighed, redigerings-metode eller hvilke videoer, du vælger at lave.

-I forhold til udstyr synes jeg faktisk, det skal være god kvalitet, før man starter. Der er så mange, der vil prøve at blive noget stort på Youtube, og som bare tænker, de skal sætte sig ned foran et kamera, og så er den hjemme. Så nemt er det på ingen måde, siger Jackie Klink.

Johan Jensen fortæller om sit liv, sin kæreste og sine rejser. Det er der kommet 50.000 abonnenter og mere end fire millioner visninger ud af:

- Bare lav det samme som alle de andre og vær konsistent. Størstedelen af youtube-seerne i Danmark er unge, og de vil helst se noget, de kender, så skil dig ikke for meget ud og hav ikke for mange holdninger.

En normal fyr i supermarkedet

(© Udklip fra Youtube)

-Det, som mit publikum for eksempel kan lide, er et ærligt indblik i en anden persons liv, 10 minutter væk fra hverdagen, hvor man får en mere personlig oplevelse end med tv.

Johan Jensen beskriver sig selv som en helt normal fyr, man kan møde i supermarkedet.

-Mit næste skridt er dog engelsk youtube, da jeg rammer et ældre segment, end det vi har i Danmark.

-Problemet er, at der er begyndt at komme for mange penge i det, og det faktisk også halter lidt, da det er mere business end fornøjelse for rigtig mange.

Vigtigst at være sig selv

(© Udklip fra Youtube)

Signe Hansen har været på Youtube siden 2011. Her driver hun kanalen ’Use Less’, hvor hun fortæller om bæredygtig mode, forbrug og miljø.

- Man skal være sig selv. Det er det vigtigste. Hvis man selv vil i gang, så handler det om at være konsekvent. Jeg uploader to videoer hver eneste uge, siger hun.

- Udover det, så skal man finde sin egen indgangsvinkel. Det er et benhårdt medie, og konkurrencen er stor, siger Signe Hansen.

-For mig har det virket fantastisk at være en del af den stærkt voksende niche ’sustainable fashion’. Jeg har oprettet mine kanaler i en tid, hvor mange folk efterhånden er ved at være mætte af hurtig fashion.

Lær din værdi at kende

Signe Hansen har valgt at køre sin kanal på engelsk, men med et tydeligt dansk aftryk.

-For mange er Danmark og Skandinavien et fedt sted at hente inspiration. Min accent, min hverdag, den måde mit hjem er indrettet på og min stil.

Signe Hansen anbefaler, at du som youtuber lærer at kende din værdi af det arbejde, du udfører. Der er mange brands, der betaler influencers udelukkende i produkter.

-Det er en rigtig dårlig forretning for dig som influencer i og med, at du faktisk skal betale skat af de her produkter. Lad være med at sige ja til alt, der kommer din vej, med mindre det giver mening for dit overordnede budskab på en eller anden måde, siger Signe Hansen.

Hun arbejder 30 timer om ugen på sit indhold udover det 18-timers deltidsjob, hun har ved siden af.

Laver skæg med lokal-tv

(© Privatfoto / Facebook)

-Jeg er stadig ret lille, siger Mathias Bjørnskov.

Han fortæller, at han længe havde gået med en ide i baghovedet om at lave noget syret med klip fra små, lokale tv-stationer. Han havde gennem længere tid samlet forskellige, sjove klip.

- Men jeg vidste ikke, hvordan man arbejdede med video. Helt tilfældigt kom jeg med i et spilprogram og fik mulighed for at lære nogle værktøjer at kende. Så skaffede jeg det hele selv og blev fuldstændig besat af det og lavede nærmest ikke andet i et år. Klippede 24/7, siger Mathias Bjørnskov.

-Da jeg begyndte på det, kunne jeg sagtens sidde 18 timer i et langt hug og lave en video. Jeg blev helt autistisk omkring det.

Det behøver ikke at være perfekt

-Jeg ser ikke mig selv som youtuber på samme måde som de store, der lever af det. Overhovedet ikke. Det, jeg gør, er at finde lokal-tv fra Danmark, og så klipper jeg det sammen til nogle virkeligt syrede ting.

Mathias Bjørnskov fortæller, at han i starten lod sig inspirere af nogle komikere, men at hans ting har udviklet sig og er blevet sit eget.

-For mig handler det om, at hvis du har en ide, så skal du bare gør det. Bare spring ud med begge ben. Det behøver ikke at være perfekt eller lige som dem, man ser op til lige fra start.

-Spring ud i det. Det er en åben platform. Det er fantastisk, at vi har sådan en platform. Hvis du har en idé, så kan du bare gøre det. Så kan du se, hvad der sker med det. Jeg havde da ikke regnet med, at der var nogen, der gad se det, jeg lavede. Men det har fået et lille kult-følge. Det er enormt sjovt at interagere med folk og lave noget til dem.

Find din egen niche

(© Udklip fra Youtube)

Også Johanne Jacobsen peger på, at det er meget vigtigt at finde en niche, hvis man vil ind nu.

-Mange vil nok mene, at det er for sent at starte på Youtube nu, da mange af de store youtubere i dag har lavet Youtube i årevis, og på nogle punkter er det også rigtigt nok.

-Hvis man starter en kanal nu og ikke kommer med noget nytænkende, så er chancerne, for at man bryder igennem, ikke særligt store. Kommer man derimod med et helt nyt koncept indenfor en uberørt niche på dansk Youtube, så er chancerne en del større. Derfor er mit råd: Vælg et emne eller niche og følg den, siger Johanne Jacobsen.

Du bliver skuffet hvis det kun er for pengenes skyld

Johanne Jacobsen bruger sin kanal til at tale om mode, men svarer også på spørgsmål om veganisme, feminisme og bæredygtighed, fortæller om rejser, sin morgenrutine og hvad man skal vide, før man starter i 1.g. i gymnasiet.

- Hvis du går og leger med ideen om at starte en youtubekanal, er det vigtigt at overveje hvorfor: Er det for pengenes skyld, for at blive kendt eller af ren og skær interesse for et emne, og fordi man har noget på hjerte? Gør man det for pengenes skyld eller for at blive kendt, så bliver man hurtigt skuffet.

-At opbygge et vist antal følgere tager lang tid, og at få muligheden for tjene penge på det kan tage flere år. Jeg laver Youtube, fordi jeg simpelthen ikke kan lade være, og fordi jeg har meget på hjerte. De få penge, der er i det for mig, kompenserer bare for de mange timer, jeg bruger på det, siger Johanne Jacobsen.

Pas på din integritet

Hun advarer om, at det samtidig er vigtigt at være kritisk over for de firmaer, man samarbejder med:

-Det er super vigtigt ikke at blive fristet af pengene og tage imod samarbejder, man ikke kan stå indenfor eller ikke passer ind på sin kanal, ellers mister man sin integritet og sine følgeres tiltro.

-Jeg afviser selv mange samarbejder, som jeg får tilbudt og kontakter primært selv de brands, som jeg er interesseret i og måske allerede har produkter fra. Jeg promoverer kun brands, som jeg ville anbefale til mine følgere, uanset om jeg fik penge for det eller ej!

Det er hårdt arbejde så det skal være sjovt

(© Udklip fra Youtube)

Netop hjemvendt fra Barcelona fortæller Brian Mengel Brizze, at man kun skal starte på Youtube og på sociale medier, hvis det er noget man gerne vil, og som man synes kan være sjovt.

-Gør man det bare for at blive kendt, jamen så holder det ikke i længden, siger Brian Mengel Brizze.

-Alt det arbejde, der skal til for at bygge store kanaler op, kræver passion for det, man laver og ikke bare noget, man synes er fedt i tre uger, fordi man gerne vil blive bekræftet og få en masse følgere.

-Mange tror, det er den lette vej til succes, men finder hurtigt ud af, det kræver meget mere.

Giver viden videre

Brian Mengel Brizze fortæller, at han ikke blev drevet af Youtube i sig selv, men af sine evner med en fodbold. Youtube gav ham mulighed for at kunne give en masse videre til de unge fodboldspillere, fortæller han.

-Jeg har selv trænet hver evig eneste dag i over 10 år ude i baghaven for at nå, hvor jeg er i dag, og det prøver jeg at give videre til de unge, så de forhåbentlig en dag kan nå længere med deres fodbold.

Brian Mengel Brizze fortæller, han får en del tilbud om at medvirke i reklamer, men at han også afviser meget.

-Jeg er ikke afhængig af sponsorater på de sociale medier for at få det til at fungere, da jeg har mine shows med bolden ved siden af, hvilket også gør at det er let for mig at sige nej til de mange tilbud, som man får tilbudt, når man har større kanaler.

Har altid haft lyst til at underholde

(© Udklip fra Youtube)

”Ha’ en funnyhaha dag!”, skriver Nicklas Boni på sin Youtube-kanal.

Videoerne er et sprællende sammensurium af skæg og ballade, sange og sketches med titler som: ”Hvis jeg ikke havde nogen arme!?!?” og ”Klæder jeg mig ud som Fie Laursen!?!?”

-I virkeligheden er det meget lige til - og så alligevel ikke, siger Nicklas Boni.

-Lige siden jeg var helt lille, har jeg altid godt kunne lide at underholde andre mennesker og samtidig give min mening til kende. Jeg har altid gået og puslet med at skrive og udføre mine egne værker i form af sange, videoer og tekster, siger Nicklas Boni.

-Pludselig begyndte Youtube at blive stort, og jeg indså, at jeg måske kunne dele nogle af mine idéer med resten af Danmark.

Youtube har ændret mit liv

Pludselig begyndte det at gå stærkt for Nicklas Boni. Det rullede ind med visninger, likes og kommentarer.

- Det var så overvældende at få ros og i det hele taget feedback på det, man gik og hyggede sig med. Youtube har ændret mig og mit liv på rigtig mange punkter.

- Man kan føle, at Youtube er et frygteligt uretfærdigt spil at spille. Man kan have brugt flere timer på en video, som ikke engang får halvt så mange visninger, som en video, der udelukkende handler om en, der bare sidder og reagerer på andres content, siger Nicklas Boni.

Gør det fordi verden fortjener at høre din stemme

Hvis man gerne vil være youtuber, og hvis man virkelig brænder for det, så er det bedste råd, jeg kan give: Spring ud i det, men husk altid at have dig selv med i det, du laver. Lav det ikke, fordi andre synes du skal, eller fordi du mangler penge til en ny iPhone. Lav det, fordi du gerne vil, fordi du synes, det er sjovt, og fordi at verden fortjener at høre din stemme.

- Der vil komme en masse mennesker undervejs, der ikke synes om det, du laver - fuck dem. Som youtuber skal man være fuldstændig ligeglad med, hvad haters siger - haters gonna hate. Så længe du bare selv elsker, det du laver. Og så længe du elsker at lave, det du laver, så kan det aldrig gå galt.

TIP OS